Medical News Hungary

 • Megtekintések: 1472

Titokzatos alvásjárvány – nappal alszik a fél falu

Alvásorvosok véleménye

Titokzatos eredetű alvásállapotba merülnek egy kazahsztáni falu lakosai, akik krónikus álmosságról, napközbeni erős alváskésztetésről és alvásról, valamint az ébredést követően feledékenységről és hallucinációkról számolnak be. Kalacsi lakóin több ezer speciális vizsgálatot végeztek már neurológusok,biológusok,  pszichológusok, pszichiáterek és allergológusok az elmúlt két évben, a furcsa állapot okait azonban nem találják.

A falusiak gyakran panaszkodnak súlyos fáradtságról, és ellenállhatatlan nappali alvásvágyról, aminek nem tudnak ellenállni. A legváratlanabb helyen és helyzetekben, iskolában, utcán is rájuk tör a késztetés, és a hatóságokat kezdték el gyanúsítani, hogy eltitkolják az igazságot a betegségről. Emiatt számos kitaláció került szóbeszédbe, titkos biológiai kísérletektől, űrlények provokációján át az Isten büntetéséig. Kétségtelen, az okok között a  közelben működő egykori uránbánya sugárzási hatása is felmerült, azonban  a korszerű sugárbiológiai vizsgálatok kizárták ezt a lehetőséget. A hatóságok a talaj, a levegő, a víz hatását részletesen és folyamatosan elemzik, és az orvosi vizsgálódásokat is a szakterületek kiválóságai vezetik. A mai napig rejtély a különleges alváskór oka. Ezért is január első napjaiban területi kormányzói delegáció látogatott a helyszínre – adta hírül az Interfax, és elköltözési lehetőséget ajánlottak fel az elkeseredett családoknak, akiknek gyermek és idős tagjai egyaránt szenvednek a titokzatos alvókórtól.

légszennyezettség

A nemzetközi alvástudomány is regisztrálta az esetet, de eredményre még csak következetni sem tudtak ezidáig.  Britt-Marie Drottz Sjoberg, a norvégiai Természettudományi és Technológiai egyetem professzora, aki számos radioaktív sugárzási hatásokat vizsgáló környezetvédelmi projektben vett részt, megerősíti tudós társai állásfoglalását:  a radioaktiv sugárzás és a különleges alváskór között nincs összefüggés.  Akárcsak Fanetta Shermann toxikológiai témákkal foglalkozó vezető orvos, aki korábban az Amerikai Atomenergia Bizottság és az Universsity of Caalifonia Berkeley munkatársaként foglalkozott a vegyi anyagok sugárzási hatásaival. A kazah Egészségügyi Minisztérium szerint a narkolepsziához hasonlóak a tünetek, néhány pszichológus és pszichiáter a tömegpszichózis hatásainak vizsgálatát javasolja a helyszínen.

A Budapesti Alvásközpont szakemberei a hír kapcsán elmondták, hogy világszerte ismert betegség, az úgynevezett álomkor (Trypanosomiasis), pontosabban inkább alváskór, széles körben elterjedt a trópusokon.  A vérben élősködő, ostoros egysejtű élőlény okozta fertőző megbetegedést a cecelegyek terjesztik (a patakok, folyókat övező árnyas területeken élnek). A betegség járványszerűen fordul elő, a 20. Északi szélességi foktól a 20. Déli szélességi fokig (keleti és délkeleti szavannán, a Victoria tó mentén, és Kenya- Rift völgyétől keletre). Az évente előforduló új eseteket 10-20 ezerre becsülik. A kazahsztáni térségben  végzett bakteriális és vírusos vizsgálatok eredménye negatív volt.

A narkolepszia központi idegrendszer ismert betegsége, melynek legjellegzetesebb tünetei: a túlzott nappali fáradtság, figyelmetlenség, izomgyengeség. Gyakori kísérő tünete a hypnagog hallucináció, melynek során a betegek főként elalváskor jelentkező, általában fenyegető tartalmú, álomszerű élményekről számolnak be.További jellegzetes tünete az alvásparalízis. Az akaratlagos mozgás képtelensége jelentkezhet az alvás kezdetekor, az ébredések során, illetve a napközbeni alvásepizódokhoz társulva. Időtartama pár másodperctől néhány percig tarthat. A betegek a roham alatt nem képesek beszélni, hangot adni vagy a szemüket kinyitni. Eszméletüknél vannak, képesek környezetüket érzékelni, de nem tudnak vele kapcsolatot teremteni, jelzéseket leadni. Az egyéb tünetek közül kiemelendő az éberség csökkenése, aluszékonyság vagy álomittasság formájában.
Ha a narkolepsziások álmosak és nem tudnak lefeküdni, félálomban is képesek automatikusan tovább tevékenykedni. Autóvezetéskor figyelmetlenek, s előfordul, hogy ismeretlen helyeken találják magukat. Gyakori az állandó nyugtalanság, tanácstalanság, másodlagosan kifejlődő pszichopatológiai jelenségeként reménytelenség, félelmek, kisebbrendűség érzése, hangulatzavar, szociális izoláció. Ez a betegség súlyosan megkeserítheti az ember életét, és a balesetek veszélyeinek is kiszolgáltatottabbak.  A narkolepszia nem gyógyítható betegség, de Magyarországon van már néhány alvásközpont, ahol szakszerű kezeléssel a tünetek csökkenthetőek, a beteg életminősége javítható.

(Forrás: Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ/G.N.Gy.)

Megosztás

Szépség vagy egészség? Ne köss kompromisszumot!

Következő »

Általános tanácsok az egészséges táplálkozáshoz

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés