Medical News Hungary

 • Megtekintések: 970

Fedezd fel az alvás titkait!

Hogyan segíti az alvásodat a jó matrac?

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Többnyire ágyban, és a legtöbben matracokon. Mindennapi pihenésünk és az egészségünk függ ettől.  Életünk során átlagban legalább tíz matracot „fogyasztunk”, vagyis használunk el. A Magyar Alvás Szövetség közelmúltban végzett felmérése szerint mi, magyarok a XXI. században már sokkal igényesebbek vagyunk az alváskörülményeinkre, így a matracra is. Az ötven év felettiek körében még tíz év is eltelt, amíg matraccserére szánta el magát, míg a mai harmincasok-negyvenesek matrac cserélési ideje öt-nyolc év, ami egyrészt jelzi az igények növekedést, vagy a választék bővülését és a termékforgalmazók intenzív marketingjét is. Valóban, a kínálat sokszínű, a hagyományos epeda rugóstól a természetes anyagokból álló, vagy éppen teljesen műanyag gyártmányokig kapjuk az értelemre és érzelmekre ható reklámokat.

A Magyar Alvás Szövetség jó alvást népszerűsítő ismeretterjesztő programjában kiemelt helye van az alvást segítő eszközök sorában a matracoknak.  Az alvási időszak regenerációs hatása közismert, mégsem mindenki tartja mindenki megfelelőnek, pihentetőnek az alvását. Sokan úgy ébrednek, hogy elmondják: „úgy keltem, mintha összetörték volna a csontjaim”, és gyakori panasz a reggeli derékfájás is. Kétségtelen, hogy a szervezetünk állapota is lehet ilyen panaszok oka, azonban bizonyos, hogy a fékvőhelynek, a megfelelő fekvést biztosító matracnak a szerepe vitathatatlan. Hosszú idő is eltelhet, amíg valaki rájön arra, hogy a megfelelő matrac milyen fontos az éjszakai pihentető alvásához, nem is gondolja, hogy az alvászavara tüneteinek a jelentkezésekor az elsők között a matracára is kellene gondolnia. Mert bizony nemcsak az évekkel korábban vásárolt matrac minőségében következhet változás az idő múlásával, de megváltozhat a testsúly, a test csontozatának az állapota, például a folyamatosan végzett ülőmunka, vagy éppen az intenzív fizikai terhelések következtében módosulások alakulnak ki.

Mit tehet egy jó matrac, hogy jobban aludj?

A Magyar Alvás Szövetség a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ alvásorvosi tapasztalatai alapján állította össze az alábbi javaslat sort, amivel segítséget kíván nyújtani.

1.A pihentető alvást segíti

Az alvás közbeni komfort alapja, hogy olyan testhelyzetet nyújt a gerincnek, hogy annak természetes görbületei nem változnak lényegesen, ugyanakkor a medence (keresztcsont) és a vállak matraccal érintkező területein az ellennyomás nem irritáló hatású. Ezért a jó matrac megfelelő szakaszain úgy érintkeznek testünk részei, hogy keménységben és rugalmasságban is megfelelően tudnak alkalmazkodni a különböző terhelési zónákkal.  A fekvőfelület rugalmassága és stabilitása akkor megfelelő, ha a medence és a váll részeken csak olyan mértékű besüppedést enged meg, amely megtartja a gerinc élettani görbületének a szabályos alakját.

 1. A hátfájást enyhítheti

Ha fáj a hátad, reggel különösképpen szenvedsz a hátfájástól, akkor valószínű, hogy ha alvás közben hason fekszel, és ez bizony az idővel csak súlyosbítja a hátfájást. A megfelelő alátámasztással ellátott matrac azonban elősegíti a helyes testtartást alvás közben. A számodra optimális matrac nemcsak nagyobb kényelmet és támaszt nyújt, hanem azt is biztosítja, hogy a háton tudjunk aludni, ne csak hason. Noha sok nyújtással enyhíthetjük a hátfájást, egy támasztó matrac is segíthet a hátfájás csökkentésében.  A megfelelő matracnak megfelelően kiegyensúlyozott alátámasztása és súlyelosztása van. Egy jó matrac segít abban is, hogy a gerinc számára megfelelő oldalán aludjunk, és kissé megemeli, hogy enyhítse a hát alsó részét.

 1. Puha vagy kemény változat?

Tudományos vizsgálatokkal megerősített tapasztalatok alapján a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ megállapítása, hogy a fekvőbútor és a matrac (amelynek szerves egységet kell képeznie) funkciója nemcsak a szilárd megtámasztás, hanem a test alvás közbeni speciális alátámasztása. A terhelő felületen a test ellennyomását úgy kell biztosítania, hogy a gerinc és a közvetlen érintkező testfelületek és az élettani gerincgörbületek optimális körülményeit segítse. A legjobb matrac-ágybetét kombinációk felveszik a test terhelő nyomását, és a felületen azt egyenletesen elosztják. Az ideális amikor a fekvő felület minden alvási mozgásra, a helyváltoztatáshoz és a súly áthelyezésedéhez alkalmazkodva a különböző helyzetekben megfelelő alátámasztást nyújt. Túl kemény felület esetén az alvás során a szükségesnél gyakrabban kell testhelyzetet változtatni, és ez bizony az alvás folyamatosságát megtöri.

 1. 4. Hason? Háton? Oldalt?

A minőségi matracnak támogatnia kell téged abban, hogy alvás közben a megfelelő testtartást vedd fel. Ha hanyatt fekszel, a test felületének matraccal érintkező felületein megfelelő mennyiségű támaszt kell kapnia. Megfelelő párnák használata mellett a gerinc és a végtagízületek tehermentesítése a legkedvezőbb. Oldalfekvő helyzetben a gerinc tehermentesítése akkor kedvezőbb, ha például porkorong fájdalmaid vannak, és ebben a helyzetben a csigolyaívek között kilépő idegtörzsek csatornája kitágul, és ennek fájdalomcsillapító a hatása. Hason fekve aludni csak egészséges gerinccel rendelkezőknek ajánlatos. Ebben az esetben is célszerű egy lapos kispárnával a hasat is megtámasztani. Kerülni kell, hogy alvás közben belesüllyedjünk a matracba, próbáljunk meg jó alátámasztással rendelkező matracon aludni.  A megfelelő típusú matracnak a szó szerint testhezálló élményt kell nyújtania, amely nem lehet túl puha vagy túl kemény.

 1. A fogyni jó alvással

Ha túl puha a matrac, akkor az nem nyújt megfelelő tartást, és ez hátfájáshoz és álmatlan éjszakákhoz vezethet. Ezek a problémák alváshiányt okozhatnak, aminek a következménye: súlygyarapodás.  A megfelelő matrac alapja a pihentető alvásnak, amely segíti a jobb légzést és a megfelelő keringést, így az egészséges létünk alapja.  A legújabb kutatások igazolják, hogy az alvás az egyik legfontosabb tényező, amely hozzájárul a fogyáshoz, ezért ügyeljünk arra, hogy az ágyunk elég kényelmes legyen ahhoz, hogy minden nap elegendő mennyiségű és minőségi alvásban legyen részünk.  A megfelelő matrac nélkülözhetetlen ehhez.

 1. Normális vérnyomás jó alvás közben

Ha a matrac túl puha, akkor alvás közben nagyon megterhelheti az izmokat, ez korlátozza a megfelelő légzést és keringést, ami viszont magas vérnyomást okozhat. A jó éjszakai alvás elengedhetetlen a jó egészséghez, és ez magában foglalja a vérnyomás csökkentését is, ha az túl magas. Egy jó matrac segíthet ebben, mivel biztosítja, hogy a testre éppen elegendő nyomás nehezedjen a megfelelő keringéshez.

 1. Könnyű légzés – nyugodt éjszaka

A rossz légzés alvás közben hozzájárulhat a rossz keringéshez, ami viszont szinte az összes többi testrészre is hatással lehet. A jó minőségű matrac és a megfelelő alátámasztás javítja a légzést és a keringést alvás közben.  Ez biztosítja, hogy a szervezet minden része megkapja a szükséges oxigént alvás közben, az optimális egészségi állapot érdekében. A rossz levegőáramlás alvás közben nem tesz jót egészségünknek, mert megakadályozza, hogy létfontosságú szerveink elegendő oxigénhez jussanak. Ha asztmában vagy más légzési problémában szenvedsz, egy jó matrac segíthet. Ha eldugult orral vagy ziháló légzéssel ébredsz fel, akkor valószínűleg az az oka, hogy alvás közben nem lélegzel megfelelően. Gondolj a matracra, és arra, hogy az milyen hatással van az éjszakai légzésedre. A rossz keringés korlátozhatja a légzést, a jó minőségű matrac azonban felerősíti a légzést, így szabadon lélegzel, miközben alszol rajta. Ha úgy ébredsz fel éjszaka, hogy levegőtlenül érzed magad, annak az is lehet az oka, hogy a matrac túl puha vagy túl kemény a testalkatodhoz képest. Ha ez a helyzet, akkor bizony itt az ideje, hogy megfelelő matracot szerezzünk.

 1. Vérkeringés „alvó üzemmódban”

A jó minőségű matrac segíthet megőrizni az erek egészséget olyan módon, hogy elősegíti a jobb vérkeringést alvás közben. A rossz keringés ugyanis számos problémát okozhat, és azt jelenti, hogy nem jut el elegendő vér a testünk különböző részeibe alvás közben.  A keringési problémák következménye például az izom- és izomfájdalmak reggelente – ez bizony a nem megfelelő minőségű matractól is lehet. A megfelelő matrac elősegíti a jobb vérkeringést és biztosítja, hogy elegendő vér keringjen az izmok körül, hogy megfelelő mennyiségű oxigént biztosítson számukra egész éjszaka. Ha fájdalomra ébredsz, annak az is lehet az oka, hogy egy régi, rugós matracon feküdtél, ez meggátolja a megfelelő vérkeringést, vagy éppen a túl puha vagy a túl kemény matrac a fekvő test alkatához képest akadályozza a vér áramlását.

 1. Megfelelő alvási pozíciót nyújt

A jó matrac segít segíti a helyes testtartást és a megfelelő alvási pozíciókat alvás közben, ami azt jelenti, hogy jobban elterülnek a nyomáspontok alvás közben. A megfelelő matrac segít enyhíteni az ízületekre és izmokra nehezedő nyomást alvás közben, s ez lehetővé teszi, hogy reggel kevésbé érezzük magunkat merevnek egy jó pihentető alvás után. Ez azt jelenti, hogy kevésbé terheli a testet fekvés közben, és segít abban, hogy mindig egészséges testhelyzetben pihenjünk az ágyon. Ha merev ízületekkel ébredsz fel, annak az is lehet az oka, hogy az ágy túl kemény vagy túl puha a testalkatodhoz képest.

 1. Alvás közbeni mozgások

A tapasztalatok szerint egy éjszaka 40-60 alkalommal is változhat a testhelyzet, általában 15-20 percenként. A mélyalvási szakaszban azonban nincs mozgás, a felszíni szakaszokban sűrűsödnek a testsúly áthelyezések és a forgások, amelyek intenzitása és ideje és változó. Mindenkinek saját alvás közbeni mozgási repertoárja van. A fontos, hogy bármilyen helyzetbe is hozzuk magunkat az alvás közben, ezek lehetőleg pihentetőek legyenek. Miután ennek tudatos befolyásolására alvás közben nincs lehetőségünk, ezért az alvási körülményeket kell megfelelően előkészítenünk. Megfelelő esti rákészüléssel, a hálóhely kialakításával, és az alvást biztosító eszközök, mindenekelőtt a matrac gondos megválasztásával.

Üzenet: matracunk sokféleképpen befolyásolja az alvásunkat, de alapvető feltétele a minőségi éjszakai pihenésnek. A jó minőségű matrac jó befektetés az egészségünk megőrzését segítő programjainkba. Aki frissen ébred, jól aludt. Ne feledjük: az igazi otthon nemcsak azm, amelyben élünk, hanem amiben és amin alszunk.


(Magyar Alvás Szövetség 2021. november)

A Magyar Alvás Szövetség támogatja az alvást segítő eszközöket gyártókat és azok forgalmazóit, amelyek az alvástudomány tapasztalatait és tanácsait is figyelembe veszik a munkájukban, és termékeik megfelelnek az alvás szakemberek által meghatározott magas minőségi követelményeknek.  2022-ban, a World Sleep Day/Alvás Világnapja hazai alvás konferenciáján kerül sor a Sleepfriendly Product/Alvásbarát Termék minősítő elismerések átadására. Matrac kategóriában a elsőként a CARDO Bútor-és kereskedelmi Kft, és a Matrackuckó Alvásszaküzlet Hálózat jelentkezett, hogy matrac termékeit szakemberek értékeljék, hogy esélyessé váljon a minősítő szakmai elismerésre.

Megosztás

Októbertől márciusig mindenkinek javasolható a D-vitamin pótlása

Következő »

Későbbi iskolakezdést javasol a Magyar Alvás Szövetség

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés