Medical News Hungary

 • Megtekintések: 1801

Eltolódott a fiatalok alvásideje, komoly egészségügyi következményei lehetnek

A Magyar Alvás Szövetség elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy egyre súlyosabb problémát jelent a fiatalok körében az alvásbetegség. A 18 év alattiak körében a szakemberek minimum 8 óra alvást javasolnak, de az ideális a 10 óra lenne. A valóság azonban legalább 3 órával marad el az optimálistól, ráadásul már a 7-8 éves korosztálynál is komoly gondok vannak – mondta a Magyar Alvás Szövetség elnöke az Infostartnak.

G. NÉMET GYÖRGY FELHÍVTA RÁ A FIGYELMET, HOGY A FIATALOK ALVÁSIDEJE ELCSÚSZOTT: KÉSŐN FEKSZENEK LE, ÉS KORÁN KELNEK.

Mint azt a portálnak elmondta, szeretnék elérni, hogy az iskolákban ne kezdődjön a tanítás fél 9 előtt. Nyolc és kilenc között a gyerekek éppen ébredeznek az iskolapadokban, ezért a teljesítményük gyakorlatilag használhatatlan.

A szakember a szülők felelősségére is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy az iskolai szünetekben és a hétvégéken sem szabad kompromisszumot kötni. Szerinte már két-három hosszabbra nyúlt este is káros hatással lehet a fiatalokra, hiszen ilyenkor gyengül a gyerekek immunrendszere, ezáltal sokkal fogékonyabbak lesznek a megbetegedésekre. Emellett a kialvatlanság vérnyomás- és cukorproblémákat is okozhat.

A MAGYAR ALVÁS SZÖVETSÉG ELNÖKE KIEMELTE: A SZAKORVOSI VIZSGÁLATOKON EGYRE TÖBB FIATALNÁL DIAGNOSZTIZÁLNAK ALVÁSBETEGSÉGET.

A szakember példaként említette az úgynevezett „nyugtalanláb-szindrómát”, amikor a kisgyerek lába indokolatlanul rángatózik. Alvásbetegség az apnoe is, aminek tünete, hogy a betegek nem kapnak levegőt, aminek következménye lehet a horkolás.

 • az ágyat,
 • a matracot,
 • a sötétítést,
 • a folyadékfogyasztást,
 • illetve az étkezési szokásokat is.

A szakértő tanácsa szerint este hét után már nem ajánlatos ennie a gyerekeknek, mert ez nagyban ronthatja az alvás minőségét.

forrás: index.hu

Megosztás

Alvás és sport

Következő »

Édes álmok – keserű éjszakák

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés