Medical News Hungary

 • Megtekintések: 2649

Program a magyar társadalomért

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020, 74 szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján.

A szűrőkamion 2020-ig járja az ország útjait, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán. Hogy valójában mit kell tudni magáról a kezdeményezésről többek között erről kérdeztük Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogram vezetőjét Dankovics Gergely programigazgatót.

A Program 2010-ben indult útjára. 74 szakmai szervezet összefogásával és közel 50 stratégiai partner együttműködésével valósul meg szövetségben, egyetértésben. A Program célja évek óta változatlan, legfőbb célkitűzése, hogy kortól, nemtől, lakhelytől és foglalkozástól, függetlenül minden magyar állampolgárnak lehetőséget biztosítson saját egészségállapotának felmérésére. A Program keretén belül 37 féle átfogó vizsgálat, látványos anatómiai bemutatóval, 30 Életmód Ponttal várja az érdeklődőket, ugyanakkor virtuális valóság-szemüvegek segítségével felfedezhetik az emberi test működésének apró mozzanatait, életmód tanácsadáson vehetnek részt, megismerhetik a látogatók az elsősegélynyújtás alapjait, az újraélesztéstől az égési sebek ellátásig. Az 5 méter magas mini planetárium sátorban, az „Ismerd meg az emberi testet” előadás sorozat keretében egyedi látvány elemekkel két előadássorozatban 24 féle tartalommal kerül bemutatásra az emberi test működése és felépítése. A műsorok napi 45 előadás keretében napi 500 látogató részére nyújtanak ingyenes részvételi lehetőséget.

Milyen szűrővizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők?

A speciális szűrőkamion a szakmai irányelveknek megfelelő új korszerű vizsgálati eszközökkel az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően végezzük el a vizsgálatokat. A látogatók 37 féle szűrésen vehetnek részt, amely mintegy fél órát vesz igénybe. Többek között szív- és érrendszeri vizsgálat, szemészeti vizsgálatok, hallásvizsgálat, neuropathia, labor vizsgálatok, teljes testanalízis, bőrgyógyászati vizsgálatok vagy olyan érdekes vizsgálatok, mint az érfali rugalmasság arteriográfos vizsgálata vagy a vénás elégtelenség doppler vizsgálata, laktóz intolerancia vizsgálat, vastagbéldaganat – IBS rizikó felmérés, Inkontinencia és vizeletürítési zavarok rizikó tesztje vagy akár a fizikai aktivitás szintjének felmérése. Tehát olyan vizsgálatokról beszélünk, amelyek idejében képes kiszűrni a leggyakoribb betegségeket, köztük a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az asztmát, a magas koleszterinszintet, így megelőzhetőek például a szív- és érrendszeri betegségek.

Örömmel tölt el, hogy az elmúlt években átléptük a bűvös határt, több mint 1000 helyszínen járt a Program és több mint 400 000 látogatót fogadott. Akik részt vesznek a szűréseken, kezükbe vehetik a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket a 192 oldalas Egészség Könyv segítségével, amelyet elvihetnek a háziorvosukhoz, vagy az eredményeket megbeszélhetik szakorvosukkal.

Hazánk lakosságának általános egészségi állapotát tekintve, világviszonylatban is „előkelő” helyet foglal el. A magyar lakosság átlag életkora és egészségben leélt életéveinek száma jóval elmarad az európai uniós átlagtól. Minden évben összegzik az adott év szűrési eredményeit, hogyan alakul a lakosság egészségügyi állapota?

A szűrőprogram elmúlt nyolc évének statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. Kijelenthetjük, hogy van hova fejlődni Magyarországon a megelőzés tekintetében. A szomorú statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy igenis szükség van Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjára. Talán az elhízás az egyik legkomolyabb gond: a vizsgált nők 70, míg a férfiak 65 százaléka volt túlsúlyos. A megjelentek több mint felénél, mértek magas vérnyomást. A kitöltött kérdőívekből az viszont kiderült, hogy az emberek többsége sokkal jobbnak gondolja az egészségi állapotát, mint amilyen az valójában. Mint ismeretes minden második ember szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg. Legalább három millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 40 százaléka túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak és isznak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak.

A szűrésen résztvevők átlagéletkora 40-41 év volt, 57 százaléka a nők, míg 43 százalékuk a férfiak köréből került ki. A legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak a látogatók, amelyeket Veszprém, Heves, Fejér megye követett a sorban. A statisztikai adatok feldolgozása során ugyanakkor kiderült, hogy a megkérdezetteknél a szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokat tekintve 9 százalékuknál találtak eltérést. Az átlagos vérnyomás a nőknél 125/81 Hgmm, míg a férfiaknál 134/85 Hgmm volt. A vércukorszint vizsgálata közel 8 százalékban mutatott kóros értékeket. Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényezőt jelent, mégsem tesznek semmilyen konkrét lépést a megelőzés érdekében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a mért koleszterinérték 29-36 százalékban tért el a normál értéktől. A nők és a férfiak körében közel egyforma volt a krónikus vesebetegség (2-3 százalék), diabetes mellitus (5 százalék), légúti betegség, allergia (24 százalék) előfordulási gyakorisága, míg laktózintolerancia a látogatók közel 10 százalékát érintette. Jelentős volt a szembetegség (16-17 százalék) és a hallásveszteség (8-9 százalék) mértéke valamint gyakori volt az emelkedett húgysavszint (25.5 százalék). A középkorúak esetében a vastagbéldaganat rizikó tesztjének eredménye 13.9 százalék, míg a neuropathia rizikóba az egyének közel 7 százalék sorolható. A kitöltött rizikó felmérési kérdőívből kiderült, hogy a szűrésen résztvevők 24 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy közel minden negyedik ember fújja nap, mint nap a füstöt, holott köztudott, hogy az, aki ennek a káros szenvedélynek hódol, sokkal nagyobb az esélye, hogy szívinfarktust vagy stroke-t kapjon, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről.

Mit tudna, üzenni az embereknek?

Az emberek többsége sajnos még mind a mai napig nem sokat tesz a betegségek megelőzése érdekében. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy szűrővizsgálat életet menthet. Éppen ezért azt szeretnénk elérni, hogy mindenki megtegye az első lépést egészsége érdekében, éljen a szűrővizsgálat adta lehetőséggel. Nagyon fontos, hogy a lakosság  szembesüljön az  egészségi állapotával, és ha kell, változtasson életmódján, hiszen köztudott, hogy számos rizikótényező (dohányzás, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége. A szűrővizsgálatokkal és az életmódtanácsokkal számos súlyos betegség  megelőzhető, ugyanakkor a  már meglévő és az idejében felismert  betegség nagy része pedig gyógyítható.

Bővebb információt a Program hivatalos weboldalán találnak a www.egeszsegprogram.eu címen.

Megosztás

Tanítani kell a jó alvást!

Következő »

Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés