Medical News Hungary

  • Megtekintések: 1256

Általános tanácsok az egészséges táplálkozáshoz

•  Javasolt a napi étrendet úgy összeállítani, hogy annak legalább a fele friss és nyers gyümölcsökből, zöldségekből álljon, amely biztosítja a szervezet számára szükséges rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket.

•  Fogyasszon lehetőleg napi rendszerességgel frissen préselt gyümölcs és zöldség leveket.

• A gyakori kis étkezések – legalább naponta 5-ször – eredménye a szervezet folyamatos ellátása tápanyagokkal.

• Frissen készült ételeket fogyasszon, kerülje a konzerv, tartósított, élelmiszer-ipari adalékanyagokat halmozottan tartalmazó, feldolgozott élelmiszereket, a gyorséttermi ételeket és a mikrohullámú sütőben felmelegített félkész ételek rendszeres fogyasztását.

Fogyasszon teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, péksüteményt, gabonafélékből készült kásákat (pl. barnarizs, köles, hajdina, zab). Ezek fontos energiaforrásaink, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ezért cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthetőek.

Tonkolybuza_kenyer_1_BOK

•  A hüvelyes zöldségfélék(szárazbab, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó) magas fehérjetartalmuk miatt igen táplálóak és egészségesek. Kalcium és magnézium tartalmuk miatt gyermekeknél a csontok felépülését, erősödését, felnőtteknél a csontritkulás megelőzését támogatják. Fogyassza heti rendszerességgel a hüvelyesekből készített pástétomokat, krémeket, leveseket, főzelékeket, vagy egytál ételeket.

• Állati fehérjére szükségünk van, gyermekeknél a tartósan alkalmazott vegetáriánus étrend hiányállapotokhoz vezethet. Legkönnyebben emészthető állati fehérjeforrások: a joghurt, kefir, csirke- és pulykahús, hal, tojás.Fogyasztásuknál fontos a mértékletesség. A sütéshez kevés zsiradékot használjon, részesítse előnyben a párolást!

•  Zsiradékok fogyasztását mérsékelje, de kevésre ezekből is szükségünk van. Salátáit locsolja meg hidegen sajtolt olajokkal (olíva, lenmagolaj, tökmagolaj, szőlőmag olaj, szezámolaj). A bennük lévő esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához és a sejtjeink működéséhez.

Kerülje, de legalább jelentősen csökkentse a konyhasó használatát. A megfelelő mennyiségben elfogyasztott, jó minőségű, növényi eredetű táplálékok elegendő só bevitelét biztosítják szervezetünk számára. A főzésnél sok sót használni, kész ételeinket megsózni fölösleges és hosszú távon veszélyes szövődményekkel járhat, pl. magas vérnyomás kialakulásához vezet. A megszokott erőteljes sózás utáni váltás csak 2-3 hétig nagyon szokatlan, csak addig érzi ízetlennek az ételeket, utána fantasztikus ízeket fedezhet föl. Megéri kipróbálni!

•  Szomjúság oltására forrásvizet, szűrt csapvizet, vagy ebből készült gyümölcs-, fűszer- ás gyógyteákat fogyasszon.  Felnőttek naponta ajánlott folyadék mennyiség 2,5-3 liter, kisebbek arányosan kevesebb. Kerülje a szénsavas, cukrozott üdítőket.

•  Alkoholt csak mértékkel fogyasszon!A túlzott kávé és fekete tea fogyasztása káros, mert elősegíti a fontos vitaminok, ásványi anyagok kiürülését a vizelettel.

•  A mesterséges édesítőszerek rendszeres fogyasztása(pl. „light” üdítők, „light” joghurtok, stb.) nem ajánlott.Megfontolandó az eddig ismertetett szemlélet jegyében, hogy ezekkel az édesítőszerekkel mesterséges, kémiai úton előállított vegyületeket visz be a szervezetébe, amelyek a májban többféle káros, mérgező bomlástermékké alakulnak át. Javasolt inkább az édes íz mellőzése, ahol lehet (pl. kávé és tea cukor nélkül), illetve a természetes édesítőszerek (pl. fruktóz, inulin, stevia) használata és az ezekkel készült termékek fogyasztása.

•  Lekvárok vásárlásánál válasszuk a kisebb cukortartalmú és tartósítószert nem tartalmazó terméket.

Forrás: rakellen.hu

Megosztás

Titokzatos alvásjárvány – nappal alszik a fél falu

Következő »

Férfibajok? Van megoldás!

Interjúk

  • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

    7 év ago

    Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

    Bővebben
  • Program a magyar társadalomért

    7 év ago

    NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

    Bővebben
  • További cikkek

    Keresés

    (Program)Ajánló

    További cikkek

    Keresés