Medical News Hungary

 • Megtekintések: 2658

Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora a CEU idegtudományi szimpóziumán az InfoRádiónak.

„Az a struktúra, ami a térbeli tájékozódáshoz szükséges, egyúttal a memóriánk struktúrája is.” Amire emlékszünk, a jó és rossz emlékek, ennek segítségével alakulnak ki – tette hozzá a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora. Buzsáki György a kutatásról elmondta: arra voltak kíváncsiak, hogy a négy térképalkotó mechanizmus hogyan képes egy egészen más típusúnak tűnő aktivitást, az emlékezetet működtetni.

„Az emlékezet is utazás, mentális utazás a múltba.”

Buzsáki György elmondta, az derült ki, hogy ezek egymással szorosan összefüggnek, ugyanazok a sejtek ugyanazokat a dolgokat végzik. Ugyanolyan algoritmusokat produkál, amikor a külvilág segítségével mozog egy állat, vagy amikor egy ember eldönti, hogy jobbra vagy balra megy, szó szerint és átvitt értelemben is – magyarázta a professzor.

„A döntéshozatalokat, a fizikai és a mentális navigációt is ugyanazon struktúrák, sejtek és mechanizmusok hozzák létre.”

A folyamat megértése közvetlenül, holnap még nem segít, de a kutatásnak nagy jelentősége lehet minden mentális és sok neurológiai betegség kezelésében – mondta Buzsáki György.

„A fölfedezett minta mechanizmusa mindenféle Alzheimer-modellben és sok más betegségben is megváltozott, ami komoly problémát okoz.” (Forrás: inforadio.hu)

A rádióinterjú itt hallgatható meg (cikk végén)

Megosztás

Program a magyar társadalomért

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − tizenegy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés