Medical News Hungary

Génbaleset – egészségügyi kockázatok

génSajnos a gének nem hibátlanok, és mindannyian hordozunk bizonyos genetikai hibákat, amelyeket vagy örököltünk a szüleinktől, vagy létrejönnek az életfunkcióink működése során.

Ezek a genetikai hibák tehetik az immunrendszert gyengébbé, növelhetik a szívroham kockázatát vagy akár a látásunk romlását is. Hatással vannak  az egészségünkre, de ez nem jelenti azt, hogy valóban betegek is leszünk, ha genetikailag erre meghatározottak lennénk is!

Például, ha valaki genetikai hibából adódóan laktóz intoleráns, addig nem észlelhetőek rajta ennek az érzékenységnek a tünetei, amíg nem iszik tejet. A tünetek csak akkor jelentkeznek, ha bizonyos környezeti hatások azt kiváltják, megerősítik és fenntartják, vagyis ha  laktózt fogyaszt.

Ugyanez igaz más betegségek esetében is: ha például valakinek a vas felszívódását szabályozó genetikai hibája van, ez növeli a haemochromatosis (vasanyagcsere-zavara) esélyét, és ezért megelőző életmódra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozza a betegség kialakulását.

A legújabb génvizsgálati technológiák lehetővé teszik, hogy teszteljék azokat a géneket, amelyek kapcsolatban vannak különböző betegségek kialakulásával. A vizsgálat eredménye alapján személyes megelőzési programot lehet kialakítani, így csökkenthető a betegségek kockázata, fenntartható az egészség.

A genetikai elemzések tehát a kívánatos egészséges életmód mellett, képesek csökkenteni a különböző betegségek kialakulását, az úgynevezett genetikai profilok útmutatást adnak a mindennapi életvezetésünkhöz.

A hazai génvizsgálatok idén kiegészülnek az európai  génvizsgálati programokkal. A DNA Plus német-osztrák cég a budapesti DNA Plus Humángenetikai Centrum közvetítésével európai laboratóriumaiban (magyarországi lakosoknak a Bécs melletti központi európai laboratóriumban) nyál- és vizelet mintákból végeznek elemzéseket.

Forrás és további információk: napidoktor.hu, orvosikozpont.hu, DNA Plus Humángenetikai Centrum

Megosztás

Mobil horkolásfigyelés

Következő »

Alvás világkonferencia – Tudósok a pihentető alvásért

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  5 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  5 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés