Medical News Hungary

Magyar génvizsgálatok európai laboratóriumokban

génelemzésMagyarországon a legkorszerűbb tesztek segítségével vizsgálhatóak olyan génhibák, amelyek komoly betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek.

Augusztustól az európai preventív géndiagnosztikában piacvezető cég európai laboratóriumaiban (magyarországi lakosoknak a Bécs melletti központi európai laboratóriumban) nyál- és vizelet mintákból végeznek elemzéseket.

A DNA Plus  német-osztrák cég a budapesti Humángenetikai Centrum közvetítésével szakorvosokkal, egészségközpontokkal és kórházakkal együttműködve kíván javítani az egészségügyi ellátás és a betegségmegelőzés színvonalán. Magyarországon eddig főként vérminták alapján végeztek újszülött kori anyagcsere-szűrővizsgálatokat.

Az eljárás lényege, hogy speciális vizsgálattal huszonhat ritka, súlyos, főként anyagcsere-betegséget szűrnek ki néhány csepp vérből a születést követő 48. és 72. óra között.

Az új génelemző rendszerhez elég a vizelettel átitatott papírfilter minta, ráadásul otthon kényelmesen is elvégezhető az új  DNA-Plus Baby 100+ teszt – amely genetikai eredetű anyagcsere betegséget vizsgáló szűrés. A levett mintákat osztrák laboratóriumban elemzik, a vizsgálati analízist magyar nyelven készítik el.

génelemzésA géntesztek másik csoportjának elemzése ötéves kor felett már a nyálban lévő DNS segítségével mutatják ki azokat az örökletes génhibákat, amelyek komoly rendellenességek előidézői lehetnek.

Ezek a génvizsgálatok egyre népszerűbbek az unió országaiban, Spanyolországban például hamarosan állami támogatással ingyenesen szűrik a babákat a DNA Plus Baby 100+ tesztjével.

A DNA Plusz bízik abban, hogy előbb-utóbb Magyarországon is nagyobb figyelmet fordítanak majd a géndiagnosztikában rejlő lehetőségekre, hiszen egyrészt egyszerűbben javíthatunk az emberek egészségén, hogyha megelőzzük a betegségeket, másrészt ezzel jelentősen tehermentesíthető az egészségügy költségvetése is.

További információk: napidoktor.hu, DNA Plus Humángenetikai Centrum

Megosztás

Védekezzünk vízzel a calicivírus ellen!

Következő »

Nyáron jobban horkolunk

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés