Medical News Hungary

Géndiagnosztika – Titokfejtés. De jó ha tudom ezeket a titkokat?

zárTényleg elég néhány csepp, vér vagy nyálminta, és megtudhatjuk a jövőnket? És ha tudjuk az irányultságot, a hajlamot, vajon abból valóban következtethetünk a valós bekövetkezhetőségre?

A géndiagnosztika ma már Magyarországon is elérhető, a hazai kutatóbázisok mellett nemzetközi laboratóriumokban is végezhetőek elemzések.

A DNA Plus Humángenetikai Centrum neves külföldi laboratóriumi hálózattal áll kapcsolatban, a személyes genetikai adatokon alapuló egyéni gyógyítást tekintik tevékenységeik fő céljának.

Közvetítésükkel lehetővé teszik magánszemélyeknek, hogy megismerjék a genetikai hajlamosságukat bizonyos betegségekre, így a személyre szabott megelőző programok segítségével jelentősen csökkenthetik betegségkockázatukat.

Magyarországon preferálják a tudományos szempontból többszörösen kockázati génként azonosított gének vizsgálatát, valamint a betegségkockázatokat előidéző génekét is, amelyek negatív hatása a korai felismerés vagy szakszerű megelőzés segítségével jelentősen csökkenthető.

A genetikai vizsgálatokat bárki igénybe veheti magánszolgáltatásként. Mindamellett, hogy a géntesztek társadalmi megítélése vegyes, a szakemberek szerint genetikai szaktanácsadással pontosítható, hogy kinek miben segíthet egy ilyen elemzés.

génelemzés

Az európai preventív géndiagnosztikában élenjáró DNA Plus német-osztrák cég európai laboratóriumaiban (magyarországi lakosoknak a Bécs melletti központi európai laboratóriumban) nyál- és vizelet mintákból végeznek elemzéseket.

A szülők gyakorlatilag már gyermekük születésének pillanatától tisztában lehetnek a kicsi betegségeivel és a kockázataival is. Egy a babáknak szóló tesztben például 100-nál is több, anyagcsere betegségre való hajlam mutatható ki, többek között azok is, amik később olyan betegségeket okozhatnak, mint az immunrendszer gyengeségei, a krónikus bőrbetegségek, súlyos fejlődési rendellenességek, a hiperaktivitás vagy épp a beszédzavar. A budapesti DNA Plus Humángenetikai Centrum tevékenységét ebben az évben indította el Magyarországon.

További információk: DNA Plus Humángenetikai Centrum, Benyovszky Orvosi Központ

dna_logo

Megosztás

Alvás Világkonferencia – Laboratóriumokban gyógyítanak

Következő »

Katasztrofális a magyarok D-vitamin szintje – Új kutatási eredmények

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  5 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés