Medical News Hungary

Mobil horkolásfigyelés

okostelefonA nemzetközi alváskutatásban élenjáró skandináv országok szakemberei régóta hangsúlyozzák, hogy az emberek saját maguk sokkal többet tehetnének alvásminőségük javításáért, mint ahogyan ezt teszik.

Számos esetben elkerülhetőek lennének a súlyos alvásbetegségek, és az életkor is hosszabb lenne, ha komolyan vennénk az alvásunkat.

Igenám, de a legtöbb ember nem is tudja, hogyan alszik. Nem emlékszik rá, vagy pedig túlságosan is bevésődnek a kellemetlen álmatlansági tapasztalatai és nyomasztó élmény az egész. Minden alvászavar és alvásbetegség kivizsgálásának első feladata az alvás minőségének a megállapítása, vagyis annak a regisztrálása, hogy mi történt az alvásunk közben.

Ehhez éber társra, illetve alváslaboratóriumi körülményekre van szükség. Legalábbis a legutóbbi időkig. Néhány éve, az okostelefonok elterjedésével egyidőben, egyre több olyan szoftver alkalmazás készül, amelyek kézzelfoghatóan adnak módot magunk számára saját alvásminőségünk rögzítéséhez.

A svéd Snore Monitor Sleep Lab alkalmazása tulajdonképpen egy egyszerű otthoni alváslaboratórium, amely pontos információkat nyújt az alvásról, elsősorban a horkolásról. Ez az alkalmazás rögzíti az alvás hangjait, grafikonon ábrázolja folyamatosan. Egy referenciavonalhoz viszonyítva leolvasható az alvás minősége, illetve a horkolás súlyossága.

alvás alkalmazás

Az iPhone, iPod Touch és iPad alkalmazások folyamatosan bővülnek, és segítséget adnak a rosszul alvónak és a szakembernek is abban, hogy közelebb kerülhessünk a megoldáshoz: a nyugodt, pihentető, kiegyensúlyozott alváshoz, amelynek kiemelkedő fokmérője: az ébredés. Ha az kellemes, friss és úgymond „tettre készen” ugrunk ki az ágyból, az alvásunkkal nagy gond nem lehetett.

Ellenben a fáradt ébredés, amikor az ágy szinte visszahúz, és leginkább élénkítőkre (kávé, cigaretta, tea) van szükség, hogy észhez térjünk, hát bizony ebben az esetben az éjszakai alvás nem lehetett pihentető. Többféle információ mellett a mennyit és hogyan horkol kérdésekre választ kaphatunk a mobileszközök közvetítésével. Onnan már csak egy hívás, hogy a szakember akár a vizuális jelekből elkezdhesse a diagnózis felállítását, és telefonon adjon praktikus tanácsot a jó alváshoz.

Szerző: G. Németh Gy.

Forrás és további információk: napidoktor.hu

Megosztás

Így láthatjuk előre saját és gyermekeink betegségeit!

Következő »

Génbaleset – egészségügyi kockázatok

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés