Medical News Hungary

Új eljárások a depresszió kezelésében

depresszió kezeléseRégóta ismert, hogy a hangulatváltozások alakulásában a fényviszonyoknak jelentős szerepe van. Napfényes földrajzi tájakon, ahol a természetes fénysugárzás nappal folyamatos, sokkal kevesebb a depressziós beteg, maga a rossz és változó kedélyállapot sem általános jelenség.

Nem úgy a Föld északi területein, például Európában, a skandináv országokban, ahol a depresszió valóban népbetegségnek számít. Nem véletlen, hogy ennek a komoly betegségnek a kutatásában és gyógyításában is élenjárnak az ott dolgozó tudósok.

Közismert, hogy a stockholmi Karolinska Intézet és Egyetem laboratóriumában kutatott eredmények világhírűek, és a svéd depressziós- és alvásterápia módszerei hatásosak, ezért követésre méltóak. Magyarországon ennek a két betegségnek, a depressziós- és alvásbetegségeknek a gyógyítása során az Európai Orvosi Szakmai Minősítési Akkreditációval rendelkező budapesti Benyovszky Alváslaboratóriumban dolgoznak a svéd tapasztalatok felhasználásával.

A terápia fontos része, hogy az úgynevezett gyógyszerkerülő alkalmazásokat részesíti előnyben, valamint több szakterület integrált tudását alkalmazzák már a diagnosztikai vizsgálatoknál, és azután a hatékony terápiás kezelések során.

A DIK, vagyis a depresszió integrált kezelése új megközelítésű gyógyítói eljárás keretében kínál megoldásokat. A depresszió és az alvászavarok összefüggéseit négy év óta vizsgálják a budapesti intézményben, ahol egyébként több szakterület orvosai alkotják a gyógyítói teamot. Így a neurológus, somnológus, pszichológus, pszichiáter szakemberek mellett fül-, orr-, gégész, tüdőgyógyász és szívspecialista is tagja az orvosi csoportnak.

depresszió

A betegek alapos konzílium után, közös értékelés eredményeként kapják meg a diagnózist, és ezek alapján kerülhet sor a skandináv tapasztalatok alapján kidolgozott gyógyító eljárásokra. A diagnózis része a D-vitamin és Melatonin-szint laboratóriumi mérése, és a kezelések során ezeknek a folyamatos figyelemmel kísérése.

A D-vitamint, amelyet köznyelven a fény vitaminjának neveznek  Természetes összetevőként csak nagyon kevés táplálék tartalmaz D-vitamint. Például a zsíros halak, a lazac, a tonhal és a tőkemáj. Étrendi forrásból szinte teljesen lehetetlen megfelelő mennyiségű D- vitamint fogyasztani, különösen a magyar táplálkozási szokásokat figyelembe véve.  A szervezet D-vitamin szükségletének a kielégítése egyébként több mint 90%-ban a fotoszintézisen alapszik.

Ehhez folyamatosan direkt napfény besugárzásra van szükség, legalább naponta 15 percen keresztül. Idős korban jelentősen lecsökken a D-vitamin szintézis. 70 éves korban csupán negyedannyi képződik, mint azonos bőrszínű 20 éves egyénben. Különösen kritikusak a tél hónapjai. Ennek alapján a D-vitamin hiány az egyik leggyakoribb hiányállapot a fejlett világban, ami a vázrendszer kórképein kívül számos betegség, így a depresszió, a krónikus alvászavarok kialakulásában, is szerepet játszik.

Ennek pótlására alkalmaznak speciális fényterápiákat svédországi Karolinska Intézet és Egyetem kutatói. Polarizált fény folyamatos szervezetre hatásával jelentős hangulati javulás érhető el, a depressziós állapotok jól kezelhetőek, akárcsak az alvászavarok, különösen a cirkadián ritmuszavarok helyreállítása. A budapesti Benyovszky Orvosi Központban Sensolite fényágyban vehetnek fényfürdőt a betegek.

fényágy2

Az egész testre ható polarizált fényhatásnak, a budapesti intézetben folyó kutatások szerint is, pozitív hatása van. Az enyhe depressziós tünetek csökkentésében és eltüntetésében kiemelkedő eredmények születtek, de figyelemre méltó a súlyosabb depressziós állapotok és több alvászavar kezelésében szerzett tapasztalataik is.

A fényterápia alkalmazása Magyarországon a depressziós- és az alvásbetegségek kezelésében egyedülálló. Mindehhez felhasználják a svéd Karolinska Intézet kutatási eredményeit és a dán Pharma Nord ezirányú kutatásait is. A magyarországi eredményeket. Megosztják a vezető európai kutatási intézetekkel, így elmondható, hogy az európai eredményekhez hozzájárulnak a magyar gyógyítói tapasztalatok is.

Megosztás

Második sorsolás!

Következő »

Harmadik sorsolás!

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  4 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés