Medical News Hungary

World Sleep Day – Alvás Világnapja 2013

A fejlett országokban a lakosság több mint harminc százalékát érinthetik különböző alvásbetegségek – erősítették meg a március 12-i Alvás Világnapja alkalmából rendezett budapesti sajtótájékoztatón. 

Magyarországon immár ötödik alkalommal került sor a World Sleep Day – az Alvás Világnapja központi rendezvényére, a  World Sleep Day Hungary Programiroda, a World Association of Sleep Medicine magyarországi partnere, a Benyovszky Orvosi Központ, valamint az ismert egészségi portál, a napidoktor.hu közreműködésével.

Az alvás szimpóziumon hangsúlyozták: az alvás minősége kiemelkedő szerepet játszik a közérzetünkben, a munkavégzésünkben, s számos betegség oka a rossz alvás.

,,A legfontosabb feladat a gyógyítás mellett a megelőzés: fel kell hívni a lakosság figyelmét a stressz, a túlzott munkaterhelés, az egészségtelen életmód veszélyeire, amelynek következménye nem csak a várható életkor rövidülése, hanem számos betegség, és tragikus közlekedési balesetek előidézője is lehet.”

Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok, országos rendőrfőkapitány-helyettes előadásában szorgalmazta: a fáradtan történő vezetés elkerülése legyen része a hazai közlekedésbiztonság kérdéskörének, az európai gyakorlatok alapján.

A Szinapszis Közvéleménykutató és a napidoktor.hu témában folyó,  több mint 1000 ember megkérdezésével végzett friss kutatásának eredményei alapján elmondták: az autóvezetők közel egyharmadával fordult már elő, hogy késztetést érzett vezetés közben az elalvásra, igaz ez különösen a magasabb beosztásban dolgozó emberek esetén.

A vezetés alatt jelentkező fáradtság, alvási késztetés komoly rizikófaktor a közúti közlekedésben résztvevők számára: a szabálytalanul, vagy ittasan közlekedő autós után egy kimerült kamionsofőrtől félünk leginkább.

Az alvás és a munkavégző képesség összefüggéseivel többet kellene foglalkoznunk Magyarországon! Kívánatos lenne a hivatásos gépjárművezetők, és a kiemelten nagy koncentrációt igénylő munkát végzők körében a folyamatos alvásminőség szűrés bevezetése!

Néhány hazai vállalatnál, így a Paksi Atomerőműnél és a MOL egyes munkaköreiben, valamint a szállítmányozó cégek közül a Klacska Group dolgozói körében példamutató módon elkezdték az alvásszűréseket, amelyek eredményeit felhasználják a dolgozók egészséges munkakörülményeinek a kialakításában.

A három éve indult, és több évre tervezett országos alvásfelmérés eredményei megerősítik, hogy egyre több ember szenved valamilyen alvászavarban, esetleg alvásbeteg, sokan nem is tudnak erről. Hosszabb ideje fennálló alvási gondjairól a megkérdezett közel ezer fős minta 44 %-a számolt be, de az alvási problémáiról közvetlenül nem panaszkodók dolgozók fele sem tünetmentes.

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 92 %-a keres megoldást alvásproblémáira, alvás szakorvoshoz 79 %-uk soha nem fordult, holott az alvásdiagnosztizálással és alvásterápiával foglalkozó gyógyítás Magyarországon magas színvonalú.

A kevés számú, de nemzetközileg is elismert szakemberek jelenleg alvásközpontok köré szerveződnek, tevékenységük nemzetközi összehasonlításban is példamutató. Többségük akkreditált alváslaboratórium, megfelel az Európai Alvástársaságok magas színvonalú követelményeinek.

A WSD Hungary az alvásgyógyítók és alvásszakemberek közreműködésével programokat indított a minőségi alvás feltételeinek megismertetése céljából. Ennek keretében került sor a Sleepfriendly – Alvásbarát Hotel nemzetközi program meghirdetésére, amelynek minősítő rendszerét hazai szakemberek dolgozták ki.

Elkezdődött a nemzetközi és a hazai szállodák vizsgálata abból a szempontból, hogy a szállások mennyire alvásbarátok. A minősítés a bizalom és a megbízhatóság jele, a szálloda vendégeinek jelzés és üzenet, hogy a kiválasztott, minősített elszállásolási egység teljesíti, illetve túlteljesíti a minőségi alvás feltételeit a szobáiban.

A minősítés garanciát ad arra, hogy az adott szolgáltató valóban megfelel a kategóriáján belül elvárható követelményeknek mind a vendégek, mind pedig a szakma követelményeinek a figyelembevételével.

2013-ban Alvásbarát Hotel minősítést nyert a New York-i Waldorf Astoria, a londoni Ritz, és a réunioni Hotel Saint Alexis. Magyarországon még vizsgálják a minősítésre jelentkezett és érdemes szállodákat. Az eredményeket a program nemzetközi igazgatója, dr. Kiss Róbert Richárd ismertette.

A konferencián bemutattak egy új,  innovatív, műszeres diagnosztikán alapuló műszert és vizsgálati módot, amely azt prezentálja, hogy a hétköznapi életvitelünkben milyen események és hogyan befolyásolják az alvásminőségünket. A Fusion Vital a napközbeni  mozgásnak, a  munkaterhelésnek és a különféle esti tevékenységeknek az alvásra gyakorolt hatását vizsgálja, meghatározva a személyek  alvásprofilját is.

A WSD Hungary 2013. előadói voltak: dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok, országos rendőrfőkapitány-helyettes, dr. Szakács Zoltán főtitkár  (Magyar Alvástársaság),  dr. Vida Zsuzsa alvásneurológus (Benyovszky Orvosi Központ), Kiss Katalin kutatási igazgató (Szinapszis),  dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter (Karolinska Egyetem, Stockholm), dr. Váradi András kardiológus főorvos (Benyovszky Orvosi Központ), dr. Sándor Edit igazgató-főorvos (Pharma Nord), Vada Gergely vezérigazgató (Fusion Vital). Kiss-Róbert Richárd nemzetközi igazgató (Sleepfriendly Hotel Program), G. Németh György (Országos Munkahelyi Alvásminőségmérési és Alvásjavító program)

Szakmai partnerek: World Association of Sleep Medicine, World Sleep Day Organization, World Sleep Day Hungary Programiroda, szakmai támogatók: Budapesti Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Központ, Benyovszky Orvosi Központ, Pharma Nord, Billerbeck, Fusion Vital.

Médiatámogatók és információk:

www.napialvas.hu

www.napidoktor.hu

www.napiotthon.hu

www.napimama.hu

www.orvosikozpont.hu

www.sleepfriendlyprogram.com

www.webbeteg.hu

www.drportal.hu

Alvás Világnap 2013-támogatók

World Sleep Day Hungary,
Program Szervező Bizottsága, 
World Association
 of Sleep Medicine (WASM) partner,
Benyovszky Orvosi Központ, Budapesti Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Laboratórium
1089 Budapest, Benyovszky M. u. 10.
Telefon: 06 1 786 30 45, Közvetlen információk: 06 30/ 9 30 41 24

Forrás: napidoktor.hu 

Megosztás

Mik az aranyérbetegség jellegzetes tünetei?

Következő »

Kinek javasolható az elektrolipolízis?

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés