Medical News Hungary

10 tény, hogy miért egészséges az alvás

Rendszeres alvalvásással sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. No, de miért jó, ha mindig kipihenjük magunkat?

Azzal tisztában vagyunk, hogy az alvásra szüksége van a szervezetünknek, és azt is megtapasztalhatta már mindenki, hogy mennyire befolyásolja a mindennapjainkat, ha nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat. Az alvászavar fejfájást, ingerlékenységet, koncentrációhiányt, de akár lelki válságot is képes előidézni, ha túl sokáig áll fent. Ha viszont törekszünk a rendszeres és elegendő alvásra, az itt felsorolt 10 tényezővel számolhatunk.

 1. Egészséges és erős szív sok alvással

 Egészségesebbé teheted a szíved, ha minden nap alszol 7-9 órát. A szívroham és stroke leggyakrabban a hajnali órákban alakul ki. Ez azzal magyarázható, hogy az alvás hatással van az erekre. Tehát az alváshiány összefüggésben áll a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenésével, illetve az összes kockázati tényezővel, ami szívbetegséghez vezethet.

 2. Elegendő alvással megelőzhető a rák

Az éjszakai műszakban dolgozó embereknél nagyobb a kockázata az emlő- és vastagbélrák kialakulásának. A kutatók szerint kapcsolat van a szervezet melatonin szintje és az éjszakai fényhatás között. Tehát azok, akik éjszaka is ki vannak téve a nappalihoz hasonló fényeknek, befolyásolják a szervezet melatonin szintjét.

Ez a hormon felelős az álmosságért, másrészt úgy vélik, véd a rák ellen, mivel képes visszaszorítani egy daganat növekedését. A melatonin termelődéséhez sötétre van szükség, éppen ezért nagyon fontos, hogy a hálószobába alvás közben minél kevesebb fény szűrődjön be.

3. Az alvás csökkenti a stresszt

Az alváshiány növeli a stresszt. A szervezet ingerküszöbe lecsökken és érzékenyebbé válik az őt érő környezeti hatásokra. Ezzel együtt emelkedik a vérnyomás és beindul a stresszhormon termelődése. Ezek együttesen növelik a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát. Illetve a stresszhormon felhalmozódása megnehezíti az alvászavar kezelését.

alvás

4. Alvás hatására csökken a gyulladás szervezetünkben.

A stresszhormon szintjének emelkedésével könnyebben alakulhat ki gyulladás a testben, így nagyobb eséllyel jelentkezik szívbetegség, rák vagy cukorbetegség. Másrészt ezzel magyarázható a szervezet öregedésének felgyorsulása.

5. Az alvás energetizál

Egy pihentető éjszakai alvás után újult erővel, frissen indul a nap. Ezt az energiát kell felhasználni arra, hogy aktívan tudjuk tölteni az egész napot. A szellemi és/vagy fizikai munkától fáradt szervezet könnyebben merül álomba és tudja kipihenni magát.

6. Memóriaélénkítő alvás

A kutatók nem tudják a pontos okát, hogy miért álmodunk alvás közben. Az viszont bizonyos, hogy amíg a szervezet pihen az éjszaka, addig az agyunk folyamatosan dolgozza fel az új információkat. Összeköti az eseményeket az ingerrel, az érzésekkel és az emlékezettel. Éppen ezért az álom és a mély alvás fontos időszak az agy számára, hogy élénkítse a memóriát és létrehozza a kapcsolatokat, amellyel ismét felidézhetővé válnak az emlékek.

7. Az alvás képes elősegíteni a fogyást

A tudósok megfigyelték, hogy azok, akik kevesebb, mint hét órát alszanak naponta, általában túlsúlyosak. Úgy vélik, hogy az alváshiány hatással van a szervezet hormonháztartására, és köztük azokra a hormonokra is, melyek az étvágyunkért felelősek.

alvás

8. Délutáni szieszta, hogy vágjon az eszed.

A délutáni alvásokat nem csak azért érdemes beiktatni a napjainkba, hogy kevesebb koffeinre legyen szükségünk és kávé nélkül is át tudjuk vészelni a még ránk váró néhány órát. A szieszta nem csak a szervezetet frissíti fel, de megvédi az egészségünket, javítja az állóképességünket, és sokkal aktívabbá tesz. Kutatások igazolják, hogy azokban az országokban, ahol rendszeres a szieszta sokkal alacsonyabb a stresszes emberek száma. Ezen kívül kimutatták, hogy javítja a kognitív funkciókat, a hangulatot.

9. Elkerülhető a depresszió némi alvással

Az alvás számos a szervezetben lejátszódó kémiai hatást befolyásol, köztük a szerotonin termelődését. A boldogság hormonjának tartott szerotonin alacsony szintje elősegíti a depresszió kialakulását. Ellenben, ha megfelelő mennyiségben van jelen, aktívakká és kiegyensúlyozottakká válunk.

10. Rekonstrukciós munkálatok alvás közben

Az éjszakai pihenés során a szervezetünknek van ideje kijavítani a hibákat és helyrehozni a nap során kialakult problémákat. Többek között a stressz, az ultraibolya sugarak és más környezeti hatások káros hatását. Amíg alszunk, több fehérje termelődik a sejtekben, amik képesek helyreállítani ezeket a sérüléseket.

Forrás: napidoktor.hu

Megosztás

A kullancsok mindenkit csípnek

Következő »

Lapulva támad a prosztatarák!

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés