Medical News Hungary

Ki mint veti ágyát…Alvás Világnapja Budapesten 2013.

alvásÉletünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás emberi szükséglet, ugyanúgy, mint az evés és az ivás, így elengedhetetlen az egészséges élethez. A minőségi éjszakai alvás célja és vágya mindazoknak, akik alvászavarral küszködnek, akik csupán álmodnak a pihentető alvásról.

Sajnálatos, hogy rengeteg alvásbeteg nem veszi igénybe szakember segítségét, hogy javítson alvásminőségén és ezzel együtt az egészségén is.

Az alvás kiemelkedően fontos része mindennapjainknak, mégis egyre rosszabbul alszunk. Erre hívja fel a figyelmet minden évben az aktuális üzenetet kiemelve a World Association of Sleep Medicine,  Magyarországon a nemzetközi szervezet partnereként a hazai alváskultúrában végzett tevékenységét elismerve a World Sleep Day Hungary is.

A magyarországi mozgalomban több, alvással foglalkozó intézmény, többek között a kezdeményező  Benyovszky Orvosi Központ, a napidoktor.hu, a napialvas.hu, a napiotthon.hu  egészségportálok közvetítésével számos orvos, gyógyító és médium csatlakozott.

Az idei Alvás Világnapja március 15-a, Magyarországon azonban – a nemzeti ünnephez kapcsolódó munkaszüneti napok miatt – március 12-án-án tartják. A hazai alváseseményen több fontos területre hívják fel a figyelmet a szakemberek, többek között az alváslét, az alvásgyógyítás új módszerei, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének új lehetőségei kerülnek a középpontba.

A 2013. évi Alvás Világnapja központi eseményére a Symbol Budapest (III. Bécsi út 56.) különtermében kerül sor, 2013. március 12-én, kedden. (A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.)

A rendezvény témája:

ALVÁSLÉT. A jó alvás feltételei, eszközei. A elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének lehetőségei.

Témák, előadók:

1. Magyarország közúti közlekedésbiztonsági helyzete 2012-ben, a fáradtság közlekedés biztonsági kockázata, az elalvásos balesetek megelőzésének lehetőségei. Előadó: Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitányság-helyettes, rendészeti főigazgató

Elalvásos balesetek

2. Az alvászavarok és betegségek orvosi háttere Dr. Vida Zsuzsa alvásneurológus (BOK)

3. Az alvást és ébrenlétet befolyásoló betegségek pszichiátriai háttere – az autóvezetői engedély  orvosi alkalmasságával kapcsolatban Svédországban.  Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter (Karolinska Egyetem, Stockholm)

4. Alvás és vezetés – a Szinapszis és a Napidoktor.hu  közvéleménykutatásának eredményei  Kiss Katalin kutatási igazgató (Szinapszis)

5. Az alvászavarok és betegségek szívgyógyászati összefüggései Dr. Váradi András főorvos

6. Az alváslét és a cirkadián ritmus összefüggései Dr. Sándor Edit főorvos

7. Autóvezetés – szolgálatban Győrfi Pál, országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója

8. Sleepfriendly Program – Alvásbarát Hotelek 2013. Kiss-Róbert Richárd, a Sleepfriendly program nemzetközi igazgatója

9. Országos munkahelyi alvásminőség mérés és alvásminőségjavító program 2013.

alvás

A fejlett országokban a lakosság mintegy harminc százalékát érinthetik különböző alvásbetegségek, Magyarországon a helyzet ennél is rosszabb, az elmúlt években végzett hazai országos alvásfelmérés adatai alapján. A legfontosabb feladat a gyógyítás mellett a megelőzés.

Fel kell hívni a lakosság figyelmét a stressz, a túlzott munkaterhelés, az egészségtelen életmód veszélyeire, amelynek következménye nemcsak a várható életkor rövidülése, hanem számos betegség, és – mint erre egyre több a szomorú példa – tragikus közlekedési balesetek előidézője is lehet.

Szakmai támogatók: Budapesti Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Központ, Benyovszky Orvosi Központ, Pharma Nord,

Szakmai partnerek: World Association of Sleep Medicine, World Sleep Day Organization, World Sleep Day Hungary Programiroda

Médiatámogatók és információk: www.napialvas.hu; www.napidoktor.hu, www.napiotthon.hu; www.napimama.hu; www.orvosikozpont.hu; www.sleepfriendlyprogram.com

Regisztráció a konferenciára: info@orvosikozpont.hu

Megosztás

A tél végére kritikus a lakosság D-vitamin hiánya

Következő »

Hogyan zajlik a kardiológiai vizsgálat?

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés