Medical News Hungary

A hat legördögibb álomgyilkos betegség!

alvászavarAlvásproblémáinkat sokszor nem külső, hanem jóval inkább belsőnkből adódó gondok okozzák. A hat leggyakrabban előforduló áloműző betegséget vesszük most sorra!

Vérszegénység

Elsősorban a nőknél okoz gondot, és főként a menstruáció idején, amely vér- és vasveszteséggel jár. Az emiatt fellépő alvásproblémákat azzal kerülhetjük el, ha pótoljuk a vashiányt különféle készítményekkel, és igyekszünk vasban gazdag ételeket enni a ciklus időtartama alatt, például sovány húst, babot, májat, dúsított zabpelyhet, kagylót, rákfélét.

Depresszió

A depressziós ember szintén nem alszik jól. Ne gondoljuk, hogy ez csak pszichikai probléma, hiszen fizikai panaszokat is okoz: kialvatlanságot, fejfájást, étvágytalanságot. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz! A depressziót terápiával, sikerrel gyógyítják.

Pajzsmirigy-probléma

Ha a pajzsmirigy-aktivitásunk alacsony, az anyagcsere lelassul, lomhának érezzük magunkat és felszedünk pár kilót. Amennyiben az orvosi tesztek kimutatják, hogy pajzsmirigy-alulműködésünk van, szintetikus hormonokkal fittebb formába hozhatjuk magunkat.

Fertőzés, cukorbetegség

Az alvást szintén nehezítheti, ha valamilyen húgyúti fertőzésünk van! Olykor nem is tudunk róla, csak a panaszokat észleljük: fájdalom és sürgős vizelési inger. A probléma nem mindig jelentkezik egyértelmű tünetekkel, sokszor csak az álmatlanságot érzékeljük. Érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön a gond oka! Antibiotikumokkal gyógyítható a probléma.

cukorbetegség

Cukorbetegeknél is gyakori gond az álmatlanság. Ha ismétlődnek az álmatlan éjszakái, forduljon orvoshoz, ellenőriztesse, hogy nem szenved-e cukorbetegségben! Diabétesz esetén megfelelő kezelést írnak elő, amely diétát, mozgást is magába foglal, rosszabb esetben inzulin-terápiát.

Szív panaszok

Ha kimerültséget tapasztalunk, akár hétköznapi teendőink végzése közben is – például takarítás, kertészkedés -, és nehéznek tűnnek a korábban könnyen elvégzett feladatok, ez annak a jele lehet, hogy gond van a szívünkkel. Konzultáljunk az orvosunkkal! Ő majd javasol olyan életmódbeli változtatást, gyógyszert, terápiát, amellyel ellenőrzés alatt tarthatjuk a problémát!

Alattomos betegségek

Ha kialvatlansága már legalább fél éve tart, és olyan komoly, hogy már napi teendőinek elvégzésében is hátráltatja Önt, krónikus álmatlanságról vagy fibromyalgiáról lehet szó; utóbbi igen sokrétű betegség, mely az izomlázszerű fájdalmakon, hátfájáson, hólyag- és bélpanaszokon, éjszakai erős szívdobogáson túl gyakori napközbeni kimerültséget, levertséget is okoz.

Érdemes kivizsgáltatnunk magunkat, de sokan azzal igyekeznek problémáikon felülkerekedni, hogy elkezdenek tornázni, új alvási szokásokat vesznek fel, vagy átalakítják napi programjukat. Ha nem túl komoly az alvásprobléma, könnyen lehet rajta segíteni azzal, ha különböző mozgásformákkal, tornagyakorlatokkal lefárasztjuk magunkat.

Forrás: napidoktor.hu

Megosztás

Hogyan hat az almaecet a koleszterinre?

Következő »

Az 5 legdrágább betegség

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  5 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  6 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés