Medical News Hungary

Alvás világkonferencia – Késői kelés, ebéd utáni szieszta

oraÚj sorozatunk a spanyolországi Valenciában 2013. szeptember 29-én kezdődő Alvás Világkongresszus eseményéhez kapcsolódóan folyamatosan közöl a témához kapcsolódó információkat.

A jó minőségű, pihentető alvás minden életkorban fontos. Miközben a csecsemők napjaik jelentős részét átalusszák, az emberek az életük előre haladtával fokozatosan kevesebbet alszanak. Mégsem az alvás időtartama, hanem annak minősége a meghatározó a pihentető alvás szempontjából.

Az emberek jelentős része gondolja azt, hogy a napközbeni kevés alvás jótékony hatással van az azt követő órákra. A saját tapasztalataink alapján is igazolhatjuk, hogy az állításban van igazság. Mégsem használjuk ki – ha megtehetnénk – hogy egy kis napközbeni szunyókálással egészítsük ki az előző éjszaka alvási elégtelenségét, vagy csak egyszerűen erőt gyűjtsünk a nap hátralevő idejéhez.

A mediterrán országokban hivatalosan van ebéd utáni szieszta, míg a közép-európai és az északi régiókban ilyen munkaidő felosztásról szó sem lehet.

A munkahelyi alvás hívei állítják: a teljesítőképesség növelését eredményezhetné a napközbeni relaxáló szunyókálás. Egy svájci vizsgálat szerint a vezető beosztásúak több mint 60 %-ka gondolja, hogy a munka intenzitására és minőségére is jótékony hatással van a több alvás.

alvas

Egy hazai multinacionális intézet, még a kilencvenes években, felvetette az ebéd utáni „hivatalos” alvás-relaxálás lehetőségét. Az ötletet azonban a munkaügyi hatóságok a csírájában elfojtották.

Pedig ez a kérdés foglalkoztatja az alváskutatókat is, miképpen az is, hogy a reggeli alvásidő meghosszabbításával, különösen a bölcsődébe, óvodába és iskolába járó gyerekeknél, igencsak jótékony hatással lenne a fejlődésükre, a tanulásuk eredményességére.

Az Egyesült Államokban és Spanyolországban például számos helyen 10 órakor kezdődnek a tanórák, és délután 4-6 órakor fejeződnek be úgy, hogy közbe iktatódik egy kis ebéd utáni szieszta. Erről is lesz szó a valenciai alvás világkongresszuson, ahol pszichológusok és alvás pedagógusok cserélik ki a tapasztalataikat a témáról.

Forrás: G. Németh György/napidoktor.hu

Megosztás

Katasztrofális a magyarok D-vitamin szintje – Új kutatási eredmények

Következő »

Alvás világkonferencia – Nemzetközi elismerés magyar tevékenységért

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés