Medical News Hungary

Alvás Világkonferencia – Laboratóriumokban gyógyítanak

alvasA legújabb kutatások szerint az idősebb felnőttek (50 év felett) mintegy 50 százaléka küzd valamilyen alvászavarral. A World Association of Sleep Medicine jelentése szerint a jelenséget kevésbé az öregedés természetes velejárójának kell tekinteni, mintsem az életmódbeli szokásokhoz kapcsolódó következményeknek.

Új sorozatunk a spanyolországi Valenciában 2013. szeptember 29-én kezdődő Alvás Világkongresszus eseményéhez kapcsolódóan folyamatosan közöl a témához kapcsolódó információkat.

A 2013. szeptember végén Valenciában rendezendő alvás világkonferencia fő szervezője, az alvásorvosok nemzetközi szövetsége idei alvás dekrétumában hangsúlyozza: miközben az életmód, a jólét az általános egészségi állapotot alapvetően pozitívan befolyásolja, a tudományok fejlődése a betegségek leküzdésének az esélyeit növeli, az átlag életkor folyamatosan emelkedik; olyan káros civilizációs hatások kerülnek előtérbe, mint az alvás idejének megrövidülése, minőségének fokozatos romlása.

Az alvászavarok erősítik a depresszió és a szorongás tüneteit, jelentősen csökkenthetik az élet minőségét is. A rossz alvás következménye nem csupán azt jelenti, hogy az álmos, kialvatlan ember a nap folyamán hamarabb elfárad, teljesítőképessége csökken, hanem napról-napra gyengül az immunrendszere is, fokozottan ki van téve a betegségeknek.

alvástesztKétségtelen, hogy egyes alvászavarok, például az álmatlanság vagy az alvás közbeni légzés kimaradások az idősebbek körében gyakoribb, azonban a rossz alvás gyakran előfordul a fiatalabbak, sőt a gyermekek körében is.

Mintegy 120 féle alvászavart és alvásbetegséget különböztet meg napjainkban az alvástudomány, amelynek közvetlen művelői a neurológia, a tüdőgyógyászat, a fül-orr-gégészet szakterületek képviselői.

A megfelelő diagnózis felállításához korszerű alvás laboratóriumok és képzett szakemberek szükségesek, akiknek a felkészültsége több szakterületet is érint. Magyarországon is vannak már európai orvosi szakmai minősítéssel rendelkező alvás centrumok.

G. Németh György/napidoktor.hu

Megosztás

Alvás világkonferencia – Tudósok a pihentető alvásért

Következő »

Géndiagnosztika – Titokfejtés. De jó ha tudom ezeket a titkokat?

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  5 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  5 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés