Medical News Hungary

Szűrőprogram felsőfokon

Print

Folytatódik a 2020-ig tartó Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja!

A 2010-ben indult országos népegészségügyi szűrőprogram  több mint ezer helyszínen, a népszerű szűrőkamionnal, különböző rendezvényekhez kapcso­lódva vagy önálló szűrésként, a helyi egészségügyi ellátással együttműködve működött. A szűrőprogram speciálisan épített kamionban valósul meg, amelyben lépésről lépésre különböző vizsgálatok történnek.  A szűrésen részt vevők prevenciós információs csomagot kapnak (otthoni tanulmányozásra és olvasásra), illetve hozzáférhettek a program hivatalos kiadványához, (Egészség Könyv), amelyben a programról, illetve elsősorban a vizsgálati eredményeikről kaptak ismertetést. Az indulásakor tervezett 1500 helyszín és 8 millió vizsgálat számát időarányosan már túlteljesítette a program. Kiemelkedő jelentőségű, hogy a résztvevők átlagéletkora 40 év.

To­vábbra is vezető helyen áll a cardiovascularis kockázat, mely miatt e tényezők szűrése minden általános és komplex szűrőprogram része kell, hogy legyen. A MÁESZ Programban egyre több kockázatot jelző, validált, rövid és hatékony tesztet is használnak. Elgondolkodtató a középkorúak vastagbéldaganat-kockázatára vonatkozó teszt jelentős pozitív aránya. Hason­lóképpen rendkívül fontos az egyszerű halláscsökkenés (7% pozitív) és különböző mértékű látáscsökkenés vizsgálata, amelyek 50% feletti értéket mutattak. Mind­kettőnek igen jelentős a társadalmi, illetve a gazdasági vonzata az egyén és a közösség szempontjából is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar lakosság nem eléggé egészségtudatos, ezért nemcsak maga a szűrés jelent fontos egészségvédelmet, hanem az információátadás lehetősége, a szervezett tanácsadások, amelyekben aktivitásukkal és hozzáértésükkel a programot segítő egészségügyi szakdolgozók is fontos feladatot látnak el.

A népegészségügyi szűrőprogram médiapartnere az ORVOSI HÍREK is.

Megosztás

Kommunikáció fontossága a gyógyításban

Következő »

Magyar-Kínai Egészségügyi Megállapodás

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés