Medical News Hungary

Q10 – többletenergia a szívnek

Kiemelkedően jó eredménnyel zárult az a nemzetközi  Q-symbio vizsgálat, amelynek során a szívelégtelenséggel diagnosztizált betegek körében a szokásos terápiát koenzim-Q10 adásával egészítették ki. Az így kezelt páciensek körében mind a bármilyen okból, mind a szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálozás drasztikusan, 40 százalékos mértékben csökkent a kontroll csoport tagjaihoz képest. A nemzetközi vizsgálatban két centrum bevonásával hazánk is részt vett.

A szívelégtelenség gyakorisága folyamatosan növekszik a fejlett ipari társadalmakban. Mint prof. dr. Édes István, a Magyar Kardiológusok Társasága elnökségének tagja is kiemelte a témával foglalkozó legutóbbi tudományos ülésen, ez a kórkép már hazánkban is a vezető halálokok között szerepel. Magyarországon mintegy 200 ezer, világszerte 25 milliónál is több szívelégtelenséggel küzdő beteggel számolhatunk. Különösen fontossá teszi az újabb kezelési lehetőségek kutatását, hogy rendkívül magas halálozás jellemzi a kórképet. A felismerést követő első évben 20 százalékos a mortalitás, és az arány az ötödik évben már az 50 százalékot is elérheti. dr. Borbola József, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet professzora szerint a cardiomyopathiák egyik csoportja, a krónikus szisztolés szívelégtelenség az idősödő felnőtt lakosság 2-3 százalékát érinti. A korábban említett magas halálozási arányon túl a tünetek jelentősen rontják a betegek életminőségét. Számos új, még kísérleti fázisban lévő gyógyszer ígér hatékony eredményt a gyógyításban, de ezek mellett is szükség van olyan könnyen hozzáférhető, kiegészítő terápiaként adható gyógyszerekre, amelyek hatékonyabbá tehetik a kezelést. Erre jó példa a koenzim-Q10, hiszen eddig is ismert volt, hogy ez a vitaminszerű anyag serkenti a sejtek energiatermelését.

Az egyik hazai vizsgálatvezető, Nagy Viktor főorvos szerint a koenzim-Q10 szedése egyértelműen csökkentette a betegek panaszait, ami azért is fontos, mert a páciensek terápiás együttműködését is jelentősen segíti, ha érzik, a jól megválasztott kezelés hatására kevésbé fulladnak, nagyobb a terhelhetőségük. A témával foglalkozó közelmúltban megtartott budapesti szimpozionon az is elhangzott, hogy a szívelégtelenség terápiájában nagy dózisban, vényre felírható formában kapták a páciensek a Q10-et. A Q10 mennyiségét a szervezetben egyelőre csak néhány magán laborban mérik, azonban a vizsgálatok bizonyították, hogy ennek az anyagnak a szintje a szervezetben az életkorral csökken, az adagolást a szint mérése nélkül is el lehet kezdeni. Ugyanezen okból felmerült, hogy érdemes megfontolni használatát megelőzési céllal is. Sőt, bizonyos vizsgálatok azt mutatták, hogy a sportolók számára is hasznos.

(Forrás: Pharma Nord)

 

Megosztás

Magyar-Kínai Egészségügyi Megállapodás

Következő »

Alvás Világnapja Magyarországon

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + tizenhárom =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés