Medical News Hungary

Melatonin vásárolható a BOK-ban!

A Benyovszky Orvosi Központ egyik fő profilja az alvásbetegek gyógyítása. Az alvásbetegek legtöbbször rossz alvók is, akik sokszor melatonin hiányban szenvednek. Ennek beszerzésében segít intézetünk, ahol megvásárolható az amerikai importból származó melatonin tabletta.

Mi az a melatonin?

A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez, emiatt alvászavar ellen adják. Hat a test hőmérsékletére, és álmosságot okoz.Befolyásolja az immunrendszert is, bár ennek módja még nem ismert. Antioxidáns – ennek következtében rákellenes – hatása van.

 Hogyan termelődik a „sötétség hormonja?”

Sötétben keletkezik mind a nappali, mind az éjjeli állatok esetén, ezért a „sötétség hormonjá”-nak is nevezik. A tobozmirigy választja ki, és a vérrel jut el a test más részeibe. Az előállítást a hipotalamusz vezérli a fény/sötétség változásairól kapott információ alapján. Ez az információ a retinában keletkezik a melanopszin nevű fotopigmentekben, melyek a 484 nm-es kék fényt érzékelik, és működésük az A-vitaminon alapul. (A lefekvés előtt másfél órával feltett, kék színt szűrő szemüveget szintén használják alvászavar ellen.)

A melatonin kiválasztása az évszakok szerint változó fényviszonyokhoz is igazodik. Befolyásolja a szervezet energia-háztartásáért felelős leptin nevű hormont, ezáltal közvetve az emésztőrendszert is. Keletkezik az emésztőrendszerben, a retinában és más szövetekben is, legnagyobb mennyiségben a bőrben triptofánból 5-hidroxi-triptofánon és szerotoninon keresztül. Melatonin keletkezik más szövetekben, pl. a csontvelőben is, még a vérnél is magasabb koncentrációban, de az itt előállított melatonin nem mutat mennyiségi különbséget a nappal/éjszaka változása szerint.


															

Megosztás

Elloptak egy Magyarországon egyedülálló kozmetikai gépet

Következő »

Új alvásgyógyítási eljárás a Benyovszky Orvosi Központban

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés