Medical News Hungary

Alvás világkonferencia 2013. – Horkolásmentes éjszakák

horkolasSorozatunkban az alvásorvosok spanyolországi Valenciában tartott októberi világkonferenciáján szerzett tapasztalatairól számol be G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ vezetője.

A World Association of Sleep Medicine, az Alvásorvosok Világszövetsége a magyarországi alváskultúra erősítése, kiterjesztése érdekében végzett munkáért Distinguished Activity Award elismerést, kiválósági díjat nyújtott át a magyar szakembernek.

 Az alvásklinikák rendszeresen visszatérő páciensei a horkolók, akik alvás közben furcsa hangot hallatnak, esetleg időnkét fel-felhorkantanak és ilyen módon zavarják maguk és mások alvását. A jelenség nagy valószínűséggel levegővételi illetve – bejutási probléma, felismerése és kezelése is szakember segítségét igényli.

Az orvosok úgy látják, hogy az emberek többsége nem veszi komolyan ezt a furcsa, Magyarországon időnként tréfa alapjául szolgáló jelenséget. Pedig a horkolással együtt járó oxigénhiány komoly, akár életveszélyes betegségek okozója is lehet.

A civilizációs társadalmakban az alvásproblémák, és ezen belül is a horkolással összefüggő alvásbetegségek egyre gyakoribbak. Olyannyira, hogy a legutóbbi alvás világkonferencián több szekcióban is elemezték ezt az egészségügyi problémát.

A legnagyobb baj, hogy az emberek nagy része horkolási alvásgondokkal sem, vagy csak későn fordul orvoshoz. Pedig a bajok sok esetben könnyedén megelőzhetőek lennének. A korszerű alváscentrumokban fül-orr-gégésszel és műszeres alvásvizsgálattal mérik a horkolós beteg állapotát.

szajbetetÁltalában garaton végzett rutinműtéttel vagy alvásjavító, horkolás-gátló készülékkel megoldható a probléma. A svédországi fogorvosok bemutatták több mint 15 éves eszközeik alkalmazásának tapasztalatait. Ma egyébként már az európai alvásgyógyítók mindennapos módszere és eszköze a megfelelő dőlésszögű alvás párna, az orrcsipesz, illetve a szájbetét.

Korábban orr-fül-, gégész szakorvos közreműködésével, de a legújabb találmányok már egyedül is beilleszthetőek a szájba. A szájüregben létrehozott komplex horkolás mentesítés következtében létrejöhet a horkolás mentes övezet, legalábbis ezen a testrészen.

Magyarországon a közelmúltban kezdték megismertetni az új eszközt, amely mellé orrtágítót is ajánlanak, ugyanis a száj és az orr alakításával egyidejűleg a korábbinál több levegő tud akadálymentesen eljutni a tüdőbe. Ez a jó alvás alapfeltétele. Sokak számára az egyetlen, kikerülhetetlen lépés a horkolás mentes alváshoz.

Forrás: Benyovszky Orvosi Központ

Megosztás

Alvás világkonferencia 2013. – Alvástudósok figyelmeztetése

Következő »

Október 29. a STROKE Világnapja

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés