Medical News Hungary

 • Megtekintések: 2334

Magyarok az alvás világkonferencián

Az alvásorvosok októberi világkongresszusán, Valenciában magyar színekben részt vett Rónai Katalin Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének  munkatársa. Tapasztalatairól kérdeztük.

Kérdés: Hogyan került kapcsolatba a legnagyobb nemzetközi alvásorvosi kongresszussal?

Rónai Katalin Zsuzsanna: Magyarország képviselőjeként valóban nem sokan voltunk idén Valenciában, de két magyar kollégám, Lázár Alpár és Szentkirályi András, akik Nagy-Britanniában, illetve Németországban kutatnak, szintén elkísértek. Témavezetőm, Dr. Novák Márta javaslatára látogattam el a konferenciára, mivel harmadéves PhD hallgató vagyok a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében, az Alvásmedicina Kutatócsoportban. Kutatási eredményeinket mindig igyekszünk nemzetközi fórumon is bemutatni, és jó találkozni, egyeztetni, a külföldön dolgozó magyar kollégákkal is.

Kérdés: Négy nap alatt több száz előadás, hatalmas ismeretanyag és információ. Melyek voltak a tanácskozás, amely egyben a témával foglalkozó kutatók eszmecseréje is, kardinális témakörei. Vagyis mire fókuszáltak az alvásorvosok 2013-ban?

Rónai Katalin Zsuzsanna: A konferencia legfontosabb előadásai igen széles témákat öleltek át. Szó esett a cirkadián alvászavarokról és ezek következményeiről, az alvás és a szívbetegségek kapcsolatáról, illetve az alvás alatti légzészavar sebészi kezelésének lehetőségeiről és az inszomnia új terápiás lehetőségeiről is. Az alvás alatt jelentkező neurodegenerációra utaló markerek vizsgálata és az alvászavarok genetikája, epigenetikája szintén sok érdeklődőt vonzottak.

alvas

Kérdés: Ön milyen témában prezentált? Hogyan fogadták az előadását?

Rónai Katalin Zsuzsanna: A kutatási témám az alvási EEG mikrostruktúra elemzése vesetranszplantált betegek körében. Az alvásmedicinában jelenleg még kevesen kapcsolják össze az alvási EEG részletes elemzését krónikus betegségcsoportokban végzett vizsgálatokkal, ez egy szűk terület, de aki járatos volt ebben, az érdekesnek találta a munkát. Arra keresünk választ, hogy a vesetranszplantáción átesett betegek alvása miben tér el az egészségestől. Akinek az alvászavarán kívül más, súlyos betegsége van, annak talán még nagyobb jelentőségű, hogy az alvásproblémáját felismerjék és kezeljék.

Kérdés: Milyen kapcsolatokat tudott építeni?

Rónai Katalin Zsuzsanna: Sikerült találkoznom a Pármában működő alváslaboratórium tagjaival, akik szintén alvási mikrostruktúra elemzéssel foglalkoznak, így tudtunk erről tapasztalatot cserélni. Már korábban tervben volt, hogy novemberben ellátogatok hozzájuk, de szerencsés, hogy így erről személyesen is tudtunk egyeztetni.

Kérdés: Ön szerint milyen hatása és hogyan lehet egy ilyen nagy mértékű és informatív elméleti tanácskozásnak a gyakorlati gyógyításra?

Rónai Katalin Zsuzsanna: Nagyon fontosnak tartom, hogy legyen színtere a személyes találkozásnak is az alváskutatás- alvásmedicina területén. Egy ilyen konferencián én leginkább sokat tanulok, és egyeztetünk olyanokkal, akik hasonló témával foglalkoznak. Remélem, hogy a továbbiakban, klinikusként is lesz lehetőségem ellátogatni hasonló fórumokra, hogy akkor a gyakorlati gyógyítás kérdéseiről is naprakész információhoz juthassak. Úgy vélem, egy ilyen rendezvényen, a klinikusok és a kutatók is megtalálják a hozzájuk szóló témákat, és a két terület közötti párbeszédre is lehetőség nyílik

Dr. Rónai Katalin Zsuzsanna

Dr.-Ronai-Katalin-Zsuzsanna2011-ben nyarán végeztem a Semmelweis Egyetem Általános orvosi karán. 2011 őszétől pedig a doktori képzésben folytatom tanulmányaimat a Magatartástudományi Intézetben, Dr. Novák Márta témavezetésével. A PhD tanulmányaim megkezdése óta az I. Belgyógyászati Klinika Alváslaboratóriumi munkájában is részt veszek Dr. Zoller Rezső szupervíziójával. Itt alkalom nyílik, hogy az elméleti, kutatási képzés mellett a gyakorlati betegellátás során a klinikumban is tapasztalatot szerezzek.

Fő kutatási érdeklődésem a vesebetegek alvása, illetve az alvási mikrostruktúra elemzése. Ez utóbbi módszer a klinikai betegellátásnak ugyan nem része, de az EEG részletes elemzésével érdekes és hasznos információhoz juthatunk az alvás alatti agyműködésről.

Megosztás

Ismerd meg saját szeretetnyelved!

Következő »

Új Év – Új remények

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés