Medical News Hungary

Magyar rákkutatás – új távlatok

Magyar rakkutatas-02-kicsi

A WHO prognózisa szerint 2020-ra az évente diagnosztizált új daganatos betegek száma a jelenlegi 10 millióról 15,7 millióra, a daganatos halálozás a jelenlegi 6 millióról 10 millióra emelkedhet. A kormányok világszerte fokozottan hangsúlyozzák a megelőzés jelentőségét, de a jelenlegi helyzet mutatja leginkább, hogy sem a megelőzés, sem a daganatterápia frontján nem történt érdemi előrelépés az elmúlt évtizedekben. Minden új kutatási eredményre érzékenyen figyel a világ. Számunkra különösen fontos, ha ebben a tevékenységben magyar vonatkozású tevékenységek is szerepet kapnak.

Szent-Györgyi Albert a ’70-es évek elején úgy gondolta, hogy a rák igazi okát szubmolekuláris szinten lehet megtalálni. Véleménye az volt, hogy a rák kialakulását az elektronok áramlásában keletkező „hibára” lehet visszavezetni. Az újabb kutatási eredmények szerint a negatív töltésű elektron „párja”, a pozitív töltésű hidrogén és annak nehéz változata, a deutérium töltheti be ezt a központi szabályozási szerepet. A magyarországi HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő a deutériummegvonás kutatása során egy, a sejtekben jelen lévő, eddig ismeretlen szubmolekuláris szabályozási rendszert (SMRS) fedezett fel.  A kísérletek megmutatták: a deutériummegvonással  befolyásolni lehet a daganatos sejtek anyagcseréjét, szabályozási rendszerét, ami a daganatos sejtek pusztulását eredményezi.

Napjainkra nemzetközivé szélesedett a deutériummegvonás – magyar felfedezésre épülő – kutatása, több indikációs területen is megnyíltak a klinikai alkalmazás lehetőségei. A kutatások eredményeit a közelmúltban egy jelentős szakmai konferencián osztották meg a tudomány képviselőivel. A vízben és a szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. Újabb külföldi kutatások a deutériumtartalom és a depresszióra való hajlam összefüggését vizsgálták, eredményeik szerint a deutériumtartalom csökkenésével a depresszióra való hajlam is kedvezően befolyásolható. Állatkísérletben a csökkentett deutériumtartalmú víz pozitív hatását mutatták ki például a hosszú távú memóriára, szintén publikálták a deutériummegvonás öregedésgátló hatását állati modellrendszerben.

A konferencia vezető előadója, Boros G. László professzor (UCLA), elmondta: A deutériummegvonással befolyásolni lehet a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utakat, és a hatás erőssége összemérhető más, ismert gyógyszerek hatáserősségével. Magyarországon több mint 20 éve, 1993 óta végeznek deutérium megvonással kapcsolatos kutatásokat, a világon először Magyarországon indultak ilyen irányú vizsgálatok dr. Somlyai Gábor biológus vezetésével. „A felfedezés és fejlesztés révén új iparág jöhet létre a közeljövőben a gyógyszeriparon belül, mely olyan termékeket állít majd elő, melyek nem a molekulák szintjén, hanem szubmolekuláris szinten fognak beavatkozni a biológiai folyamatokba természetazonos molekulák felhasználásával, melyek alkalmazása kiegészítheti, hatékonysága  felülmúlhatja a gyógyításban és prevencióban ma használatos gyógyszerekét, étrend kiegészítőkét. A deutériummegvonás új távlatokat nyit meg a gyógyászatban, felkínálva egy új, káros mellékhatásoktól mentes, hatékony terápiás és preventív eszközt. A deutériummegvonásra épülő felfedezések és fejlesztések lerakják egy új típusú élelmiszer- és gyógyszeripar alapjait.” – hangsúlyozta DrSomlyai Gábor a HYD ügyvezetője, vezető kutatója.

(Forrás: B&D ComMedia, Információ: G. Németh György)  

Megosztás

Reménymegtartó kommunikáció

Következő »

“Mutasd az arcod, megmondom milyen vagy!” – Magyar agykutatók felfedezése

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés