Medical News Hungary

Egyre több gyerek épül fel a leukémiából

0825-Egyre több gyerek épül fel a leukémiából02A gyermekkori leukémia egyik fajtája tízből kilenc esetben gyógyítható Magyarországon. Az akut limfoid leukémiában szenvedő gyermekek csaknem 90 százaléka teljesen egészséges lesz a kezelések után. Mindez a nemrég bevezetett új protokollnak köszönhető.

Régen, a 60-as években az érintettek 10-20 százaléka gyógyult meg, ezért 1971-ben létrehoztuk a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot – fejtette ki Kriván Gergely a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának vezető főorvosa, az M1 – Minden tudás című műsorában.

A hálózaton belül 8 centrum működik, többek között a Szent László Kórházban is. A cél olyan osztályok létesítése, ahol a gyerekek egy helyen megkapnak minden kezelést, akárcsak nyugat-európai országokban.

A szakember szavai szerint a leukémiát, a fehérvérsejtek rosszindulatú burjánzását Magyarországon évente 50-70 gyermeknél diagnosztizálják. Több típusa ismeretes, az akut limfoid leukémia a leggyakoribb. Hozzátette, bármely korban előfordulhat, de leggyakrabban a 4-10 éves korosztályt sújtja. Ez a korosztály egyébként jól is gyógyítható kemoterápiával, azoknál a betegeknél pedig, akiknél ez a kezelés nem hatékony, szóba kerül a csontvelő-átültetés.

A Szent László Kórházban 25 év alatt több mint 500 beteg kapott csontvelőt. Ilyenkor egy donortól kapják a sejteket, aki lehet családtag vagy akár idegen is. Heti rendszerességgel érkeznek a sejtek és zajlik a transzplantáció. A csontvelő-átültetésen átesett betegek gyógyulási aránya is 70 százalékos.

A transzplantációs osztály szívét az a terem alkotja, ahol 4 steril boksz kapott helyet. Itt körülbelül 4-6 hetet töltenek el a gyerekek az előkészítő kezelés alatt és a transzplantáció napjától mindaddig, amíg a donorsejtek meg nem tapadnak, ami megközelítőleg 3-4 hét az átültetés után – magyarázta a szakember a műsorban.

A kórházban mindent megtesznek a kis betegek gyors gyógyulásáért, ezért a családokat is segítik. A műsorban elhangzott, hogy az úgynevezett Démétér házban laknak azok a szülők, akiknek a gyermeke éppen transzplantáción esik át, valamint azok a vidéki gyermekek, akik a beavatkozás után még nem mehetnek haza a gyakori ellenőrzés miatt.

A gyerekeknek nincs immunrendszerük, nincs vérképzésük, a külvilág kórokozói veszélyesek rájuk nézve. Kriván Gergely kifejtette, azért kell náluk maradniuk, mert így védettek a külvilág antigénjeivel, a kórokozókkal és a vírusokkal szemben, amelyek nagyon súlyos fertőzéseket okozhatnak. Hozzátette, ápolást kívülről folytatnak, folyamatosan ellenőrzik a gyerekeket monitoron, amely be van kötve a nővérpulthoz is. A vérvétel, infúzió szintén kívülről történik a beteg beültetett katéterébe egy csövön át. Hangsúlyozta, ha vizsgálat szükséges, akkor bemennek, a szülők beöltözve szintén benn tartózkodhatnak, tehát igyekeznek minden komfortot biztosítani a kis betegeknek.

A transzplantáció után néhány héttel haza is mehetnek a gyerekek, de vigyázniuk kell magukra, hiszen még nagyon gyenge az immunrendszerük. Egy évvel a transzplantáció után hagyhatják el a gyógyszereket, és néhány évvel később jelenthető ki, hogy meggyógyultak. (M1/Minden Tudás)

 

Megosztás

Megtalálták az elalvást és az ébredést beindító mechanizmust

Következő »

Rákszűrés – Mit jelentenek a P szintek?

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés