Medical News Hungary

Gyógyító szavak – kommunikáció a rendelőben – Urológiai kezelés holisztikus felfogásban

Dr.Varga-Imre

Dr. Varga Imre

„A beteg beutalói felkészítéssel, vagy beutalás nélkül, konkrét panaszokkal jön a szakrendelésre, érzései alapján fogalmazódnak meg a gondolatai, és lényegében ezekre vár gyors és szakszerű megoldását az orvosától. Ami a betegnek „hatalmas” probléma, az a szakmáját ismerő, gyakorló orvosnak a megfelelő vizsgálatot követően a legtöbbször gyorsan diagnizálható, vagyis konkrét megoldási javaslattal lezárható.

A problémamegoldás gyorsasága a beteg számára nehezen feldolgozható, és időt valamint kiegészítő magyarázatot igényel még akkor is, ha első körben a lényeget sikerült megértenie. Ebben a helyzetben hibát vét az az orvos,  aki jószándéktól vezéreltetve, a beteg adott panaszával nem kapcsolatos, netán a szakmához semmilyen formában nem kapcsolódó témakörben, eltérő szakmai logikával indít eszmefuttatást! Számomra a hatásos kommunikációhoz jelentős tapasztalatot adott az a tény, hogy a szakrendelői és kórházi, a klinikai tevékenység mellett néhány éven keresztül háziorvosi munkát is végeztem, az urológiával párhuzamosan.

orvos2Nehéz lenne minden beteg és minden konkrét esetben alkalmazható séma megfogalmazása, de az egyénre szabott kommunikációs gyakorlat kellő odafigyeléssel és gyakorlással könnyedén kialakítható. Míg kezdetben voltak kudarcélményeim, elmondhatom: hosszú évek óta olyan gondom nem volt, mikor a beteg tiltakozása nehezítette volna az igyekezetemet. Gyakran alkalmazok például olyan segítő gondolatot a meggyőzésben, amikor a vizionált állapotának előnytelen kimenetelét ismertetem saját sorsára kivetítve, vagy ugyanezt a képet a család számára, kiemelve mindezt a szeretett gyermekeik, unokáik szemszögéből nézve. Megfelelő fogalmazással szinte azonnal partnerré tudnak válni a betegek,  és a gondok jórészéről szinte azonnal ki is derül, hogy a kérdésről már fogalma, némi tájékozottsága is van, csak nem jutott addig előbbre a megoldás irányában. Tapasztalataim szerint csak akkor számíthatunk sikeres megoldásokra, ha a beteg az orvost megérti, és a megoldást maga is akarja. Borítékolható a kudarc, ha rossz stratégiával próbálnék bármi jó cél érdekében pressziót gyakorolni. Nemcsak az orvoslás – a szavak is gyógyíthatnak.”  (Részlet dr. varga Imre kiadás előtt álló, „A holisztikus betegellátás alapkérdései” című könyvéből.)

Kedves Olvasó! Cikkeinket szakemberek, orvosok, gyógyítók és újságírók készítik, azok tájékoztató, ismeretterjesztő jellegűek. A szerzők törekednek a tárgyszerű, hiteles megfogalmazásokra, a terjedelmi korlátok azonban behatárolják az információk mennyiségét, és ezért nem tudnak kimerítő választ adni sok olyan kérdésre, amelyek esetleg felvetődhetnek az olvasóban. Főképpen nem pótolhatják a szakemberekkel való közvetlen kommunikációt, amelyre ezúton is felhívjuk a figyelmet. Ha szükséges, keresse a személyes találkozást, kezdeményezzen közvetlen beszélgetést az orvossal, a szakemberrel: egészségügyi panaszát, kérdéseit mindig beszélje meg velük.

Megosztás

D-vitamin a fókuszban – Urológiai kezelés holisztikus felfogásban

Következő »

Alvajárás: mi okozza, és mi a teendő?

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 13 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  4 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés