Medical News Hungary

Álmodnak a patkányok?

0722-Álmodnak a patkányok02

Amikor a patkányok aludtak, a kutatók azt találták, hogy a hippokampuszuknak a helyhez kapcsolódó emlékezetért felelős neuronjai aktívak maradtak.

Egy nemrégiben készült vizsgálatban a University College London (UCL) kutatói alvó patkányok agyi aktivitását vizsgálták. Az alvást megelőzően a patkányok egy T-alakú pályát térképeztek fel; az állatok látták ugyan az eledelt a T-betű szárnyaiban, de nem tudták megközelíteni, mert akadályba ütköztek. Amikor a patkányok aludtak, a kutatók azt találták, hogy a hippokampuszuknak a helyhez kapcsolódó emlékezetért felelős neuronjai aktívak maradtak. Azaz a patkányok álmukban folytatták a T-alakú pálya szárnyainak a feltérképezését, hogy hozzájuthassanak az ott elhelyezett ételhez. Amikor az állatok fölébredtek, kinyitották a pálya előzőleg elzárt részét. Ekkor a patkányok ugyanazt az agyi aktivitást mutatták, mint álmukban. Azaz ébren folytatták a pálya feltérképezését, amit álmukban már előzetesen „gyakoroltak”.

Sok közelmúltbeli kutatás mutatja, hogy az alvásnak nagyon fontos szerepe van azon túl is, hogy kipihenjük magunkat és újra feltöltődjünk energiával. Kiderült például, hogy a nap eseményeinek feldolgozásában és a jövőre vonatkozó tervezésben is kiemelkedő szerepe van az alvásnak. Az alváskísérleteket rendszerint embereken végzik, de amint az agyműködést közelebbről akarják feltérképezni vagy befolyásolni, patkányokat használnak kísérleti alanyokként. A patkányok agyának felépítése lényeges szempontokból hasonlít az emberéhez – például a hippokampusz bizonyos sejtjeinek meghatározó szerepük van az emlékezetben; és az alvásciklusaik is hasonlóak.

Forrás: Nyelv és Tudomány

Megosztás

Viszket, folyik, fáj? Sürgős segítség a nőgyógyásztól!

Következő »

Urológia – Tünetek és kezelési lehetőségek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  5 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés