Medical News Hungary

Diéta, edzés és alvás

Az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás nem mindig elég. Vajon mi maradt ki a sorból? A kirakós harmadik darabja az alvás.

A hosszú és egészséges élet, illetve a kellemes közérzetet biztosító, korunkhoz igazodó testsúly elérése érdekében sokan törekednek a helyes táplálkozásra, és mozgással igyekeznek megőrizni fittségüket. Azok, akik ennek ellenére is fáradtnak, kimerültnek érzik magukat, vagy a szigorú diéta mellett sem vesztenek súlyfeleslegükből, nehezen tudják elképzelni, hogy mit is csinálnak rosszul.

Alvás nélkül nem megy!

Az alvás a mindennapok elengedhetetlen eleme. Az elegendő éjszakai pihenés nélkül a szervezet nem lesz képes hatékonyan sportolni, a test fáradt, ernyedt marad, mivel nincs módja regenerálódni és megújulni. Emellett az alvás során olyan folyamatok zajlanak le a szervezetben, melyek az egészséges működés szempontjából elengedhetetlenek. A hormonok termelődése, vagy a tanult információk elraktározása mellett, sok más, az egészségünk megőrzését biztosító folyamatok alvás alatt mennek végbe.

Összefüggés az alvási problémák és az elhízás között

diéta

A témát vizsgáló kutatások releváns összefüggéseket találtak az elhízással és az alvászavarral küzdőknél. Az alvás minőségének romlásához vezet a rendszertelen légzés és a pangó vérkeringés, mely megnöveli a szívinfarktus vagy agyvérzés kialakulásának kockázatát is.

A túlsúlyos embereknél gyakori a légzészavar kialakulása alvás közben. Emiatt nem csak a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata nő, de a személy megfelelő életvitele szintén tovább romlik. Az alvási nehézségek miatt kialakuló rendszeres fáradtság és rossz közérzet még kevésébe motiválja az egyént a súlyfelesleg ledolgozásában, hozzájárulva a probléma elmélyüléséhez.

Formabontó megoldás

A megfelelő alvás és testmozgás tehát együttesen kihat az alakunkra. Ebből kiindulva még inkább ajánlott időzíteni az edzést. A sportolásra szánt idő más hatással lesz a szervezetben működő folyamtokra a nap különböző időszakaiban.

A „jó időben, jó helyen” elv alapján felgyorsulhat az anyagcsere, energikussá válhat a test, mely hozzásegíthet a pihentető alváshoz is. Ezek miatt a szakemberek szerint nem ajánlott edzeni a lefekvést megelőző három órában. A sportolásra a legideálisabb a késő délutáni időszak, de ugyancsak jó hatással lehet ránk a kora reggeli mozgás.

A diéta kihat az alvásra

Az egészséges életmód részét képzi a lecsökkentett a koffeinfogyasztás, a mesterséges anyagokkal dúsított élelmiszereket elkerülése, illetve a szervezetbe juttatott cukor mennyiségének mérséklése. Erre érdemes odafigyelni, mivel a leterhelt szervezet kevesebb energiát tud a test regenerálására fordítani, emellett a túlzott koffeinfogyasztás, valamint kései étkezések, alvászavart eredményezhetnek.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a kutatási eredmények szerint az alváshiány hatással van az éhségérzetre is, mivel a lepin – mint az étvágyat szabályzó hormon – alvás közben termelődik, tehát mindenképpen jót tesz az alakunknak, ha kipihenjük magunkat!

Három az egybenEvés

Jól látható, hogy a kipihent szervezet, a megfelelően időzített edzés és a helyes táplálkozás együttesen alkotják meg azt a tökéletes képletet, amely az álomalak eléréséhez biztos utat jelent. Az életmód kialakításánál tehát mindhárom komponensre ajánlott koncentrálni a siker érdekében!

(Forrás: Napidoktor.hu)

Megosztás

Beteg az, aki beszél alvás közben?

Következő »

Az alváshiány éhesebbé tehet

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  5 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés