Medical News Hungary

A hét legköltségesebb urológiai betegség!

nemi szervLegtöbbször az urológia említésére is rossz érzés fogja el az embert, pedig igen sokan kénytelenek látogatni.

Melyek a toplistás urológiai betegségek?

Bár az egyik legkellemetlenebb betegségtípus, az urológiai betegségek igen gyakoriak – csak az Egyesült Államokban rengeteg pénzt emészt fel a kezelésük, élen a húgyúti fertőzésekkel – állapította meg a Mark Litwin urológiaprofesszor vezette kutatócsoport.

Litwin a Los Angeles-i kaliforniai egyetem David Geffen egészségügyi iskolájának munkatársa. Csoportja annak alapján gyűjtötte össze a „toplistás” urológiai betegségeket, hogy mely betegségekkel keresték fel a páciensek leggyakrabban a sürgősségi osztályt, mely esetekhez hívtak legtöbbször házhoz orvost, és hány alkalommal volt szükség járóbeteg-ellátásra urológiai probléma miatt 2000 óta, és mindez mennyibe került.

A 716 oldalas jelentés, 5 évet foglalt magába. Az eredmények alapján a kutatócsoport megállapította, mely urológiai betegségek kezelése került a legtöbbe az elmúlt években Amerikában, s ennek alapján a következő lista alakult ki:

Első helyen „végzett” a húgyúti fertőzés, majd a vesekövek következnek. A húgyhólyag rák a harmadik, a legtöbbe kerülő betegségek sorában. A prosztatarák a negyedik, s ezt a súlyos betegséget a jóindulatú prosztata-nagyobbodás követi. Hatodik, a költségei alapján a vizelet inkontinencia, azaz a vizelet-visszatartás nehézségei. Az erekciós zavar a hetedik a listán.

„A kutatás élesen illusztrálja, hogy az urológiai problémák mekkora terhet jelentenek az egészségügyre nézve, ezért lenne nagyon fontos a betegségek megelőzése! – mondta el a nemzeti egészségügyi intézet (NIH) vezetője, Elias Zerhouni. A kutatás egyébként, amely az Urológiai betegségek Amerikában címet kapta, felkerült a NIH Nemzeti Vese- és Urológiai betegségek információs és adategyeztető weboldalára is.

Forrás: napidoktor.hu

Megosztás

Szorul a hátsó

Következő »

Védekezzünk vízzel a calicivírus ellen!

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  4 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés