Medical News Hungary

A lélek beteg, a test jelez!

Mi a szomatizálás? Amikor a lélek beteg, de nem akarjuk tudomásul venni, az egészség megromlik: a mentális problémák testi tünetekben jelentkeznek.

Kevés olyan betegség létezik, melynek csak fizikai, vagy csak lelki tünetei vannak, ugyanis ezek többnyire keverednek. A szomatizálás, pontosabban szomatoform kórkép lényege, hogy a lélek problémáinak testi megnyilvánulásai lesznek. Mindkét nemnél előfordul, de nőknél gyakoribb a jelenség, sokszor érthetetlennek tűnnek a fizikai panaszok. A szomatizálás időről időre visszatér. A lélek beteg, de sok esetben a páciens nem tudatosítja magában, milyen érzelmi behatás éri, és hogy ez egészségére is hatással van.

Pedig ha a lélek szenved, az testi tüneteteket is produkál. A betegnél először állandó rossz hangulat, pesszimizmus figyelhető meg. Nemigen érez örömöt, elbizonytalanodik. Vannak dolgok, melyek hajlamosabbá tesznek a pszichoszomatikus betegségekre: a nem, a kor, az illető személyisége, foglalkozása és társadalmi helyzete.

Napjainkban nagyon sok ember nyomja el problémáit, vagy talán magában már feladta, hogy megoldja őket, de nem sejti, hogy fizikai panaszai hátterében ezek állhatnak. Ennek fényében nem meglepő, hogy egy-egy háziorvosi praxisban a betegek közel 20 százaléka lehet szomatizáló. Azok, akiknél a lélek problémája testi tüneteket öltött, többnyire mentális gond is van: nagy részük szorongásos, depressziós.

A panaszaik pszichológiai zavarokkal magyarázhatók. Egy ausztrál tanulmány szerint igen gyakori a háziorvosok praxisaiban a szomatizálás, gyakrabban fordul elő, mint a depresszió és a szorongás. Utóbbi kettőt azonban el is fedhetik a szomatikus tünetetek.

No, de mi baja?

Az egészség törékeny, ha a lélek nincs rendben. A szomatoform zavarok elsősorban olyan testi tüneteket okoznak, mint például zsibbadás, megmagyarázhatatlan fájdalom. Szervi elváltozást, megbetegedést az orvos nem talál a háttérben. A beteg egészségesnek tűnik, ezért általában beutalják mindenféle kivizsgálásra: reumatológiára, belgyógyászatra, neurológiára. A kivizsgálások során nem találnak komolyabb gondot – ezután kerül a pszichoterápiára, ahol már esélyesebb, hogy megfejtik a titokzatos fájdalmak okát, amely a lélekből indul. A testi panaszok hátterében állhatnak családi, munkahelyi stresszhatások.

Két főbb megjelenési formája van a szomatoform zavaroknak. A konverziós zavar kialakulása mögött a lelki feszültségek, stresszhatások, az érzelmileg megterhelő események állnak. A betegben ez nem tudatosul, de testi panaszokban jut kifejezésre. A konverziós zavart Freud „fedezte fel”, kezdetben hisztériának nevezve a betegséget.

A tünetek között szerepel nemcsak a zsibbadás, de végtagbénulás is, egyensúlyzavar, nyelési zavar, beszédképtelenség, érzékszervi problémák. A probléma akár krónikussá is válhat. Rohamszerű formában is jelentkezhet: a beteg elájul, izomrángása lesz. Konverziós zavar esetében a tünetek nem függnek össze valós testi elváltozással. A beteg tényleg szenved, de nincs tudatában, hogy a lélek problémáját érzi a testi tüneteken át.

A hipochonderektől már bizonyára hallottunk, sőt lehet, hogy a környezetünkben is van belőlük néhány. Képzelt beteg a legmegfelelőbb elnevezésük. Valójában egészségesek, mégis visszatérő vendégek az orvosi rendelőben. Azok, akik hipochondriasisban szenvednek, panaszaikat valamilyen súlyos betegség előjelének tartják. Az orvos gyorsan megállapítja, hogy az illetőnek semmi baja, kizárható a súlyos betegség gyanúja. A páciens azonban nem hiszi el, hogy egészséges, időről-időre visszatér, újabb tünetekkel, feltételezésekkel előállva, végül azt is eléri, hogy ismét kivizsgálják.

Mentálisan azonban szoronganak ezek az emberek: folyton súlyos betegségtől tartanak, figyelik testi működésüket. Ha meg is nyugszanak kissé, napok múlva visszatérnek a kételyek, a pszichológiai kezelést pedig elutasítják, hiszen meg vannak győződve róla, hogy fizikailag betegek, ezért igen nehéz őket kezelni.

Adjon egy esélyt a depresszió gyógyítására nálunk a Benyovszky Orvosi Központban!

Megosztás

Újdonság az otthoni patikákban

Következő »

Depresszió vagy rosszkedv?

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  4 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés