Medical News Hungary

 • Megtekintések: 3013

Interjú Dr. Belics Zoran nőgyógyásszal

Dr. Belics Zorán

Nőgyógyász. Bizalmi állás, ahol a rokonszenv, a bizalom különleges szerepet kap a mindennapi munkában. Ahol naponta kell bizonyítania elkötelezettségét a gyógyító hivatása iránt

Benyovszky Orvosi Központ: Miért és hogyan választotta ezt a pályát?

Belics Zoran: Egyrészt azért, mert sokszínű, szerteágazó szakterület, másrészt, pedig a női nem iránt érzett tisztelet, a születés csodájának gyönyörűsége miatt

BOK: A élet születését segíteni már az egyetemi évek alatt tapasztalta, hiszen koraszülött osztályon ápolóként kezdte, majd a szakvizsgáját szülészet-nőgyógyászatból szerezte. Azóta számos baba világra jövetelében közreműködött. Mit jelent ez az Ön számára?

B.Z: Egy új élet, a család öröme mindig felemelő. A szülész-nőgyógyász nem csak egy életért, hanem egy család “egészséges jövőjéért” is felel, hiszen az egészséges baba megszületése minden családban életében a legfontosabb pillanat, a jövő biztosításának alappillérje.

BOK: A nőgyógyászi hivatás végzését szigorú szabályok lehet végezni.  A tapasztalat, a rutin nagyon fontos, de hát minden ember más…

B.Z: A kivizsgálást, kezelést mindig egyénre szabottan kell végezni, természetesen a szakmai irányelveket be kell tartani. Mindig az egyént kell nézni, a panaszokat fontosnak tartani és azok kezelését komolyan venni.

BOK: A korszerű szűrések, a rendellenességek megtalálása naprakész tájékozottságot kíván. Van ideje, és mennyit tud erre szánni?

B.Z: Erre mindig kell találni időt, mivel az orvostudomány mindig halad előre, az újdonságok fontosak a kivizsgálásban és kezelésben egyaránt, ezért ezek naprakész ismeret elengedhetetlen része az igényes betegellátásnak, legyen az szűrés, diagnosztika vagy kezelés.

BOK: A nők társadalmi szerepe folyamatosan változik, a XXI. században nem éppen az anyaság, a nőiességük kibontakoztatásának szélesebb teret kínálva. Tapasztalja ezt ön is?

B.Z: Ez világszerte tapasztalt jelenség. A nők munkavállalása, karrierépítése megváltozott, az első várandóság vállalása kitolódott. A nőiesség kibontakoztatásának kérdése inkább egyéni, társadalmi viszonyok, munkakör és egyéni igény befolyásolja leginkább. 

BOK: Melyek a szülészet-nőgyógyászat mai nagy kihívásai?

B.Z: A szakmai kérdéséket félretéve, véleményem szerint az örökzöld kommunikáció kérdése mindinkább előtérbe kerül. Lehet valaki nagyon jó orvos, de ha nem tud megfelelően kommunikálni a páciensekkel a tudás mit sem ér, a legtöbb félreértés, peres eljárás pont a kommunikációs hibákból ered.

BOK: A manapság divatos holisztikus megközelítésben a test működése, az egészség  elválaszthatatlan a lélek harmóniájától. Érdeklik ilyen kérdések?

B.Z: Természetesen igen, azonban ebben a témakörbe kevés a megbízható és használható információ. Sajnos sokan anyagi megfontolásból, igen hiányos tudással művelik a területet, mindinkább mélyítik a szakadékot amely a holisztikus szemlélet és a orvostudomány között húzódik, holott azoknak közeledni kellene.

BOK: A korszerű technika jelentős segítője lehet a mindennapi orvosi munkának.  A prevenciót, a gyógyítást meghatározó eszközök mennyire fontosak az Ön számára?

B.Z: Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. Sajnos vannak olyan betegségek, amelyek elsődleges prevenciója nem lehetséges, de mivel a prevenciónak is léteznek különböző szintje, szerencsére azok is valamilyen szinten megelőzhetők!

BOK: Naponta nagyon sokféle hölggyel találkozik. Tinédzserekkel,  házasokkal,  szinglikkel, érett asszonyokkal, idős nőkkel, egészségesekkel és betegekkel.  Milyen az ideális nő a szülész-nőgyógyász számára?

B.Z: Egy szülész-nőgyógyász számára nem létezik ideális és nem ideális nő. Kortól, bőr szinttől, vallási hozzátartozástól, családi állapottól, stb. függetlenül mindenki egyforma, valamennyien valamilyen segítség kéréssel, szerencsésebb esetben prevenciós szándékkal tisztelnek meg bizalmukkal, nekem az a feladatom, hogy legjobb tudásom szerint segítsek, amit nagy örömmel és megtiszteltetéssel teszek!


Dr. Belics Zorán PhD, v. egyetemi adjunktus, osztályvezető szülész-nőgyógyász főorvos, nemzetközileg nyilvántartott ultrahang-specialista), részlegvezető főorvos, v. egyetemi adjunktus.  Az egyetemi évei alatt az ORFI Ortopédiai Osztályán, majd a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Osztályán dolgozott ápolóként, ezt követően két évig mentőtisztként szolgált az Országos Mentőszolgálatnál. Szakvizsgáját szülészet-nőgyógyászatból tette le. Azóta is konferenciák, továbbképzések aktív résztvevője, gyógyító tevékenysége mellett oktatással és kutatással is foglalkozik. Kiemelt szakterülete a magzati kromoszóma-rendellenességek vizsgálata (legfőképp a Down-szindrómára) igyekszik megtalálni a leghatásosabb ultrahangszűrési módszert, többféle ultrahang vizsgálatokat (4D, terhességi, genetikai) végez. Emellett a méh myomás megbetegedéseinek kezeléseivel, valamint a női vizelettartási zavarok terápiájával is foglalkozik. Szűri és gyógyítja a különböző nőgyógyászati fertőzéseket (Chlamydia, HPV, stb.). Szakmai tanácsadó: a személyre szabott védekezési módszerek, valamint a gyermekáldás elmaradása eseteiben  gyakran kérik tanácsait a  tinédzser- és változókorúak, a hormonzavaros problémákkal  és a speciális gondokkal küzdő hölgyek.  A Magyar Nőorvos Társaság, a Magyar Nőgyógyászati Laporoscopos Társaság tagja, a  Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak és a Magyar Szülészeti és Perinatológiai Aneszteziológiai ársaság vezetőségi tagja.

 

Megosztás

Következő »

A szexuális felvilágosítástól a szerelemkonyháig

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés