Medical News Hungary

 • Megtekintések: 1739

A szexuális felvilágosítástól a szerelemkonyháig

LegradiIldiko-honlap

Légrádi Ildikó

Légrádi Ildikó az egészséges életmód elkötelezett híve, a  Szent István Egyetemen kezdte tanulmányait, majd Károly Róbert Főiskolán és a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetében diplomázott,  a Katolikus Karitász akkreditált felnőttképzési intézményben tanult,  a Semmelweis Egyetem posztgraduális szakképzésén szerzett  szexuálterapeuta képesítést.  Kiemelt szak területe  a gyermek és fiatalkor hatásainak vizsgálata, valamint, a művészi kifejező eszközök alkalmazása önismeretei terápiákban.  2015-ben kiadott könyve Nemzetközi Könyvfesztivál slágere volt, a Szerelemkonyha a párkapcsolatban élő felek sokszínűségének és sokrétegűségének az irodalmi igényű bizonyítéka.  A kötet afrodiziákumokon alapuló, különleges és változatos receptek mellett párkapcsolati tanácsokat tartalmaz, összekapcsolva a kulinária-kultúrát a pszichológiával.

Amerikai kutatók szerint egyetlen csókkal el lehet végezni egy gyorstesztet a potenciális partner biológiai affinitásának tisztázására. Állításuk szerint a csók árulkodik a leendő kedves „egészségi állapotáról, genetikai és szaporodási kompatibilitásáról.” Ön is így gondolja?

Igen, így nem egyszer éppen azután a bizonyos első csók után lelkesednek fel igazán a párok, vagy éppen fogy el a lendületük. Ennek oka valóban az, hogy maga a csók egyfajta nem tudatos információszerzéssel is párosul, hiszen amellett, hogy természetesen kívánjuk a másik fél csókját, egyúttal a milyensége alapján lehetőséget is kapunk arra, hogy felmérjük vele a másik fél bizonyos tulajdonságait, képességeit. Bonyolultabban véve, a csókközben zajló kémiai folyamatok során cserélődnek a nem illékony arcbőr és nyálkahártya felületi lipidek, melyek a feromonok közé tartoznak, mindamellett a csók bonyolult fizikai folyamat, mely jelentős izomkoordinációt igényel. Így igen, mindezek, így az illatok és a fizikai képességek már az egyezőségekről és az egészségügyi állapotunkról is árulkodnak. Ám az első randevún túllépve is fontos hangsúlyozni a csók erejét, hiszen később, a már kialakult párkapcsolatban is komoly szerepet kap.  Az ajkak érintkezése vágyat izzít fel,nélküle észrevétlenül alakulhat át egy kapcsolat barátsággá, így összetartó hatása miatt érdemes megbecsülnünk és „élni vele”.

Group of people sitting in circle , elevated view

Jó, hogy egyre többen fordulnak szakemberhez

jó, hogy egyre többen fordulnak szakemberhez

A szexualitás – vélik sokan -, olyan mint a foci: mindenki ért hozzá. Tényleg így van?

Azért a focit is tanítják, így ott is lehet fejlődni. Véleményem szerint épp az a szép a szexualitásban, hogy csodálatos mélységeket tudnak a felek rajta keresztül átélni. Ám épp itt a nehézsége is. Hiszen ha csak egy játék lenne, nem múlnának rajta párkapcsolatok, házasságok.  Nagyon sokfélék vagyunk, másféle igényekkel, adottságokkal, és ezt a sokféleséget sokszor nehéz összehangolni. Ezért is jó, hogy egyre többen fordulnak szakemberhez, ahelyett, hogy csak továbblépnének, vagy együtt élnének bizonyos hiányérzetekkel, problémákkal. Mindamellett fontosnak tartom, hogy bár a szexuális élet milyensége köztudottan fejben dől el, egy szexuális nehézség a lelki tényezők mellett sokszor visszavezethető egyéb problémákra is. Ezért is választottam megkeresésüket követően egyik legkedvesebb rendelésem helyszínéül a Benyovszky Orvosi Központot, ahol orvos kollégáim között kardiológus, urológus, nőgyógyász, belgyógyász, endokrinológus, andrológus és diabetológus is megtalálható.

Szeretve szeretni – ismert szlogen. Valóban így érdemes?

Természetesen így. Alapvetően úgy születünk le a földre mi emberek, hogy szeretjük, ha szeretnek bennünket. Így van ez már újszülött korunktól kezdve, elég csak a síró kisbabára gondolnunk, aki megnyugszik, ha az édesanyja szívverését meghallja, testmelegét megérzi. Szeretni és szeretve lenni jó, de igazán szeretetet kapni is csak úgy tudunk, ha mi is szeretünk és szeretetet adunk. Ehhez értenünk kell egymás szeretetnyelvét, mely,  ha nem egyforma, akkor  éppúgy meg kell tanulnunk egymásét megérteni, ahogyan azt egymás felé kommunikálnunk. Mondok egy példát: ha valamelyik fél attól érzi magát szeretve, hogy naponta százszor megölelik, akkor hiába visz neki a másik fél ajándékot, ettől még nem fogja érezni a törődést, a szeretet. Ha valakinek a minőségi idő fontos, akkor hiába halmozzák el bókokkal és dicséretekkel, ő csak akkor fogja érezni a másik szeretetét, ha együtt kirándulni mennek, vagy éppen kettesben főzik meg a vacsorát.

Sokan úgy gondolják, aki önmagát nem szereti, az más(oka)t sem képes szeretni. Hogyan gondolja Ön?

Nehéz úgy szeretni mást, ha magunkat sem szeretjük, ezért is érdemes kellő időt és energiát fordítani az önismeretünk fejlesztésére. Egy hamis önkép nehezíti a munkahelyi, párkapcsolati, és úgy általában a mindennapi életünket. Aki egy kapcsolatban -, legyen az az élet bármely területén -. kevesebbnek vagy többnek érzi magát, támaszként kapaszkodhat valakibe, akit esetleg nem is szeret, vagy épp ellenkezőleg, hajlamosabb lehet a játszmákra, hazugságokra és gorombává válhat. Gondoljunk csak bele, meddig szerethető egy goromba ember? És az efféle viselkedéseknek nagyon sok mélyen rejlő oka lehet, így amíg nem mondjunk ki magunkból a hibáinkat és gyengeségeinket őszintén, addig esélyünk sem lesz változtatni rajta. Érdemes tehát feltárni ezeket.

Hűtlenség. Van segítség?

Igen, van segítség, de feldolgozásához komoly elszántságra van szükség, mert amennyiben egy kapcsolat a hűségre épül, a hűtlenség a bűnösség, bűntudat, düh és bizonytalanság, árulás, bizalmatlanság, csalódottság érzését hagyja maga után, ha kiderül. Márpedig senki sem szereti, ha csalódnak benne és senki sem szeret csalódni. Mindamellett egyszerre több kapcsolatot fenntartani még a hűtlen félnek is megterhelő lelkileg, a lelkiismeret-furdalás, a lebukástól való félelem pedig fokozatosan felőrli az idegeket. A hűtlenség okozta belső feszültség, fájdalom maradandó nyomokat hagyhat a kapcsolatban.

0805-A szexuális felvilágosítástól a szerelemkonyháig

A felelőtlenül elkezdett szexuális élet az egészségre is hatással van

A fiatalokat sokszor a tapasztalanság jellemzi, akik úgy gondolják, hogy mindent elsőre úgyis tudnak. Ön szerint mit érdemes tudniuk?

Igen, sokszor úgy gondolják, hogy elég felvilágosultak, eleget tudnak, mégis gyakran másképp történik. Egyrészt érdemes rendelkezni néhány alapvető anatómiai ismerettel. Szükséges a szex megfelelő megértése. Gyakran az első alkalommal orgazmust, vagy bizonyos teljesítményt várnak el, ami csalódással járhat. Ha rendelkeznek kellő szexuális ismerettel, akkor tudják, hogy első alkalommal nem érdemes elvárásokat támasztaniuk, és hogy maga az odavezető út is szép és lényeges. Mindamellett nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a felelőtlenül elkezdett szexuális élet az egészségre is hatással van, hiszen a védekezésről szóló megfelelő ismeretek nélkül számos fertőzés is fenyegeti a nem kívánt terhesség mellett a fiatalokat. A szexuális felvilágosítás fontos része a felnőtté válásnak. A fiatalok sokszor a barátokhoz hasonlítják magukat, hozzájuk fordulnak tanácsokért, akik bizonytalan források alapján, vagy sokadik csatornán keresztül szűrődött, sokszor helytelen és nem életszerű információkat adnak. Fontos, hogy a fiatal tudjon kihez fordulni a kérdéseivel, beszélhessen tapasztalatairól.

Az ideális partnert megtalálni– sokszor és gyakran hallani. Van ilyen, egyáltalán?

Tökéletes partner nincs, csak olyan, aki számunkra az. De ez rajtunk is múlik. A másik hiába teszi ki a lelkét is, ha mi nem tudjuk fogadni, és nem tudunk számára viszonozni. A megfelelő partner bevonzására, magunkat is ismernünk kell, hiszen ha megérkezik, tudnunk kell felismerni. Így itt éppúgy fontos a kellő önismeret, igényeink felismerése.

Ön harmonikus terapeuta, segítő hírében áll. Magának sosem kell segítség?

Köszönöm a megtisztelő címet. De én éppúgy végigjártam a magam önismereti útját. Egyrészt több szempontból is az Egyetemi oktatás részét képezte, másrészt szerettem volna a hitelességem okán is a saját bőrömön megtapasztalni azokat a lehetőségeket, amiket magam is adok vagy ajánlok a hozzám érkezőknek. Úgy gondolom, a mai rohanó világban jó, ha akad egy hely, ahol meghallgatnak minket egy átélt trauma után, ahol letehetjük a napi gondjainkat, ahol fejleszthetjük önismeretünket és útmutatást kapunk a párkapcsolatunk jobbá tételéhez. Nehéz mindezeket egyedül megoldanunk. Amerikában pedig mindez teljesen természetes. Jó látni, hogy itt is egyre inkább azzá válik, egyre többen foglalkoznak a test/fizikai egészségük mellett a lelkivel is. Ismeretes, hogy azoknak, akik lélekben egészségesek, nagyobb a teherbíró képességük. Az ép testben ép lélek mondás így fordítva is igaz.

11070007_833987009971600_5625354050650041752_n

Légrádi Ildikó: Szerelemkonyha

Irodalmi munkája, a Szerelemkonyha a Nemzetközi Könyvfesztivál slágere volt. Milyen tapasztalatok érték?

Különleges élményt adott. Nagyon sok ember látogatott ki a rendezvényre, neves írók között mérhetetlenül megtisztelő volt részt vennem. Az, hogy a könyvem a II. világháborúig az ország egyik legpatinásabb, de most is az egyik legnagyobb kiadónak számító Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg, a téma időszerűségét érezteti, ahogyan a bemutatót követő dedikálás alkalmával történt megkeresések is. Az olvasók szeretete és pozitív visszajelzése pedig leírhatatlan ajándék, ahogyan a támogatók részvétele is, akik szívükön viselték a könyv megjelenését, fontosnak tartva a könyv üzenetét, hogy szeretni és szeretve lenni jó.

A gyógyító munka alaptevékenysége a prevenció. Így van ez az Ön szakmájában is?  

Igen, és ez a szakmám minden területére igaz. A párkapcsolatunkon folyamatosan dolgoznunk kell, de nem csak akkor, amikor már nagy a baj, és ez ugyanígy saját magunkra is igaz. Ha velünk minden rendben van, az a párkapcsolatunkra is kihat, és természetesen fordítva. Maga a mentálhigiéné legfontosabb feladata is a prevenció, így a lelki egészségmegőrzés. Fogalma az elmúlt évtizedekben került be a közgondolkodásba, magyar nyelvi megfelelője: lelki egészség. Kialakulása Clifford Beers amerikai üzletember 1908-ban megjelent könyvéhez köthető, az ő „saját élményű” tapasztalatai, rendkívüli energiája, szervezőkészsége keltette életre ezt a mozgalmat. A mentális egészség lehetővé teszi az emberekkel való kapcsolatok kiteljesedését, a változásokhoz való alkalmazkodást és a nehézségekkel való megküzdést, mely ily módon a teljes életünkre,a  munkánkra, a szerelmi életünkre, így a mindennapjainkra is kihat. Ezért is választottam és kapcsoltam össze a három fő szakterületemet, melyek segítenek abban, hogy másoknak örömmel segíthessek.

Légrádi  Ildikó szexuálterapuata, mentálhigiénés és párkapcsolati szakember a Benyovszky Orvosi Központban rendel.

További információ: www.orvosikozponthu

Bejelentkezés: 06 1 786-3045 ; 06 30/ 336-51161  

 

Megosztás

Interjú Dr. Belics Zoran nőgyógyásszal

Következő »

Valentin napi ajándék: LEBEGÉS Holt-tengeri sós vízben

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  5 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  6 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés