Medical News Hungary

 • Megtekintések: 542

Infarktus utáni túlélőcsomag

Egy évtizede még évente 15 ezer ember halt meg infarktus következtében Magyarországon, mára ez a szám kevesebb, mint felére csökkent. „A szív- érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozások számának jelentős csökkenése az elmúlt 15 év sikertörténete. A kiterjedt katéteres laborhálózati rendszernek köszönhetően, aki időben orvoshoz fordul, korszerűen gyógyítható a korai katéter terápiás módszerrel”- mondta dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke.

Tény azonban, hogy a szívinfarktus akut kezelése utáni időszak tekintetében rosszabbul állunk, mint az azonos akut ellátást nyújtó nyugat- és észak-európai országok. Megközelítőleg ugyanannyi embert veszítünk el a kezelést követő 365 napban, mint a korai időszakban. „A korai halálozás számát emeli, hogy a betegek túl sokat várnak a segítségkéréssel, átlagosan több mint három órát, ennyi idő alatt pedig elhal a szívizom jelentős része. A 365 napos magas halálozásszám oka emellett alapvetően az infarktus utáni életvitelben keresendő. Az egészséges életmód, a dohányzás elhagyása, a testsúly optimalizálása, a rendszeres mozgás, és az előírt gyógyszerek pontos szedése rendkívül sokat számít, mi pedig ebben is nagyon rosszul állunk” – mondta dr. Becker Dávid egyetemi docens, a SOTE Városmajori Klinika igazgatóhelyettese, az MTK főtitkára.

Az infarktus utáni sikeres felépüléshez kíván túlélőcsomagot biztosítani a betegeknek, az MKT és szakmai partnere a Sanofi. A most induló kampányban a betegek betegségértését szeretnék javítani, ezért a„túlélési csomag” egy hat részből álló videó sorozatot, egy gondozási naplót, valamint egy információs anyagot tartalmaz. Emellett a program során képzett edukátorok a kardiológiai centrumokban a szívinfarktuson átesett betegeket folyamatos motivációval bíztatják arra, hogy a legveszélyesebbnek számító 365 napos időszakban rendszeres viziteken vegyenek részt.

A kampány anyagai mindenki számára elérhető és letölthetőek a www.mkardio.hu/tulelesiismeretek linken. Dr. Stella Péter, a Sanofi orvos igazgatója szerint az eredményes gyógyuláshoz, vagy krónikus betegségek esetében a megfelelő kontrollhoz elengedhetetlenül fontosak a jó gyógyszerkészítmények, azonban önmagukban nem elegendőek. A betegeket támogatnunk kell abban, hogy a készítményeket rendszeresen, a kezelőorvos által előírt módon szedjék. Ehhez oktatási anyagok, beteg-támogató programok kellenek, melyek biztosítják azt, hogy a beteg megértse, miért van szükség a kezelésre, mit tehet meg ő maga, azért, hogy meggyógyuljon vagy, hogy együtt tudjon élni a betegségével. Egy ilyen program természetesen nem pótolhatja teljes mértékben a szakértő és a beteg személyes konzultációját, de az a többlet-információ, amit a beteg a programban megkap, nagyon hatékony segítséget adhat a mindennapi életében.

A kampányhoz csatlakozott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója is. Ő mielőtt szóvivő lett, 25 évig mentőzött. Több tízezer beteghez riasztották, köztük több száz szívinfarktusoshoz is. ,,Láttam, tapasztaltam, hogy mennyire keveset tudnak az emberek erről a betegségről, és mennyi veszélyes tévhit él a fejekben. Bízom benne, hogy a kampány révén a betegek felismerik majd a bajt és helyesen cselekszenek, hiszen mi mentők így kaphatunk esélyt a hatékony segítségnyújtásra” – mondta a szóvivő.

(Info: MKT)

Facebook Hozzászólás

Megosztás

Alváskutatók világkongresszusa Prágában

Következő »

Áttörés előtt az Alzheimer-kór megismerése

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 8 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  2 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  2 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés