Medical News Hungary

 • Megtekintések: 1689

Az időjárás hatása szervezetünkre

Fronthatások

A morbiditási és mortalitási statisztikák egybehangzó adatai alapján az egészségre, illetve betegségre legfőképp a hőmérséklet alakulása és változásai, különösen a hirtelen változások, az időjárási frontok hatnak. A hőcsereviszonyok és így az „érzékelt hőmérséklet” alakulásában lényeges szerepe van a páratartalomnak. Hangsúlyozzuk, hogy a gyors változások megterhelik a szervezetet, különösen idősek és betegek esetében.

Két olyan légtömeg találkozását nevezzük időjárási frontnak, melyek számottevően  különböznek hőmérséklet, légnyomás, illetve páratartalom tekintetében. Ezek a frontok az emberek bizonyos csoportjára több-kevesebb élettani hatást gyakorolnak. A jelentősebb hatást megélőket „metoropatáknak” (frontérzékenyeknek) nevezzük. Az időjárás hatása elsősorban a vegetatív idegrendszer egyensúlyának felbillentésén keresztül fejti ki hatását.

Egyszerűsített magyarázat: a vegetatív idegrendszer szervezetünkben az akaratunktól független funkciók (erek tónusa, vérnyomás és pulzusszám alakulása, gyomor- és bélrendszerünk működése stb) szabályoszását végzi. A „szimpatikus”tónus  a szervezet erőinek mobilizálása irányában hat: a vérnyomás és a pulzusszám emelkedik, az idegrendszer ébersége, izgalmi állapota fokozódik, mint amikor „a macska kutyát lát”. Az ezzel ellentétes, ú.n. paraszimpatikus túlsúly a szervezet erőgyűjtésének, az anyagcsere tartalékolásra való beállításának  funkciója, az emésztő-raktározó funkció fokozódásában, viszont  a vérnyomás és a pulzusszám csökkentésében nyilvánul meg, mint amikor egy jó ebéd után karosszékben pihenünk, illetve szunyókálunk)  

Hidegfront: hideg légtömegek érkezésekor  általában a páratartalom is csökken, a légnyomás pedig nő. A páratartalom hidegfrontot kísérő csökkenésének és a légnyomás növekedésének hatására a paraszimpatikus idegrendszer izgalma fokozódik. Ilyenkor erősödnek a reumás és migrén jellegű fájdalmak, a reflexidő meghosszabbodik, az alvás mélyebb, csökken a vércukorérték, emiatt a betegek álmosságra panaszkodnak. Mindezek mellett növekszik a görcskészség, fokozódik a trombóziskészség, halmozódnak az asztmás rohamok. A reflexidő hosszabbodása miatt növekszik a baleseti kockázat.

hidegfront

A külső hőmérséklet csökkenése először a bőrt éri, az erekben azonnali érösszehúzódás jön létre (ez a reakció a hőveszteséget csökkenti), majd a szervezet fokozza a hőtermelést. Ha a szervezet hőszabályozása nem képes kompenzálni a hosszú ideig tartó hideghatást, a szervezet lehűl, lassul a szöveti anyagcsere, az oxigénhiány következtében a bőr szederjessé válik, szövetkárosodás, a kiserekben trombózis alakul ki. A külső környezeti hidegártalmakkal összefüggésben létrejövő haláleset baleseti halálnak tekinthető fagyás és kihűlés esetében is.

A melegfront értelemszerűen a hőmérséklet hirtelen emelkedését, a légnyomás csökkenését és a páratartalom emelkedését jelenti. Ilyenkor a vegetatív idegrendszer működésében szimpatikus (l. fent) túlsúly jelentkezik, anyagcsere fokozódással, vérnyomás-emelkedéssel, szapora szívveréssel és – arra hajlamosító betegségben szenvedők esetén – szívritmuszavarok fellépésével. Az eredő hatás keringési elégtelenség fellépése, illetve súlyosbodása lehet.

melegfront

Levegő szennyezettség: a  frontok megjelenésekor hirtelen változhat a levegő szennyezettsége. Asthma, allergiás  hörghurut illetve nátha elsősorban a pollen(virágpor) szennyezettség hirtelen növekedésekor lángol fel, az idült hörghurut (bronchitis) heveny súlyosbodása mind hideg- mind melegfront hatás következménye lehet. Utóbbi esetben nem annyira a hőmérséklet változása, inkább a páratartalom  megemelkedése, a köd- és füstszennyeződés a kiváltó ok. Ha a levegő szennyezettségének fokozódása kedvezőtlen meteorológiai körülményekkel jár együtt, a szállópor, füstköd, kén-dioxid, szénmonoxid és ózon szintje meghaladhatja a határértékeket és ez súlyos egészségügyi veszélyt jelent légúti érzékenység vagy egyéb, hajlamosító tényező fennállása esetén. Az ilyenkor elrendelt szmogriadót igen komolyan kell vennünk, főként a veszélyeztetettek szempontjából: krónikus légúti betegségben szenvedőknek lehetőleg otthon kell maradniuk, illetve a gyógyszeres hörgőtágítást erősíteniük kell.

                    Tanulságok (ismétlés a tudás…)

 • időjárási frontok megjelenése, hirtelen felmelegedés vagy lehűlés esetén a nem egészségesek legyenek óvatosak, ne tegyék ki magukat szokatlan megterhelésnek
 • öltözködésük, illetve lakásuk fűtése legyen az időjárási viszonyoknak megfelelő
 • az ésszerű mozgás, torna, séta elhagyására nem indok a téli hideg
 • a közösségi vészjeleket (hőségriadó, extrém hideg, szmogriadó) nagyon komolyan kell venni mind a betegeknek, mind a veszélyeztetettnek, és végül az egészségügyi szervezőknek

varadi-andrasDr Váradi András

belgyógyász és kardiológus

Benyovszky Orvosi Központ

Bejelentkezés

Megosztás

Egy kutatás szerint viagrával gyógyíthatják hamarosan a szívbetegeket

Következő »

A Te szívverésed normális?

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  6 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés