Medical News Hungary

 • Megtekintések: 1048

Egészségvédelmi szűrőprogram – Folytatódik a sikeres összefogás

2014-ben is folytatódik a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 57 szakmai, civil, kormányzati szervezet összefogásával az Európai Uniós irányelvek alapján a magyar társadalomért. A program első négy évében 725 helyszínen 2 266 337 vizsgálatot és 194 549 látogatót fogadott.

Köztudott, hogy a magyar lakosság átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. A magyar lakosság létszáma 10 millió alá csökkent, ugyanakkor az Európai Unióban hazánk élen jár több népegészségügyet érintő megbetegedésben is.

A magyar társadalomért életre hívott program segít abban, hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotának alakulását, és még időben felismerje a megelőzés fontosságát.

Az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a betegségek kialakulásában.

szuroprogram

A szűrőprogram elmúlt éveiben a megkérdezettek 22%-nál fordult már elő a családjában szívinfarktus, míg stroke a résztvevők 13%-ának famíliájában következett be, ugyanakkor daganatos megbetegedés 37 %-ot, az anyagcsere betegség pedig 33 %-ot érintett. A mért eredmények kiválóan jelzik, hogy a Programra továbbra is szükség van az egészségügyi értékek javítása érdekében.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, így 2013-ban is közel 200 helyszínen a magyar lakosság rendelkezésére áll, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozásával továbbra is sokat tehetnek a hazai lakosság egészségmegőrzéséért.

A nemzetközileg is figyelemre méltó programot, a szűrőkamiont már külföldi cégek is meg akarták vásárolni, azonban erről szó sem lehet – hangsúlyozta az évindító sajtótájékoztatón prof. dr. Kiss István, a szakmai bizottság elnöke.

Inkább a hazai buszos szűrőprogramok összehangolására, újabb szűrőmunkát végző járművekre lenne szükség, amelyekre a nemzeti egészségvédelmi szűrőprogram keretében is lenne lehetőség. Dankovics Gergely programigazgató szakmai díjak átadása alkalmából megerősítette: Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának sikere a szakmai és önkéntes támogatók összehangolt munkájával lehet sikeres, immár az ötödik éve.

A szűrőprogram részleteiről naprakész tájékoztatást nyújt: www.egeszsegprogram.eu

Megosztás

Konfliktus a családban

Következő »

Pollenhelyzet – Megkezdődött az idei allergiaszezon

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  6 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés