Medical News Hungary

 • Megtekintések: 1247

Fogyókúra forradalom 2015 – Legújabb trendek 2. rész

A fogyókúra több milliárdos profitot termelő ipari ágazat. Ráadásul folyamatosan növekszik, a túlsúlyos emberek számának a gyarapodásával. Számos szakember szerint a fogyókúra kudarca eleve bekódolt, ezért – mindig újabb és újabb elméletek és módszerek látnak napvilágot és találnak követőkre. És találnak sikerre is – valamelyik variáció ugyanis valakiknek, valahol mindig bejön. Ennek szellemében tallózunk 2015 legújabb fogyókúra elméleteiből, alább az angol Dietetikus Szövetség ajánlásaiból:

A szigetország-beli szakemberek étrend szakértői ellen-listával indítottak: vitatják a paleo és a vega étrendet, a vizelet terápiát ellenzik, akárcsak az extrém diétát, a villám fogyókúrás módszereket kifejezetten tiltják, miképpen és a gyerekek körében egyre divatosabb fogyókúrás módszereket is. Az ajánlott kategóriába került az 5:2 diéta, amely szigorú előírás alapján, de a két nap alatt is legalább 500 kalória, azaz 2000 kJ bevitelét javasolják.

túlsúly

A másik kiemelten ajánlott étrend a mediterrán, vagyis sokféle zöldséggel, gyümölccsel, finomítatlan gabonával, hüvelyesekkel, az élelmiszer-piramis figyelembe vételével. „Az intenzív fogyókúra költséges, és bonyolult megtalálni a hozzávalókat” – hangsúlyozza Mark Wahigvist, a Monash Egyetem professzora -, aki arra is felhívja a figyelmet: a modellek és hírességek ne kábítsák el a fogyókúrázókat, az ideális testsúly és alakforma nagyon függ az egyéni adottságoktól.

Az újévi fogadkozóknak azt ajánlják, hogy ne radikálisan kezdjenek a fogyókúrához: egyenek kevesebbet, és mozogjanak többet, mint korábban.  Teressa Cutter mesterséf a filozófiák helyett kodifikált szakácskönyvekre hívja fel a figyelmet. A szigorú szabályok és a be (nem) tartása miatti bűntudat gyakori következménye a sikertelen diétának. Az „élelmiszer-szorongás”-nak nevezett fóbia nyomán kibillen az egyensúly, a megfelelő táplálkozás és a szükséges mozgás egyensúlyának felbomlása felmorzsolja az életenergiát és új betegségek kialakulásához vezethet.

Akármilyen irányzatot is képviselnek a különböző táplálkozási nagykövetek, nagy részük abban egyetért: a fogyókúra nem lehet kampánymenet, a fenntartó fogyás a kívánatos az egészséges. Ezek a Fogyókúra forradalom legújabb tézisei 2015-ben.

A komolyan fogyni vágyóknak ajánlatos szakorvosi tanácsokat igénybe venni:  többek  között egészségállapot-felmérő, belgyógyász, dietetikus, kardiológus, endokrinológus, gasztroenterológus, ultrahangos, akupunktúrás gyógyítók is válaszolnak a kérdéseikre.  (Folytatás következik)

Információ: orvosihirek.hu

Megosztás

Amit a végbélvizsgálattal kapcsolatban tudni érdemes 2. rész

Következő »

Magyarországon felforrt a rákvonal

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés