Medical News Hungary

 • Megtekintések: 1684

Alvás Világnapja 2014. Budapest

Az alvászavar globális járvánnyá nőtte ki magát, ami a világ népességének közel a felét, az emberek életének valamelyik szakaszában érinti – hangzott el az Alvás Világnapján Budapesten, a World Association of Sleep Medicine által kezdeményezett rendezvényen.

A nemzetközi alvásgyógyítói világszervezet magyarországi partnere, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ a hazai kutatásai alapján megerősítette: rosszabbul alszunk, mint az európai átlag.

A World Sleep Day, az Alvás Világnapja évente megrendezésre kerülő esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a pihentető alvás fontosságára. Magyarország kiemelkedő szerepet tölt be a nemzetközi mozgalomban: az Alvásorvosok Világszövetsége a közelmúltban kiválósági díjjal ismerte el az ezen a területen végzett tevékenységet. Különösen az elalvásos közúti közlekedési balesetek megelőzése, és egy nemzetközi alvásminősítési program kidolgozását és elindítását ajánlották a 72 országot érintő nemzetközi szervezet tagjainak a figyelmébe.

A stressz, a túlzott munkaterhelés, az egészségtelen életmód következménye nemcsak a várható életkor rövidülése, hanem számos betegség, és – mint erre számos példa van Magyarországon – tragikus közlekedési balesetek előidézője is lehet. Az életmódnak és az alváskörülményeknek jelentős hatásuk van az alvás minőségére.

alvas1

Magyar szakemberek – többek között neurológusok, alvásterapeuták, allergológusok és ortopéd szakorvosok – dolgozták ki azt az alvásminősítési rendszert, amely alapján objektíven értékelhetőek az alvóhelyek körülményei. Ezek alapján keresik például a világ alvásbarát szállodáit, és értékelik a legjobbakat.

2014-ben a Four Seasons Hotels and Resort kapott Sleepfriendly Hotel kiválósági minősítést. A díjat a világnapon Budapesten adták át Yves Giacomettinek, a világhírű szállodalánc budapesti ügyvezető igazgatójának. Az alváskultúra erősítésében végzett példamutató munkájáért első ízben két magyarországi vállalat, a Pharmanord Hungary és a Billerbeck Budapest kapott elismerést.

Az alvásdiagnosztizálással és alvásterápiával foglalkozó gyógyító munka Magyarországon magas színvonalú. A kevés számú, de nemzetközileg is elismert hazai szakemberek alvásközpontok köré szerveződnek, tevékenységük nemzetközi összehasonlításban is példamutató. Többségük akkreditált alváslaboratórium, megfelel az Európai Alvástársaságok magas színvonalú követelményeinek.

A World Sleep Day nemzetközi üzenete minden magyar embernek is szól: jó munkát kíván az alvást segítőknek, és jó alvást a magyar embereknek!

Forrás: World Sleep Day Hungary Programiroda

Információk: 06 30/ 9 30 41 24

Megosztás

Klinikai onkológia – Új lap a rákgyógyításért

Következő »

A depresszió tünet is lehet

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés