Medical News Hungary

A lélek és a test jelzései – jön a depresszió

A negatív testi és lelki elváltozások következménye az ember levert hangulata. A gyengeség éppúgy lehet betegség jele, mint okozója, ezúttal a hirtelen hangulatingadozásokhoz kapcsolódó gyengeségről lesz szó.

Ugyanis az egyik veszélyes betegség, a depresszió jellemző tüneteinek a felismerése időben életet menthet. A depresszió nem egyik napról a másikra jön, hanem fokozatosan alakul és fejlődik ki.

Mégis nehéz lehet a hangulat ingadozások felismerése. Már csak azért is, mert nem mindig a legtipikusabbnak vélt tünetek, mint például a búskomorság, vagy a levertség áll az előtérben.

Nem csupán az érzelmi élet, hanem a test is érintett lehet a depresszió miatt. Igen gyakran fordulhat elő a lelki és a testi panaszok egybeesése.

depresszioAz alábbiakban néhány olyan testi és lelki elváltozást gyűjtöttünk egybe, amelyek a depresszió figyelmeztető jelei lehetnek.

Lelki vonatkozásban: levertség és belső üresség érzése, örömtelenség és kedvetlenség, indítékszegénység és energiahiány, csökkent teljesítőképesség, belső nyugtalanság, koncentrációzavarok, szorongás és bűntudat, csökkent önértékelés és önbizalomhiány, bezárkózás, a társas érintkezés elhanyagolása.

A depresszió testi jelei lehetnek például az alábbi panaszok: alvászavarok, álmatlanság, kora hajnali felébredés, kifejezett fáradékonyság, gyakran már egészen csekély mértékű terhelésre is, testsúlyváltozás, mely lehet fogyás, de hízás is, a nemi vágy csökkenése, egyéb testi panaszok, mint pl.: fejfájás, hátfájás, szédülés, gyomor- és bélpanaszok, szívdobogásérzés.

Kezdetben magunk is észlelhetjük ezeket a tüneteket, de ha mások szólnak érte, nagy lehet a baj. Keressünk fel szakembert.

Adjon egy esélyt a depresszió gyógyítására nálunk a Benyovszky Orvosi Központban!

Megosztás

Méregtelenítés a léleknek

Következő »

Mentális betegségek – 6 tipp, hogy boldogabb életet éljünk

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 2 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  4 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés