Medical News Hungary

 • Megtekintések: 863

Önkéntes magyar fej-nyak sebészeti misszió Malawiban Dr. Késmárszky Róbert a misszióról

Önkéntes magyar fej-nyak sebészeti misszió Malawiban
Dr. Késmárszky Róbert a misszióról

Európa, kiváltképp Magyarország számára kevéssé ismert afrikai ország Malawi. A fekete kontinens dél-keleti részén elhelyezkedő, szárazföldi terület 25 000 nkm-rel nagyobb, mint hazánk; lakosainak száma közel 18 millió. 98 %-kuk afrikai, rendkívül nehéz körülmények között, jórészt segélyekből élnek.

A XX. század második felében demográfia robbanás következett be, négyszeresére növekedett a lakosság száma. Ebben az országban vállalt orvosi egészségügyi missziós munkát 2019. májusában egy magyar orvoscsoport a Magyar Afrika Társaság, ismertebb nevén az AHU szervezésében. Afrikában halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, kisebbségek számára hosszú távú megoldást nyújtó támogatási program részeként,elsősorban az orvosi és humanitárius segítségnyújtás céljából kidolgozott és koordinált missziókat és programokat szerveznek, de fontosnak tartják annak tudatosítását is a magyar társadalomban, hogy az, ami ma Afrikában történik, ránk is hatással van.

Az orvosok tiszteletdíj nélkül, szabadságuk terhére vállalták a munkát, a költségeket pedig az AHU, az orvosok saját felajánlásai és a kelenföldi Erdős cukrászda adománya fedezték.

A legutóbbi malawi misszió szakmai vezetőjét, dr. Késmárszky Róbert fül-orr-gégész főorvost kérdeztük tapasztalatairól.
„Nagy számban végeztünk olyan műtéteket, amelyek számos esetben a szó szerint életmentésnek számítottak, kifejezetten nehéz műtéteket, például apajzsmirigy, anyálmirigyek, azarcideg vonatkozásában – mondta a neves orvos szakember, majd hozzátette: –örömmel számolhatok be arról, hogy a betegeink jól vannak, és minden sürgős, komplikált életmentő beavatkozásunk sikeres volt. Köszönhető a nemzetközi szakmai csoportmunkának, a helyi kollégák, az orvosok és a nővérek összefogásának. Akik természetesen kérik és várják az együttműködés folytatását. Minderről, mintYO-IFOS szekcióbizottsági alelnök, tájékoztattam a Fül-orr-gégészeti Társaságok Nemzetközi Szövetségét, amelynek prioritása a harmadik világ, fejlődő országok felzárkóztatása, szakterületünk trópusi aspektusainak elmélyültebb megismerése. Illetékesei szerint missziónk példa értékű, ezt az összefogást érdemes és szükséges kiterjeszteni.”

Mi volt a legnehezebb a legutóbbi orvosi-expedíciós tevékenysége során?
„Nem volt ismeretetlen számomra a különleges helyzetben történő munka, hiszen több alkalommal teljesítettem szolgálatot Afrikában, Amazóniában. A gyógyíthatatlan stádiumban levő betegekkel való foglalkozás azonban mindig is nagy kihívás számomra, miképpen a HIV pozitív gyermekek kezelése igen hiányos egészségügyi infrastrukturális körülmények között.”
És a legkellemesebb élmény?
„A kiváló csapatszellem a helyiekkel, a betegek kedvessége és türelme. Szakmailag
a kifejezetten nehéz esetek sikeres megoldása, például a koponya-alap komplex sérülései, a mellkasra is terjedő, szöveti elhalással járó fej-nyaki fertőzések, a többes szövődményű csecsnyúlványi gennyedések kezelése. A missziós munka ugyanakkor végtelenül hasznos tanulási lehetőséget nyújtott, és az is érdekes élmény volt, hogy sok kongói származású kollégámmal, tudtunk szakmai tapasztalatokat cserélni francia nyelven.”

Mi motiválja ezekben a nem veszélytelen vállalkozásokban, miközben az európai kontinensen számos helyen magas színvonalú és felszereltségű gyógyítói körülmények várják?
„Számomra a tudás átadása, a knowledgetransfer és a tanulás együtt olyan motivációt jelent, amely újabb vállalásokra és vállalkozásokra ösztönöz. A trópusi kórképek a globalizáció, a migráció és a klimatikus változások kapcsán már kontinensünkön is problémát jelenthetnek. A missziók olyan ismeretanyagot nyújtanak, amelyek fontosak lehetnek a fekete kontinensen túli felhasználására.”   


A következő önkéntes missziós tervei?
„Szeretnék részt venni a Malawi együttműködés folytatásában, a komplex multiteam megoldásokban. YO-IFOS tisztségem kapcsán nemzetközi missziók szervezését végzem, többek között Madagaszkárra, szakmai szempontból pedig a trópusi fej-nyaksebészet, fül-orr-gégészet tekintetében szeretném a tapasztalatokat bővíteni, gazdagítani, azokat Európában átadni. A helyi missziós kooperációk tapasztalatait pedig megismertetni orvos kollégáimmal, az egészségügyi dolgozókkal, az önkéntesekkel, az adományozókkal, annak érdekében, hogy minél többen érezzék, értsék a segítségnyújtás lehetőségét és felelősségét” (Orvosi Hírek/New Medical Hungary – G. Németh György, 2019. május )

Megosztás

World Sleep Day Hungary – Sajtóközlemény

Következő »

A video-játék függőség betegség

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  5 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  5 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés