Medical News Hungary

Nyirokmasszázzsal a narancsbőr ellen

Hazánkban még csak kevesen ismerik, és csupán néhány helyen alkalmazzák a nyirokmasszázst. Pedig az egyik legjobb módszer a cellulitisz eltüntetésere.

A nyirokkeringés szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, meghatározza a szervezet regenerációs képességét, és segíti a szövetekből történő salakanyag kiválasztást. A nyirokdrenázs olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást. Rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így a sejtek és a szövetek regenerálódását is elősegíti. Csökkenti a gyulladáskészséget, segíti a meglevő gyulladások, sebek gyógyulását.

Hogyan hat?

A módszert a század elején dr. Emil Vodder, dán biológus fejlesztette ki hosszas kutatás során. A nyirokdrenázs gyengéd, körkörös, nyomó-simító mozdulataival gyorsítja a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás, az anyagcsere “hulladék”- és salakanyagai pedig hamarabb kiürülnek. A nyirokkeringés segítségével a méreganyagok ugyanis előbb az érpályába, majd a vér útján a májhoz illetve a vesékhez kerülnek, ahol egyrészt átalakulnak, másrészt kiválasztódnak.

A nyirokdrenázs tehát aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere folyamatokat. Kiüríti a szöveti ödémákat – csökkentve ezáltal az érintett szervek fájdalmát-, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is.

Kiknek jó a nyirokmasszázs?

A kellemes masszázsforma sok betegség kezelésében rendkívül hatásos – különös tekintettel a makacs cellulitisz eltüntetésere – legtöbbször azonban orvosi javallatra és kontrollra van szükség, ezért tanácsos az erre kiképzett szakemberhez fordulni. Ide tartoznak a következő esetek:

– Mellműtétek után, különösen, ha a hónalji nyirokcsomókat is kivették. Ebben az esetben a nyirokdrenázs megelőzi a nem ritkán kialakuló karödémát, különösen, ha a műtét után hamarosan elkezdődik a kezelés.
– Besugárzást, műtétet, traumát követő hegesedés miatt keletkezett ödémák (pl. elefantiázis).
– Műtéti hegek mielőbbi gyógyulása – hogy ne maradjon vissza funkciókárosodás, se komolyabb kozmetikai elváltozás.
– Akut visszérgyulladások és trombózisok – ilyenkor helyesebb megvárni a folyamat lezajlását, és a szövődmények kivédésére csak ezután elkezdeni a kezelést.
– Cellulitisz (narancsbőr), gyakori alsó végtagi ödéma.
– Ödémás, táskás szemek, duzzadt arc.
– Méregtelenítő, regeneráló kúrák kiegészítéseként.
– Általános immungyengeség, asztma, allergiák, visszatérő felső-légúti fertőzések, melléküreg-gyulladás.
– Migrénes fejfájás, agyvérzés utáni állapot.
– Fülcsengés, váratlan hallásvesztés.
– Ízületi gyulladások, reuma, csigolyabántalmak és csonttörések után a regeneráció gyorsítására.
– Nyálkahártya-gyulladások.
– Ekcémák, nem gyógyuló, nyílt sebek, fekélyek, övsömör.
– Gyomor- és bélrendszeri panaszok.
– Idegesség, koncentrálóképesség csökkenésének és alvászavaroknak a kezelésére.

Mikor nem ajánlott?

– Akut gyulladásos folyamatoknál, mert ilyenkor a helyi gócból a kórokozók az egész szervezetre átterjedhetnek.
– Pajzsmirigy működési zavaroknál. Nyaki nyirokdrenázs során a rosszul működő pajzsmirigyszövetből hirtelen nagy mennyiségű hormon kerülhet a vérbe.
– Trombózisgyanús területeken – a kialakult vérrögből kis darabok szakadhatnak le, és tovasodródva például tüdőembóliát okozhatnak.
– Daganatosan elfajult szövetek közelében, főleg, ha azt műtéttel még nem távolították el. A masszázs hatására leszakadó és a vérkeringéssel távoli régiókba jutó daganatsejtek áttétek kialakulását segíthetik elő.
– Szívelégtelenséghez társuló ödémáknál – nyirokdrenázs során ugyanis a vérkeringésbe kerülő szövetnedv fokozza a szív térfogatterhelését, és fennáll a tüdőödéma keletkezésének veszélye.

Mint a legtöbb natúr-medicinához tartozó módszer, a nyirokdrenázs is holisztikus szemléletű. Alkalmazásakor nem feledkezhetsz el a szervezet általános regenerálódását, helyes működését elősegítő egyéb tényezőkről sem. Az izomműködés mint egy pumpa nyomó és szívó hatása segíti a nyirokkeringést. A mély és helyes légzés szintén ez irányba hat.

Nyirokkeringést aktiváló tippek

– Mozogj rendszeresen – sétálj, biciklizz, ússz, fuss stb! A legfontosabb, hogy mindennap végezz valami más mozgást is, mint ami a munkádhoz tartozik.
– Reggelente nyitott ablaknál lélegezz jó mélyeket, hogy a szövetek oxigénellátása javuljon.
– Nélkülözhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás! Legalább napi 2 liter folyadékot igyál meg -gyógyteákat, ásványvizet, frissen centrifugált zöldség- és gyümölcslevet stb. Ha a vér nem elég híg, romlik a keringés, hiszen a nyúlós, tapadós, sűrű folyadék nehezen képes áramolni. Így rosszabb lesz a sejtek tápanyag- és oxigénellátása, valamint a bennük keletkező bomlási termékek elszállítása.
– A helyes táplálkozás hangsúlyozása, a rendszeres lé- vagy gyümölcsnapok, esetleg krónikus panaszok esetén egy hosszabb léböjtkúra természetesen itt sem maradhatnak el.
– Fontos tudni, hogy a helyes testtartás szintén javítja a nyirokkeringést. A lógó vállak, a mélyen előrehajtott fej és hajlott gerinc ezzel szemben kedvezőtlenül befolyásolják azt, ráadásul gátolják a rekeszizom mozgását. Ez utóbbi nemcsak a légzést, de a nyirokáramlást is szabályozza.
– A tapasztalatok szerint a nyirokdrenázs fontos kiegészítője lehet a talpmasszázs. A reflexzónákon keresztül ugyanis egy további “gyógyító impulzust” közvetítünk az érintett szervek felé.
– Jól kombinálhatod szaunával, aromapakolásokkal, fürdőkkel, tangentorral és szénsavfürdővel, száraz testledörzsöléssel.

Nyirokmasszázs menete: 

– Nyaki nyirokcsomók kiürítése, kulcscsonti árok
– Arc, fül, tarkó, nyak
– Karok (hónalj, felkar, alkar, kéz, ujjak)
– Mellkas kezelése
– Has, derék, csípő
– Lábak elöl (lágyék, comb, térd, lábszár, boka, lábujjak, talp)
– Lábak hátul (combtő, comb, térdhajlat, lábszár, boka)
– Tompor
– Hát

Ajánlott

– Prevenciós (megelőző) célból. (Legfontosabb!)
– Fogamzásgátlót szedő nőknek (lehet nem látható felszaporodott szövetközti ödéma)
– Klimaktériumban levő nőknek
– Premenstruális szindróma enyhítésére, feszültség csökkentésére
– Krónikus légúti fertőzésekben: nátha, megfázás, arc-, orrmelléküregek betegségeinél
– Szénanátha enyhítésére
– Legyengült immunrendszer aktiválása
– Fejfájás, migrén esetén hatásos
– Arc- és egyéb ödémák csökkentésére
– Puffadás, székrekedés megszüntetésére
– Cellulit, cellulitisz csökkentésére
– Allábszáron kialakuló ödémák csökkentésére
– Lelki, fizikai trauma enyhítésére (felszabadul)
– Idegesség, alvászavar, koncentráció zavar, túlfeszült idegrendszer oldására
– Magas vérnyomás csökkentésére (vérhígító)
– Betegség utáni felépülés segítésére

 

Megosztás

Új alvásgyógyítási eljárás a Benyovszky Orvosi Központban

Következő »

Rosszul alszanak és horkolnak a magyarok – WSD Magyarországon

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  6 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés