Fellebbenti a fátylat a titokról: mi a felelős elsősorban azért, hogy nem tudunk megszabadulni a túlsúlytól? Charlotte Watts táplálkozási és jógaoktató The De-Stress Effect című friss tanulmányában választ ad.
Szerinte egyetlen dolog a felelős a hízásért, és ez a stressz:
1. Elősegíti a zsírpárnák kialakulását
A stresszt külső támadásként érzékeli az agyunk, amellyel fel kell venni a harcot vagy menekülni kell. Ezért beindul a szervezet védekező mechanizmusa: mivel pluszenergiára van szüksége, több szénhidrátot raktároz zsír formájában a has tájékán. Csökken az izomtevékenység, a pajzsmirigy működése, lassul az anyagcsere, és egyre nehezebbé válik a fogyás, állítja a szakértő.
2. Gátolja a tárolt energia elégetését
A stressz által kiváltott magas vércukorszint miatt egyre több inzulin termelődik. A magas inzulinszint viszont megakadályozza, hogy a szervezet a tárolt üzemanyagot (zsírt) elégesse. A fehérjében gazdag ételek, például az avokádó segít a kortizol és az inzulinszint szabályozásában.
3. Felborítja a nők ösztrogén háztartását
Stressz hatására sok nőnél menstruációs zavarok jelentkeznek, mivel megváltozik az ösztrogén és a progeszteronszint aránya ez – főleg a menopauza idején – megnyilvánulhat a nők egészségének általános romlásában is. A nemi hormonok egyensúlyának felborulása negatív hatást gyakorol az anyagcserére, ami súlygyarapodást okozhat.
4. Lassítja a pajzsmirigy működését
A szervezet stressz hatására folyamatosan azt jelzi az agynak, hogy takarékoskodni kell az energiával. A túlélés érdekében a pajzsmirigy kevesebb hormont termel. Mivel a pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, a csökkentett termelés következtében egyre nehezebbé válik a fogyás is.
5. Cukor-függőséget okoz
Mivel a cukor hirtelen növeli az energiaszintet, és pozitívan befolyásolja rövid ideig a hangulatot, kialakul a cukor-függőség, az édesség utáni sóvárgás.
6. Gyorsétel-függővé tesz
A magas kalóriatartalmú gyorsétel gyors jutalom a szervezet számára, egyfajta „öngyógyítás”, amely drogként hat: minél többet fogyasztunk belőle, annál jobban kívánjuk.
7. Megakadályozza, hogy jóllakottnak érezzük magunkat
Úgynevezett leptin rezisztencia alakul ki, emiatt túl nagy mennyiségű ételt fogyasztunk egyszerre. A stressz miatt nem működik megfelelően az étvágyat „kikapcsoló” jóllakottság-hormon, a leptin.
8. Meggondolatlanná, impulzívvá tesz
A stressz megakadályoz bennünket abban, hogy az egészséges ételek mellett döntsünk, ezért inkább a gyors jutalmazást, a gyorsételt vagy az édességet választjuk.
9. Lelassít
Tanulmányok bizonyítják, hogy a stresszes emberek szabadidejükben kevésbé aktívak fizikailag. Viszont már heti egy óra jógázás is segít csökkenteni a stresszt és a szorongást.
10. Elpusztítja a „jó” bélbaktériumokat
A stressz, a cukor, az alkohol, antibiotikumok és szteroidot tartalmazó gyógyszerek elpusztítják a „jó” bélbaktériumokat. Ennek emésztési problémák, haspuffadás, folyadék visszatartás lehet a következménye. A prebiotikus élelmiszerek, például a csicsóka, a cikória, a banán, a fokhagyma, a póréhagyma segítenek megbirkózni a stresszel.
Forrás: kiskegyed.hu
Hozzászólás