Medical News Hungary

Hatékony gyógyszer a prosztatarákra

Az egészséges szövetek károsítása nélkül ölte meg a rákos sejteket egy alacsony kockázatú prosztatarák kezelésére kifejlesztett, kísérleti szakaszban lévő módszer. A különleges terápia részeként az orvosok a lézeres kezelés kiegészítéseként mélytengeri baktériumból származó, fényérzékeny gyógyszert fecskendeztek a páciens vérkeringésébe.

A véredényeket célzó fotodinamikus terápiát (VTP) az izraeli Weizmann Tudományos Intézet a magántulajdonban lévő STEBA Biotech céggel közösen fejlesztette ki. A kezelésben használt WST11 nevű fényérzékeny anyag az óceán fenekén talált baktériumokból származik. Ahhoz, hogy ezek a baktériumok az élőhelyükig lejutó nagyon kevés napfénnyel is életben maradjanak, kifejlesztették azt a képességet, hogy a fényt hihetetlen hatékonysággal alakítják energiává. A Weizmann Intézet szakértői ezt a sajátosságot aknázták ki a WST11 kifejlesztéséhez, amely olyan szabadgyököket szabadít fel, amelyek lézerfényre aktivizálódva megölik a környező sejteket.

A VTP csak rövid távú, három hónapon belül megoldódó vizelési és merevedési gondokat idézett elő, két év után pedig semmilyen jelentős mellékhatás nem jelentkezett a kutatók szerint. A kutatásban résztvevő, VTP-vel kezelt 413 páciens mindössze hat százalékának volt szüksége radikális terápiára, ellentétben az aktív felügyelet alá került kontrollcsoportban tapasztalt harminc százalékkal. A lézerrel aktivált gyógyszer olyan hatásos volt, hogy a rákbeteg páciensek fele tünetmentessé vált.

A kísérleti módszert tíz európai ország 47 gyógykezelő intézményében alkalmazták, többségükben első alkalommal. Ahhoz, hogy megkapja a szükséges engedélyt, a VTP-terápiát jelenleg felülvizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Várhatóan évekig eltart, mielőtt a páciensek szélesebb körben részesülhetnek a kezelésből, írja a lap.

Forrás: MTI

Megosztás

Magyar rákgyógyszer klinikai kutatása indul

Következő »

Szabadalmi oltalmat kapott Amerikában egy új magyar technológia

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + tíz =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  3 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  3 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés