Medical News Hungary

 • Megtekintések: 642

Engedélyezték az aktív eutanáziát

Szigorú feltételek alapján engedélyezik majd 2019 közepétől az eutanáziát Victoria államban. Ha a beteg képes rá, neki kell majd saját magának beadnia a halálos szert.

A szenátus után november végén az alsóház is elfogadta Ausztrália Victoria államában azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a gyógyíthatatlan betegeknek, hogy halálba segítsék őket. A jogszabály szenátusi elfogadása után az alsóház hat héten át vitázott a javaslatról, kétszer hajnalba nyúlóan szócsatáztak róla a képviselők.

A jogszabály 2019 közepén lép hatályba Victoria államban, amely így az egyetlen ausztrál állam lesz, ahol engedélyezik az aktív eutanáziát. A szabályok értelmében a 18 évesnél idősebb, végstádiumú halálos betegek kérésük után 10 napon belül megkaphatják majd a halált okozó szert, miután átestek egy háromlépcsős engedélyezési eljáráson, és esetükről két független orvosi szakvélemény készült.

Feltétel az is, hogy a halálba segítést kérőnek legalább egy éve az államban kell élnie, és orvosai szerint legfeljebb fél éve lehet hátra. Csak az kérheti az aktív eutanáziát, aki beszámítható, és több orvos igazolja, hogy fájdalmai elviselhetetlenek. A törvény azt írja elő, hogy a halálos szert végül a betegnek kell beadnia saját magának. Orvos csak akkor adhatja be a szert, ha a beteg erre nem képes.

Daniel Andrews, Victoria miniszterelnöke történelmi jelentőségűnek nevezte az aktív eutanázia legalizálását.

Túl sokáig tagadtuk meg túl sokaktól az együttérzést és a döntést, melyet életük utolsó pillanataiban megérdemelnek” – fogalmazott a kormányfő, aki az után állt az eutanáziát támogatók pártjára, hogy tavaly édesapja meghalt rákban.

Ausztráliában 1995-ben, a világon elsőként az Északi Területeken már engedélyezték az aktív eutanáziát, de az Északi Területek nem állam, ezért a szövetségi parlament két évvel később megtehette, hogy visszavonja a jogszabályt. Victoria esetében erre nincs lehetőség. Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnépesebb államában két hete egyetlen szavazaton bukott el az aktív eutanáziát lehetővé tévő törvényjavaslat. Egy évvel ezelőtt ugyanilyen szűk voksoláson bukott el a javaslat Dél-Ausztráliában. (Forrás: hvg.hu)

Megosztás

64-en kaptak elismerést a Véradók Napja alkalmából

Következő »

Dr. Google, a fiatalok orvosa

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + 12 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  3 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  3 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés