Medical News Hungary

 • Megtekintések: 696

Amit a végbélvizsgálattal kapcsolatban tudni érdemes 1. rész

A végbélvizsgálat érdekében a proktológiai rendelésen megjelent páciensek kezdeti félelmei legtöbbször alaptalanok, vagy nagyban túlzóak.

Ehhez persze hozzájárul a végbélvizsgálattal kapcsolatos általános tudatlanság, az ismeretlen miatti szorongás vagy a másokkal történtek sokszor többedkézből való ismerete. Ezek a félelmek, tévhitek néhány típusos témakörbe sorolhatók.

A sorozat első részében a végbélvizsgálat miatti fájdalomról lesz szó.

Fájni fog, szörnyű lesz? Lehet. De miért is?

A proktológia azon kevés szakterületek egyike, ahol nagyon számít a beteg lelki, “izgalmi” állapota. A megfelelő diagnózis felállításához a végbelet meg kell vizsgálni, az asztalnál ülve “csak beszélgetni” sajnos nem elég.

Ha az ember szorong, a végbele is “szorong”. Ha a záróizom fokozottan szorít (néha a fájdalomig), érdemi vizsgálatot végezni nem lehet. Ezért mindenképpen fontos ilyenkor a végbél kellő ellazítása.

Kérem, lazítson!

Azt persze könnyű mondani, végrehajtani sokkal nehezebb. Ehhez nagyban hozzájárulhat a lelki ráhangolódás, a megfelelő, megnyugtató környezet, az orvos kellően finom mozdulatai, hozzáértése (a türelemről, a részvétről és az alázatról nem is beszélve…).

Néha a páciens annyira tiltakozik a vizsgálat ellen, hogy – nem tudatosan – összeszorítja a záróizmát. Ezért, aki bejelentkezik a vizsgálatra, “beszélje meg önmagával” őszintén(!!!), hogy a vizsgálat ugyan kellemetlenséggel jár, de szükséges.

bél

A vizsgálat azonban mégis lehet fájdalommentes, ha az ember kellő mértékben el tudja lazítani a záróizmát. Így a vizsgálat nem lesz fájdalmas, de ha képtelen adott helyzetben a lazításra, az esetleges végbélvizsgálat bizony okozhat rossz perceket.

A páciensnek a végbél vizsgálatakor az az érzése támad, mintha székelne. Ez természetes, hiszen az ujjal való vizsgálatkor, de főleg a végbéltükör kihúzásakor a végbél érzősejtjei úgy ingerlődnek, mintha a széklet épp távozna. Ez a páciens félelmével és zavarával együtt a képzelt széklet visszatartására ösztönöz.Az a furcsa érzés…

Ilyenkor az ember reflexesen összeszorítja záróizmát, ami a végbéltükörre rászorítva fájdalmat okoz. Ha ilyen érzete van végbélvizsgálat közben, azt javaslom, ne higgyen a székelési érzésének, próbáljon lazítani!

Tehát a fájdalom elkerülésében a páciensnek is fontos szerep jut, legtöbbször a fájdalomról szóló képzetek tévesnek és túlzottnak bizonyulnak.

A sorozat következő részében a végbélvizsgálattal kapcsolatos tévhiteket vesszük sorra.

Szerző: Dr. Bánfalvi Péter

(Forrás: napidoktor.hu)

Proktológiai vizsgálat a Benyovszky Orvosi Központban!

Bejelentkezés

Megosztás

Ha nem mozog reggel a láb…

Következő »

A leggyakoribb testi baj a világon: Fókuszban a hát- és derékfájdalom…

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  5 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés