Medical News Hungary

A mogyoróallergia mogyoróval előzhető meg

A mogyoróallergiás gyerekek aránya az utóbbi húsz évben megduplázódott, ezért is fontos megállapítás, hogy mindez azzal előzhető meg, ha a kockázati csoportba tartozók körében minél előbb – lehetőleg 4 és 11 hónapos kor között – bevezetik az étrendbe ezt az ételt is. Mindez szöges ellentétben van az eddigi protokollal, miszerint a legjobb, ha 3 éves korig egyáltalán nem találkozik a gyerek az allergén mogyoróval.

mogyoróA New England Journal of Medicine című lapban közzétett vizsgálat során 640 négy és tizenegy hónapos kor közötti gyereket kísértek figyelemmel, akiknél korábban már előfordult ekcéma vagy tojásallergia. A gyerekek fele hetente háromszor vagy még többször kapott mogyorót tartalmazó élelmiszert, a másik fele viszont minden ilyen élelmiszert került egészen 5 éves koráig. A családokat megkérték, hogy bizonyos időközönként töltsenek ki egy kérdőívet, és azt is pontosan rögzítették, ki mennyi mogyorót fogyasztott. Az eredmények azt mutatták, hogy előbbieknél mindössze egy százalék lett allergiás ötéves korára, utóbbiaknál ellenben 17,3 százalék, ami elég szembetűnő különbség. Mindez azt jelenti, hogy a mogyoró korai bevezetése az étrendbe jelentős mértékben csökkenti az allergia későbbi kialakulásának esélyét. Természetesen nem egész mogyoró fogyasztásáról volt szó, csupán olyan ételekről, melyekben az összetevők között a mogyoró is szerepelt.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy azoknak a gyerekeknek a szülei, akik már mutatnak allergiás tüneteket, például ekcémásak vagy érzékenyek a tojásra, mindenképpen konzultáljanak egy allergológussal vagy gyerekgyógyásszal, mielőtt mogyorót adnának gyermeküknek.

Forrás: Vital.hu

Kedves Olvasó! Cikkeinket szakemberek, orvosok, gyógyítók és újságírók készítik, azok tájékoztató, ismeretterjesztő jellegűek. A szerzők törekednek a tárgyszerű, hiteles megfogalmazásokra, a terjedelmi korlátok azonban behatárolják az információk mennyiségét, és ezért nem tudnak kimerítő választ adni sok olyan kérdésre, amelyek esetleg felvetődhetnek az olvasóban. Főképpen nem pótolhatják a szakemberekkel való közvetlen kommunikációt, amelyre ezúton is felhívjuk a figyelmet. Ha szükséges, keresse a személyes találkozást, kezdeményezzen közvetlen beszélgetést az orvossal, a szakemberrel: egészségügyi panaszát, kérdéseit mindig beszélje meg velük.

Megosztás

Tippek a betegség nélküli tanévkezdéshez

Következő »

Nők és férfiak különböző egészségügyi tünetei, amelyek rákot jelezhetnek!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés