Medical News Hungary

 • Megtekintések: 185

Sajtótájékoztató autisták között

A gödöllői autisták Patrónus Házában 2024. április 4-én jelentette be Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodásért felelő államtitkára, hogy éves szinten mintegy 5 milliárd forinttal bővül a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények támogatása. Közölte, hogy a forrásbővüléssel eddig nem finanszírozott szolgálatások kapnak támogatást, mintegy 58 egyházi vagy civil fenntartó részesül a forrásokban. Felidézte: az intézmények ehhez tavaly nyújtották be pályázataikat bentlakásos és nappali ellátás támogatására. Így 939-cel bővül a támogatott bentlakásos, zömében idősotthoni férőhelyek száma. Ugyancsak pluszforrást nyújtanak idősek, fogyatékkal élők, szenvedélybetegek és hajléktalanok nappali ellátásához, így ezeknek a férőhelyeknek a száma is bővül. Hangsúlyozta: az ötmilliárd forintos összeg fedezi mind az új férőhelyek, mind a már létező, de most állami finanszírozásba vont ellátások teljes éves működési kiadását. 2010-ben 325 milliárd forintot fordított a költségvetés szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi kiadásokra, az idei költségvetésben ez már 1463 milliárd forint, amely most tovább emelkedik.

Németh Ildikó, a Patrónus Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az általa vezetett otthonban 12, autizmusban érintett felnőtt él, de nappali ellátást is nyújtanak további 16 ember számára. Mindkét ellátási formában számos fejlesztőprogramot kínálnak az érintetteknek – tette hozzá. A családi indíttatásból létrehozott minta intézmény vezetőjét kérdeztük:

Hogyan, miért választhatta egy közérdekű bejelentés színhelyéül a Patrónus Házat a  gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság?

A gondoskodáspolitikai államtitkárral és helyettes államtitkár urakkal személyesen már 2023 januárjában találkoztunk az irodájukban, ahol a Patrónus Házról és céljairól beszélgettünk. Időközben elkészült a Patrónus Ház Élettér Központ első épülete, mely épületre 2023 szeptemberében megkaptuk a fogyatékkal élők nappali ellátásához szükséges engedélyt. Ekkor még állami finanszírozásba való befogadás nélkül. Ennek okán kértük az államtitkárság segítségét, és a 2023 októberben kiírt kapacitás bővítés pályázat során beadtuk kérelmünket ismét a finanszírozásra. A Patrónus Ház nyitása óta biztosította a nappali ellátást 12 ellátottja részére saját forrásokból, azonban a gazdasági helyzet, a magas infláció egyre sürgetőbbé tette, hogy az új szolgáltatási engedéllyel a terheket állami finanszírozással is tudjuk enyhíteni. A 2023 októberi kérelmünk kapcsán az idei évben folyamatosan kerestük az államtitkárságot telefonon és levélben is, és többször invitáltuk intézményi látogatásra is az államtitkár és helyettes urakat, hogy lássák: civil fenntartóként hogyan lehet az autizmusban súlyosan érintett célcsoport számára biztosítani a szolgáltatási elemeket. Ezek a folyamatos megkeresések vezethettek oda, hogy minket választottak a bejelentés helyszínének.

Hogyan készült erre fel a ház, hogy viselték el a nem mindennapi eseményt a dolgozók és a gondozottak?

Egy ilyen nagyságrendű (13 fős) látogatás természetesen megterhelő lehet az ellátottak és kollégák számára. Igyekeztünk mindent úgy alakítani, hogy ebből az ellátottak a lehető legkevesebbet érezzék meg. A napirendeket úgy alakítottuk, hogy a sajtótájékoztató zökkenőmentesen történjen az ellátottak és a sajtó számára is. Előzetes képi és verbális kommunikációval jeleztük a vendégek/kamerák érkezését. A kollégák létszámát erre a délelőttre megemeltük, hogy szükség esetén minden ellátottra legyen segítségünk. A fiatalok jól kezelték ezt a rendkívüli eseményt 🙂 A sajtó munkatársait tájékoztattuk érkezéskor, hogy mire számíthatnak, mire kell figyelni. Mindenki maximálisan megértő volt. Az előzetes és helyszíni egyeztetéseknek megfelelően a sajtótájékoztató szinte percre pontosan és gyorsan zajlott, akárcsak utána az intézmény bemutatása is.

A bejelentésnek és a látogatásnak milyen következményei lesznek/lehetnek a Patrónus Háznak?

A bejelentés legfontosabb következménye, hogy 2024 júliustól a költségvetési törvényben meghatározott támogatást kapja a szervezet a nappali ellátásra. E nélkül az elmúlt időszak inflációs emelkedése miatt kénytelenek lettünk volna térítési díjat emelni. A finanszírozásnak köszönhetően nem kell tovább terhelnünk az ellátottak gondviselőit. Bízunk benne, hogy a látogatás a civil fenntartók fontosságát is megerősíti a későbbi tervek átgondolása során mind szakmai, módszertani, mind finanszírozási szempontból.

Ne hagyja elveszni – 1% is számít!

Ha lehetne “három kívánsága” a Patrónus Ház optimálisabb működtetése szempontjából, mi lenne az?

Szükséges foglalkoztatotti létszámnak megfelelő finanszírozási rendszer létrehozása. Vagyis annak figyelembevétele, hogy súlyos érintettség mellett egy ellátottra mekkora munkaerő igény merül fel a nap 24 órájában. 2. A környezetünkben élő fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességű társaink számára fejlesztési és foglakoztatási lehetőség biztosítása jelenlegi ellátotti körünkön túl.3. A 2. pont megvalósulásához Élettér Központunk második és harmadik épületének megvalósítása. Az ehhez szükséges források előteremtése.

 

G. Németh György

 

 


Megosztás

Szívtranszplantált édesanyának gyermeke született – először Magyarországon

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés