Medical News Hungary

Magyar tudományos felfedezés nyithatja meg a lehetőséget a daganatos betegségek hatékonyabb gyógyítására?

Dr. Somlyai Gábor és Boros G. László

Dr. Somlyai Gábor és Boros G. László

A deutériummegvonás kutatásának legújabb eredményeiről tanácskoztak a terület vezető szakemberei 2019. október 17-18-án a IV. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián, Budapesten. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. negyedik saját szervezésű tudományos fórumának résztvevői bíznak abban, hogy a fiziológiás deutériumcsökkentés a megelőzés és a daganatgyógyászat hatékony eszközévé válhat a közeljövőben, melynek alkalmazásával visszaszorítható a rákos megbetegedések előfordulása, javítható a betegek életkilátása és életminősége.

Somlyai Gábor biológus a világon elsőként kezdte vizsgálni a természetben megtalálható deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét a sejtosztódás szabályozásában, a daganatos betegségek kialakulásában. Az Országos Onkológiai Intézet főmunkatársaként végzett kísérleteinek eredményeit 1993-ban publikálta a FEBS Letters című tudományos folyóiratban;ezek szerint a deutérium megvonás hatására a daganatos sejtek osztódása leállt, a csökkentett deutériumtartalmú vízzel itatott egerekben pedig a daganatok mérete csökkent, az állatok több esetben tumormentessé váltak. Somlyai dr. 30 éves múltra visszatekintő kutatásai azt igazolják, hogy a hidrogén-deutérium arány változtatása számos élettani folyamatot előnyösen befolyásol, segít az egészségmegőrzésben, és javítja a teljesítőképességet. Napjainkban már a világ számos kutatóintézetében és egyetemén kutatják a természetben megtalálható deutérium biokémiai-, genetikai- és élettani folyamatokban betöltött szerepét, és közel 40 független publikáció jelent meg a témában. A 2019. október 17-18-án megrendezett IV. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencia előadói olyan rangos intézményekből érkeztek, minta svéd Karolinska Intézet, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem,vagy a moszkvai Lomonoszov Egyetem. A tudósok megosztották a deutériumdepléció kutatása és klinikai alkalmazása során elért legújabb eredményeiket, kijelölve az eljárás helyét, szerepét a daganatgyógyászatban, a megelőzésben, valamint más betegségek, mint például a metabolikus betegségek kezelésében és az öregedéskutatásban. A kétnapos rendezvényen ismertetett tudományos eredmények megerősítik a hidrogén-deutérium izotóppár szabályozó szerepét az élettani, biokémiai és genetikai folyamatokban, fontos új adatokat szolgáltatnak a deutériummegvonás hatásmechanizmusára vonatkozóan.

A konferencián Boros G. László, a Kalifornia Egyetem professzora a sejtek mitokondriumaiban zajló hidrogéntranszportról, és az ott termelődő alacsony deutériumtartalmú anyagcserevízhez köthető mechanizmusokról tartott előadást, Roman Zubarev, a svéd Karolinska Intézet professzora a deutériummegvonás hatásmechanizmusára vonatkozóan mutatott be új eredményeket. Az eljárás daganatellenes hatékonyságát a svéd kutatók a deutériummegvonás által előidézett oxidatív stressz apoptózist (programozott sejthalált) indukáló hatására vezetik vissza. Roman Zubarev a közelmúltban a Molecular and CellularProteomics tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában is publikálta eredményeit. Somlyai Gábor a konferencián két előadásban ismertette legújabb kutatási eredményeit adeutérium-hidrogén arány változásának szabályozó szerepéről; a statisztikai adatok szerint az eljárás kiegészítő alkalmazásával többszörözhető a daganatos betegek várható élettartama a csak konvencionális kezelésben részesülő betegekéhez képest.

A HYD Kft. bízik abban, hogy a tudományos közlemények egyre növekvő száma, és a nemzetközi konferencia is hozzájárul ahhoz, hogy a fiziológiás deutériumcsökkentés a megelőzés és a daganatgyógyászat hatékony eszközévé válhasson a közeljövőben, melynek alkalmazásával csökkenthető a rákos megbetegedések száma, javítható a betegek életkilátása és életminősége.

Céginformációk:
A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és az eljárásra épülő gyógyszerfejlesztést. Dr. Somlyai Gábor vezető kutató 30 évvel ezelőtt világelsőként ismerte fel a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét, kutatási eredményei igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatását. A vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje új lehetőséget nyit meg elsődlegesen a daganatos és metabolikus betegségek megelőzésében és gyógyításában. A napjainkra nemzetközivé szélesedett kutatásokban olyan rangos kutatóintézetek, egyetemek kutatói, professzorai vesznek részt, mint például az amerikai Johns Hopkins Egyetem, a Kalifornia Egyetem, a Dél-Floridai Egyetem, a svéd Karolinska Intézet, a Shanghai Egyetem vagy a moszkvai Lomonoszov Egyetem. A HYD Kft. anyacége, a HYD Pharma Zrt., az elmúlt években jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való elismertetése felé. Világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházása megkapta a gyártási engedélyt – a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést –, a DDW-t pedig aktív hatóanyagként regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében.

A HYD Pharma a közeljövőben jelentős tőkebevonásra készül, mely biztosítja a pénzügyi hátteret egy új, nagy hatékonyságú és mellékhatás mentes daganatellenes humán gyógyszer törzskönyvezéséhez.


További információ:
HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.
Web: www.hyd.hu;www.preventa.hu; www.vetera.hu; www.deuteriumdepletion.com
Dr. Somlyai Gábor, ügyvezető és vezető kutató; +36-1/365-1660; info@hyd.hu

Megosztás

Légzőszervi betegségek fókuszban

Következő »

Súlyos alvásbetegséget jelezhet az alvás közbeni légzéskimaradás

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  5 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés