Medical News Hungary

Felelős betegkiszolgálás

Felelős betegkiszolgálás

GrandExpo a Hungaropharma szervezésében

A magyar gyógyszerpiac legjelentősebb rendezvényére, a grandExpo-ra  2018 májusában harmadik alkalommal került sor, ezúttal a budapesti Groupama Arénában.

Közel ezer résztvevő, ötszáz patika és 38 kiállító részvételével megrendezett eseményt a piacvezető gyógyszer-nagykereskedő Hungaropharma Zrt. szervezte. A szakemberek megvitatták a gyógyszer-kereskedelmi szakmát és a szektort érintő legfontosabb kérdéseket, számos előadáson, műhelymunkán, tréningen is részt vehettek a résztvevők.  Tapasztalataink szerint sikerült megszólítani a piac számos szereplőjét, a jövőre nézve pedig a további  együttműködéshez mutatott példát az egészségügyi ágazat számára.

A rendezvény végén dr. Feller Antalt, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatóját G. Németh György, az Orvosi Hírek főszerkesztője kérdezte.

Dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója

Az utóbbi években alaposan felértékelődött a gyógyszerészez szerepe az egészségügyben. Melyek XXI. század legidőszerűbb kihívásai ezen a szakterületen?

A körülöttünk levő világ változásai, hatásai érintik a mi szakmánkat is. A legidőszerűbb kérdések az internetes kommunikáció és az adatvédelmi biztonság kérdései. Az online technológia közvetítésével sokkal informáltabb betegek jelennek meg a gyógyszertárakban, mint korábban. Az országos gyógyszertári hálózat mellett már több, mint hetven online patika működik legálisan a hazai e-térben. Veszélyt is rejt azonban az online kereskedelem. Egyre többen keresik az olcsó, nem vényköteles termékeket, étrend kiegészítőket, amelyek között előfordulnak hamis szerek is. Fontos feladatunk lesz: a következő év elején új uniós szabályozás lép életbe, amely a vényköteles gyógyszereket úgynevezett doboz azonosítóval fogják ellátni, így átláthatóbb lesz a nyomon követés. És szólnom kell az idősödő társadalomról: a mortalitási adatok nem javulnak, a gyógyítói hálózatra óriási teher hárul, nagyon sok feladat a gyógyszerészekre vár, amit nagy szakértelemmel és odaadással képesek elvégezni. Új együttműködési formákat kell létrehoznunk, olyan komplex gyógyítói teameket, amelyekben a gyógyszerészek is szerepet kapnak.  

Milyen a magyar gyógyszerész szakma nemzetközi megítélése?

A gyógyszerészek bizalmi indexe nagyon magas Magyarországon. A nemzetközi szinten is elismert, köszönhetően többek között a korábbi OGYI, a mai OGYÉI munkájának, amely jól határozta meg a gyógyszerészet mozgásterét, amely ma nagyon korszerű.

Melyek a magyar gyógyszerész szakma legfontosabb feladatai a közeljövőben?

A korábbi évtizedek lemaradásainak, a hátrányoknak a ledolgozása lehetne sokkal gyorsabb. Rendszerszintű gondolkodásra van szükség, hosszú időtávra, akár tíz évre is. Az idősödő társadalommal kapcsolatos feladatok nemcsak egészségügyi, hanem számos szociális kérdést is felvetnek.  Fel kell készülnünk arra, hogy miképpen kezeljük az egyre több idős embert, akik között-– közös összefogásunk eredményeképpen – több lesz az egészségesebb is. Időszerű feladat a gyógyszer nagy- és kiskereskedelem helyzetének áttekintése, hogy minél hatékonyabbak legyünk a betegek kiszolgálásában. A mi vállalatunk közel150 millió doboz gyógyszert szállít ki évente, naponta több alkalommal. A hamis gyógyszereket továbbra is távol tartó gyógyszer-kereskedelemre van szükség Magyarországon. Fontosnak tartom, hogy az egészségügy kérdései jelentőségének megfelelően jobban érvényesüljenek a mindennapokban. Sokféle módszer, eszköz van erre, például kiadványok, szervezeti formák, amelyek erről szólnak, ezt erősítik. Ezek sorába tartozik a „21 nő az egészségügyért” című projektünk, amely az egészségért példamutató módon tevékenykedő hölgyeket állítja reflektorfénybe. Fontosak a szakmai konferenciák, mint például ez a grandExpo, fontos a gondoskodás a mindennapokban. Mindezek lényege a betegek minőségi kiszolgálása, a gyógyításuk és persze az egészség megőrzése.

Megnyitó

Pharma Nord stand

Konferencia

 

 

 

 

 

Kiállítók

 

 

 

 

 

Keretesben:

A Hungaropharma Zrt. magyar tulajdonban lévő, a magas szintű gyógyszerellátás iránt elkötelezett, piacvezető gyógyszer-nagykereskedő – közel 40%-os piaci részesedéssel. Szakmai és üzleti sikerük titka, hogy hazánkban egyedülálló módon, a gyógyszer-kereskedelem minden szereplőjének szállítanak: csaknem valamennyi magánpatika, a kórházak, az egészségügyi szolgáltatók, más gyógyszer-nagykereskedők, a NEAK, OTH, stb. is a legfőbb partnereik közé tartoznak, így a járó- és fekvőbeteg ellátás átfogó ismeretének birtokában az általános magas szintű szolgáltatásaik mellett az egyedi igények széles körét is teljesíteni tudják. Immár több mint 60 éves tapasztalatuk a XXI. századi technológiával, valamint a korszerű és vevőközpontú, transzparens és következetes, felelősségteljes szakmai és üzleti szemlélettel, meghatározó és megkerülhetetlen szereplővé teszi a céget a magyar gyógyszerpiacon.

Facebook Hozzászólás

Megosztás

Nemzeti Szívinfarktus Regiszter

Következő »

Immunterápiával a daganatok ellen

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  2 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  2 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés