Medical News Hungary

 • Megtekintések: 499

ÉRTÉKELÉS. XXI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA, BALATONFÜRED, 2019. SZEPTEMBER 11-13.

XXI. Országos Járóbeteg Szakellátási Szövetség éves konferenciája 13-n ért véget. Ez alkalommal tettünk fel kérdéseket a Konferencia egyik szervezőjének Dr Varga Imrének, aki a Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke is.

1.Hogyan értékeli Ön, az idei konferenciát?

Dr. Varga Imre: A konferencia hozta a szokásos magas színvonalát, értve ezt a 3 fő irány – az egészségpolitika, a szakmai témák és a menedzsment/szervezési kérdések – mindegyikére egyaránt. Az ágazat vezetése megtisztelte jelenlétével a konferenciát, állásfoglalásunkat támogatják. A részleteket illetően azért voltak viták, amelyek alkotó módon járultak hozzá ahhoz, hogy a „szendvicsgyermek” járóbeteg szakellátás végre az őt megillető helyre kerüljön. A Szövetség elnöke, Dr Pásztélyi Zsolt célirányosan vezette az egészségpolitikai fórumot, amely a műfajban szokatlan módon pergett, és érintett kényes témákat is. Nagy sikere volt a szakmai programnak, minden résztvevő igen elismerően nyilatkozott az előadások színvonaláról. Az intézményi menedzsment blokk előadásai pedig igen inspirálóan hatottak a résztvevőkre.

2. Az ezer sebből vérző hazai egészségügy megoldásra váró feladatai közül milyen proiritási sorrendet állít fel?

Rendet kell tenni a rendszerben, ideértve, hogy az intézményeknek ne kelljen egymástól „lopkodniuk” a szakembereket. Meg kell jelenniük a járóbeteg szakellátást preferáló és az elkerülhető kórházi bennfekvéseket szankcionáló finanszírozási ösztönzőknek a rendszerben. A szakellátásban csökkenteni kell az ellátó személyzetre nehezedő adminisztratív terheket, fölös megjelenéseket. Nem megkerülhető a köz- és magánfinanszírozott ellátás egymás mellett élését kísérő súlyos anomáliák kezelése.

3. Az idei évben a szakmai napon az Ön által vezetett szakmai szekciót nagy érdeklődés kísérte. Minek köszönhető ez?

Az utóbbi kb. 5 évben következetesen szervezünk holisztikus medicina témakörébe tartozó előadásokat, mivel meggyőződésünk, hogy ez az irány a napjaink egészségkultúra váltásának egyik lényege. Ennek megfelelően idén a szervezetünkkel együtt élő un. mikrobiom – egyszerűen a „jó baktériumok”- bonyolult és még kevéssé ismert világát mutattuk be professzionális előadók segítségével. E téren gyors változásokat és eredményeket láthatunk az irodalomban, melyekről igyekeztünk jó témaválasztásokkalszervezett előadások segítségével a mindennapi munkát végző kollégáink számára kellő információval szolgálni.

4. A nemzetközi orvos szakmai irányok, a tudomány fejlődését milyen mértékben tudja követni a hazai orvostársadalom?

Megítélésem szerint e kérdés nehéz feladat elé állítja a világ valamennyi országában is a szervezőket! A gondot nem pusztán az új ismeretanyag mértéke és összetettsége okozza,hanem az evidenciák számtalan részkérdésben fellelhető bizonytalansága is! Mindezen gondokat még csak fokozza, hogy a problémakör un. „multidisciplinaritása” miatt nem egy adott szakmának lehetne feladata az oktatás/publikálás, ami miatt is indokolt választásunk, mikor a holisztikus betegmegközelítésünk iránti elkötelezettségünk alapján szeretnénk hallgatóságunk segítségére lenni, természetesen kiegészítve azon igyekezeteket, melyet párhuzamosan adott szakmai fórumok is végeznek.

 5. Mint szervező, milyen érzésekkel zárta ennek a blokknak az előadásait?

Elsősorban hálás köszönettel az előadóink számára (Dr Guszeo András, Dr Cserepes Judit, Dr Kovács Ákos, Dr Rózsa Lajos) Továbbá azzal az érzéssel, hogy profi kezdet után folytatnunk kell, mivel abban valamennyien megállapodtunk, hogy ezen új irány lényegében egy un. „soha véget nem érő történet” lesz! Öröm számunkra, hogy konferenciáinkon ennek a továbbiakban is helyt adhatunk, melyet egyébként hallgatóságunk egyöntetű szavazással kért is!

A fotón: Dr. Varga Imre, a a Medicina 2000 Szövetség örökös elnöke, és dr. Kovács Ákos, a Brooklyn Hospital Center orvosa a konferencián.

G. Németh György főszerkesztő

 

Megosztás

A Medicina2000 – Magyar Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség konferenciája 2019.

Következő »

ALVÁS VILÁGKONFERENCIA TUDOMÁNYOS TALÁLKOZÓ KANADÁBAN

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  3 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  3 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés