Medical News Hungary

Cardio-CT vizsgálattal megelőzhető az infarktus!

A Cardio-CT jelentősége felbecsülhetetlen a koszorúér betegség korai diagnosztikájában, többek között azért is, mert beavatkozás nélkül képes a szív és a koszorúerek állapotának felmérésére, mellyel előre jelezhető a szívinfarktus kialakulása.

Koszorúér betegségen a koszorúerek ateroszklerózisát (az artériák falának megvastagodásával, rugalmatlanná válásával járó számos betegség általános elnevezése arterioszklerózis), illetve az ennek kapcsán kialakult betegségeket értjük.

Mára a fejlett ipari országokban a koszorúér betegség az első számú halálok. A koszorúér betegség első tünete 55%-ban a angina pectoris, 25%-ban szívinfarktus, és sajnos az esetek 1/5-ében első tünetként a hirtelen szívhalál jelentkezik. Ezért fontos a magas kockázatú, panaszmentes páciensek kiszűrése.

Milyen vizsgálati módszerek léteznek a szívizom infarktus megelőzésére?

A betegek kivizsgálásakor a nyugalmi EKG nagyon gyakran nem mutat specifikus eltérésta terheléses EKG viszont sok esetben rámutathat a koszorúér kritikus szűkületére. A terheléses szívultrahang szintén hatékony diagnosztikus módszer. A szívizom izotópos vizsgálata nyugalomban és terhelés alatt szintén segítheti a diagnózist. A koszorúérfestés kapcsán a comb, vagy a kar verőéren keresztül katéter segítségével közvetlenül kontrasztanyaggal festhetők a koszorúerek. Szerencsére már akár azonnal lehetőség nyílik a terápiára is.

Beavatkozás nélküli pontos diagnózis

A technika rohamos fejlődésével ma már rendelkezésre állnak olyan berendezések, melyekkel egyszerűen, gyorsan és kockázat nélkül diagnosztizálható a szív és a koszorúerek állapota – ilyen a Cardio-CT (szív-CT). A CT berendezések használata ma már általánosan elfogadott. Néhány éve létezik az ún. Cardio-CT vizsgálat, mely beavatkozás nélkül képes a szív és a koszorúerek állapotának felmérésére, mellyel előre jelezhető a szívinfarktus kialakulása. A CT berendezések használatának elterjedésével ma már nagyon korán, pontosan kimutathatóak az egyes koszorúér-elváltozások, ez pedig a betegekre nézve sokkal kényelmesebb, biztonságosabb diagnózist jelent.

Az orvosi berendezések folyamatos fejlődésével ma már negyedik generációs multidetektoros CT (MDCT) berendezések állnak rendelkezésre, melyek előnye a magas szeletszám, a megfelelő térbeli és időbeli felbontás, valamint a pácienst ért sugárterhelés csökkenése. Ezekkel a modern berendezésekkel ma már akár 1-2 szívdobbanás alatt elvégezhető a vizsgálat. Ezzel a berendezéssel kiválóan vizsgálhatók a betegek, mivel a szív működéséből adódó elmozdulások nem zavarják meg a képkészítést, a gép gyorsaságának köszönhetően nincs szükség arra, hogy a szív mozgását lelassítsák.

A DSCT-vel végzett Cardio-CT vizsgálat összehasonlítva a többi, hagyományos vizsgálattal, a legkiválóbb eredményt abban éri el, hogy negatív kizáró értéke 95-100%-os. Ez azt jelenti, hogy a negatív eredménnyel a kezében a páciens biztos lehet abban, hogy nincs probléma a koszorúereivel, így a szívinfarktus kialakulásának veszélye az elkövetkező években kizárható. A Cardio-CT vizsgálat segítségével a hirtelen szívhalált előidéző ún. lágy plakkok (zsíros lerakódások) is vizsgálhatók.

A szív-CT vizsgálatok nemzetközi tanulmányok szerint átlagosan 12 mSv (miliszívert) sugárterheléssel járnak (kb. egy hasi CT vizsgálatnak felel meg), a természetes háttérsugárzás 3-4 mSv/év. A modern MDCT berendezések számos lehetőséget kínálnak a beteget ért sugárdózis csökkentésére. A Pozitron-Diagnosztika Központban működő berendezéssel alkalmas betegben és megfelelő vizsgálati protokoll használatával akár 1-3 mSv sugárterheléssel is elvégezhető a Cardio-CT vizsgálat.

Miért a Cardio CT a legjobb választás?

A Cardio-CT jelentősége felbecsülhetetlen a koszorúér betegség korai diagnosztikájában. A vizsgálat javasolható tünetmentes esetekben is, vagy amennyiben a családban halmozottan fordult előkoszorúér betegség, szívinfarktus, hirtelen szívhalál. Továbbá szintén nagyon fontos a vizsgálat a betegség korai felismerésében akkor is, ha a betegnél 2. típusú cukorbetegség áll fenn együtt magas vérnyomással, zsír-anyagcserezavarral, elhízással.

Mit kell tudni a Cardio-CT vizsgálatról?

Néhány perces vizsgálat, mellyel fényképszerűen megjeleníthető a szív-és a koszorúerek. Panaszmentes esetben is felismeri a kezdődő koszorúér betegséget, ezáltal megelőzhető az infarktus és a hirtelen szívhalál kialakulása. Teljesen fájdalommentes.

Speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett berendezésünk zajtalan és nem okoz bezártság érzetet, alacsony sugárteheléssel jár. A vizsgálatra szakorvosi beutalás nem szükséges, időpont egyeztetés után igénybe vehető a Pozitron-Diagnosztika Központban.

Megelőzés és fokozott odafigyelés

A megelőzésben elsősorban a vérzsírok karbantartása, az elhízás elkerülése,  zsír- és koleszterinszegény, rostokban, tengeri halakban gazdag táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet. Továbbá a már meglévő és ismert társbetegségek karbantartása, legfontosabb ezek közül a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Nagyon fontos a dohányzás elhagyása, és a passzív dohányzás kerülése is!

A diagnosztizált koszorúér betegségek kezelésben az első és legfontosabb a koszorúér-plakkok növekedésének megakadályozása, illetve a már kialakult állapotok súlyosbodásának megakadályozása. Ha már kialakult a szűkület a  betegség súlyosságtól függően változhat a kezelési stratégia. Kezdetben az ún. speciális gyógyszeres (béta blokkolók, aspirin, vérnyomáscsökkentők, nitrát készítmények stb.), későbbiekben az eszközös kezelési stratégiák (katéteres beavatkozás tágítással, stent beültetéssel, illetve az ún. by-pass műtét) állnak rendelkezésre.

Érdemes megszívlelni!

Hirtelen fellépő mellkasi panasz esetén mindig gondolni kell valamilyen koszorúér szűkület talaján kialakult betegségre, ezért minél hamarabb orvosi kivizsgálás javasolt.

Ha ismert angina pectoris betegségünk, de a fájdalom a szokottnál erősebb, vagy a megszokott nitrátdózis befújása esetén sem szűnik, azonnal kérjünk orvosi segítséget!

A cukorbetegség, amellett, hogy a koszorúér betegség rizikóját kétszeresére növeli, a mellkasi fájdalmat elfedheti. Úgy tartják, hogy a cukorbetegség fennállása egyenértékű lehet egy már lezajlott szívizom infarktussal!

A koszorúér betegség általában együtt jár más ütőerek beszűkülésével vagy elzáródásával járó betegségekkel (pl. nyaki- vagy lábverőér-szűkület). Emiatt amennyiben az egyik ütőérrendszeren bizonyítást nyer a betegség, tanácsos a többi kritikus érterületet is megvizsgálni.

Megosztás

Háromszáz szemvizsgálat egyszerre

Következő »

Szívszorító problémák vagy (v)érre menő életmód

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  7 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  7 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés