Medical News Hungary

A D-vitamin életet ment

vitaminÉvtizedekkel ezelőtt az embereket óvták a túlzott D-vitamin fogyasztástól, napjainkban pont az ellenkezője kezd bizonyosságot nyerni.

Valószínű, hogy a megváltozott táplálkozási szokások és az életmód is szerepet játszik abban, hogy jóval több D-vitaminra van szükségünk, mint korábban. A D-vitamin segít megakadályozni a csontritkulást, a szklerózist, a szív-és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget és még a rákot is.

Az alacsony D-vitamin szint és a  rák, a szív-és érrendszeri betegségek és a légzőszervi megbetegedések közötti drámai összefüggésekről számol be  az American Journal of Clinical.

A tanulmány alanyai közép-és időskorú, 50-74 éves németek voltak, akiknek körében megállapították, hogy az alacsonyabb D-vitamin szintjük szignifikáns összefüggést mutat a halálozások magasabb kockázatával.

Azok, akiknél fennáll a vitaminhiány, 71%-kal nagyobb valószínűséggel halnak meg bármilyen okból, azokkal szemben, akiknél megfelelő szintű a D-vitamin. A halál kockázata a szív-és érrendszeri betegségek vonatkozásában kifejezetten nőtt 39%-kal azok körében, akik D-vitamin-hiányosak, míg a rák okozta halálozás 42% volt magasabb ebben a csoportban. Végül 150%-kal magasabb a légúti betegségek halálozási kockázata azok között, akik D-vitamin-hiányosak voltak.

természet

A számok megdöbbentőek. A német Rákkutató Központ által végzett kutatás rámutatott arra is, hogy az alacsony D-vitamin szintűek esetében 164%-kal nagyobb a valószínűsége a magas vérnyomásnak, a koszorúér-betegségnek vagy a cukorbetegségnek azokkal szemben, akiknek a véréből megfelelő mennyiségű D-vitamint mutattak ki.

A német orvosok megállapítása kapcsán a neves amerikai szaklap felhívja a figyelmet, hogy a legjobb D-vitamin-források a napsütés és az olajos hal. Azokban az országokban, például észak-Európában, ahol kevés a napfény, a kívánt D-vitamin szint beállításához étrend kiegészítő D-vitamin gyöngyöt ajánlanak, amely 38 mikrogramm egy-egy kapszulában, biológiailag aktív anyagokat tartalmaz, amely könnyen felszívódik a vérben.

Forrás: napaidoktor.hu

Megosztás

Kinek javasolható az elektrolipolízis?

Következő »

Két órával kevesebbet alszunk, mint száz éve!

Interjúk

 • Újabb lépés az Alzheimer-kór kezeléséhez

  4 év ago

  Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk – mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora ...

  Bővebben
 • Program a magyar társadalomért

  5 év ago

  NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Több mint 1000 helyszín, több mint ötmillió vizsgálat, közel 400 000 látogató, ez az elmúlt nyolc év statisztikája. 2017-ben is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés

  (Program)Ajánló

  További cikkek

  Keresés